Şehir Ezmesi başlıyor

Aktif bir şekilde gelişmekte olan Karaköy semtine odaklanarak İstanbul’daki değişimi irdeleyen sergi Şehir Ezmesi, 11 Mart Cuma günü açılıyor. Çeşitli resimler, çizimler ve yaratıcı info-grafiklerle bölgedeki gelişimin sosyal ve çevresel etkilerini ele alan sergi 2 Nisan’a kadar gezilebilecek.

Şehir Ezmesi kapsamında düzenlenecek etkinlikler ve serginin detaylı şöyle:

İstanbul’un anlık ve uzun vadeli değişimlerle dolu uzun bir geçmişi var. Son zamanlarda gördüğümüz kentsel gelişim tartışmaları hiç olmadığı kadar yaygınlaştı – üçüncü köprü inşasından yeni havalimanına, yeşil alanların kaybedilmesinden bitmez tükenmez trafiğe, yenilenen binalardan yeni açılan bir kafeye veya sergiye kadar uzanan geniş bir tartışma. Şehir Ezmesi, sanatsal çalışmalar ile toplumun portresinin bir araya geldiği bir sergi. Bu proje, şehrin çehresindeki değişimi, bu değişimin insanların hayatındaki etkisini ve bu değişime ilişkin duyulan sorumluluk duygusunu konu almaktadır.

Bir dizi resim, çizim, baskı ve yaratıcı bilgi görsellerinden oluşan bu sergi, ziyaretçilerin kafasındaki modern İstanbul algısını gözden geçirmelerini sağlıyor. Şehir Ezmesi, ziyaretçilere İstanbul’u İstanbul yapan katmanları ve o katmanların arasında gizlenmiş güzellikleri daha yakından inceleme şansı sunuyor Örneğin çimentoyu incelersek, başlı başına bir kentin tutkalı olan bu malzemenin hikayesine tanık olabiliriz: Eski yapıların üzerini örten, yenilerine zemin hazırlayan, tuğladan, metalden, taştan, plastikten yapıları bir arada tutan ve nesiller boyu şehrin bir parçası olan çimentonun hikayesi. Aynı zamanda sergide yer alan portreler ve yapıların hayat dolu resimleri ise bu rutinleşmiş ve resmiyete dökülmüş konuya daha bireysel bir yaklaşım sunuyor.

Şehir Ezmesi, İstanbul’un bugüne kadar en çok dönüşüm geçirmiş semtlerinden biri olan Karaköy’ü keşfetme olanağını da sunmakta. Limanları, ortak çalışma alanları, hırdavat ve balık dükkanları, balık ekmekçileriyle olduğu kadar sanat sergileri, kafeleri ve gelişen otelleriyle Karaköy tam anlamıyla yaşayan bir kolaj. Karaköy’ün en ayırt edici özelliklerinden – işçilerinden, martılarından ve balıklarından – ilham alan sanatçı Gabrielle Reeves, bu kentsel ekosistemi ayakta tutan önemli dengeleri gözler önüne sermekte. Çalışmaları arasında sulu boya, akrilik boya, yağlı boya çalışmaları ve çizimler yer almakta. Stüdyosu Perşembe Pazarı’ndaki bir han’da olduğundan Gabrielle Karaköy’e gönülden bağlı bir sanatçı.

Bu dışavurumlara ve yeniden anlamlandırmalara ek olarak, sanatçılar tecrübelerine tecrübe katmak ve kentsel değişim diyaloğunu genişletmek adına – bir şehri bir arada tutanlara – ziyaretçilere her zaman açıklar.

city_paste

Ziyaretçiler Hakkında
Şehir Ezmesi sergisi, Paul Brownlee, Gabrielle Reeves ve Jessica Sim tarafından hazırlanmıştır. Gabrielle Reeves İstanbul’da yaşayan, sonsuz dönüşüm ve değişimin semti Karaköy’de çalışan bir görsel sanatlar sanatçısıdır. 2009 yılında Wyoming Üniversitesi’nden Güzel Sanatlar diplomasını alan Gabrielle, o zamandan bu yana hem A.B.D.’de hem de yurt dışında birçok sergide yer aldı ve çeşitli gösterilerde jürilik yaptı. Paul ve Jessica’nın ise Warwick, Belgrad ve Amsterdam üniversitelerinde tamamladıkları Uluslararası Performans Araştırmaları yüksek lisansı var. Küratörlük, yapımcılık, oyun yönetmenliği ve ışıkçılık yapmış olan Paul’un araştırmalarının ve sanatsal çalışmalarının temelinde sosyal çalışmalar, cinsiyet/cinsellik ve yeşil siyaset var. Jessica ise bir sanatçı, eğitmen ve eko-aktivist. Jessica’nın önceki çalışması ve şu anki çalışması, küratörlük ve yaratıcı araştırmaları bir araya getirerek çevreciliğe ve ekolojiye dikkat çekiyor. Paul, Jessica ve Gabrielle Reeves, Closet Circuit çatısı altında Mart 2015’ten bu yana birçok projede beraber yer aldılar. Bu projelerin arasında FLYING roots’un küratörlüğünü yaptığı Çöp Müzesi, sürdürülebilir bir el yapımı eşya pazarı ve halihazırdaki çizim dersleri var.

Paul, Gabrielle ve Jessica’ya bu projelerde yardım eden yerel ve uluslararası ortaklar mevcut. Katkıları olan sanatçılar: Stephanie Kuhlmann, mimari sunuş teknikleri ve fotoğrafçılık; Judith Jung, grafik tasarım ve baskı; son olarak da Olivia Traut, yaratıcı araştırma ve tasarım.

Etkinlik Programı
Cum. 11.03 Sergi Açılışı, 18.30 – 22.00
Sal. 15.03, 22.03, 29.03 Sulu boya dersleri, 18.20 – 20.30*
Cmt. 19.03 Müzik ve Meze, 19.00 – 22.00
Perş. 24.03 Sanatçılarla Söyleşi, 19.00 – 21.00
Paz. 27.03 Film Gösterimi (film ve zaman duyurulacaktır)

*Gabrielle Reeves Şehir Ezmesi’nden esinlenerek hazırladığı 3 bölümden oluşan sulu boya dersleri verecektir. 3 bölümlük ders dizisinin ücreti 75TL, tek dersin ücreti ise 30TL’dir. Katılımcılar kendi malzemelerini getirebilir ya da derse geldiklerinde bir malzeme paketi satın alabilirler.

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Stella McCartney in, kürk out
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Etkinlikler, Hayat, Kent, Mimari, Sanat ve Tasarım
Çevre hareketine yön veren 6 muhteşem kadın

Dünya Kadınlar Günü için cesaretleriyle ve çevre hareketlerine yön vermek için yaptıkları çalışmalarla öne çıkan ve bize ilham veren altı...

Kapat