Şeker niyetine…

Halk arasında söylendiği gibi sofra şekeri insan vücudu için o kadar da yararlı değil. Kan şekerinin fırlamasına ve kronik hastalıklara sebep olabiliyor. Şanslıyız ki doğa ana şekerin yerini doldurabilecek daha tatlı alternatiflerle sağlığımızı ve vücut şeklimizi korumamıza olanak sağlıyor.

Stevya

Stevya [yaprakları kalorisiz şeker olarak kullanılabilen Amerika’ya özgü bir bitki], düşük glisemik değerleri, olmayan kalori değeri ve şeker açlığınızı giderebilme özelliğiyle şekerin muadilleri arasında birinciliği elinde tutuyor. Stevyayı sıvı ya da toz halinde bulabilirsiniz; azı bile uzun süre gider.

Bir ya da iki damla stevya (bir ya da iki paket toz stevya) çayları, sosları, çorbaları, buzlu içeceklerinizi ve tatlılarınızı tatlandırmaya yeter. Olumsuz bir özellik mi? Keklerinize ya da pasta hamurunuza kıvam vermesi için stevyaya çok da güvenmeyin. Bazı insanlar yanlış oranlarda kullandıklarında ortaya çıkan “o acı tattan” şikâyetçi. Ben çok çay içen biri olarak aşırı çarpıntı ve sonraki hâlsizlik olmasın diye çayımı tatlandırmak için stevya kullanıyorum.

Hindistancevizi Ağacı Şekeri
En çok sevdiğim çiğ çikolatalarda normal şeker ya da sabır otu yerine kullanılıyor. Sabır otunun sağlık-besin döngüsündeki yerine dair olan tartışmalarla birlikte palmiye şekeri popülerlik kazandı. Palmiye şekeri hindistancevizi ağacının nektarından elde edilmektedir.

Marketlere ilk geldiğinde gayet düşük bir glisemik değeri olduğuna dair söylentiler vardı. Ama şimdi raporlar gösteriyor ki sıradan sofra tuzuyla aynı oranda kan şekerini yükseltme potansiyeline sahip. İnsan vücuduna yararlı mikrobesinler içerdiği için beyaz şekerden daha iyi bir alternatif.

Ek olarak, palmiye şekeri daha irili taneli toz yapısıyla stevyanın kazandıramadığı kıvamı kazandırıyor. Hindistancevizi ağacı şekerini bulmak, özellikle Türkiye’de, çok zor olduğu için bulabileceğiniz bir yere gittiğinizde fazladan almayı unutmayın.

BUNU DA OKU:  Acısıyla, tatlısıyla stevia

Çiğ Bal
Tatlı açlığınızı fazlasıyla giderdiği için bal, şekerin yerini alabilecek bir alternatif. Çiğ, seyreltilmemiş, işlenmemiş halinde bal vücudu besin değerleri açısından zenginleştirir.

Anti-mikrobik özelliği sayesinde hastalığa sebep olan bakterileri öldürür, karın ağrılarının, ülserin, hassas bağırsak sendromunun geçmesinde yardımcıdır. Ayrıca küçük yaraların tedavisinde de kullanılabilir.

Bu yararlar bir yana, bal, kalori bakımından yüksek bir orana sahiptir ve kan şekerini en az beyaz şeker kadar yükseltir. Her bir çay kaşığında, bal, şekerin 24 kalori değerine karşın, 46 kalori barındırır. Balın faydaları daha doğal olması ve daha az işlenmiş olmasıdır. Fakat kalorilerden kaçınmak istiyorsak, tatlılardan uzak durmalıysak, ya da kilo vermeyi düşünüyorsak, bal çok da iyi bir seçim olmayabilir. Bal çay, salata sosu ve yemek sosları gibi sıvılarda ve hamur işi gibi katılarda da kullanılabilir.

bal

Akçaağaç Şurubu
Akçaağaç şurubu balla benzer özelliklere sahip olduğu için aynı amaçlar için de kullanılabilir. Gelgelelim, herhangi bir yemeğin tadını baştan aşağı değiştirebilecek ayrı bir tadı var. Ben akçaağaç şurubunu özellikle puding, hamur işleri ve dondurma gibi tatlılarda kullanmayı tercih ediyorum.

Buna rağmen, akçaağaç şurubu kaplı pişmiş tatlı patateslerle adaçayı otu ya da akçaağaç şurubu kaplı fırında kızartılmış etler (tavuk ve hindi) gibi bazı baharatlı yemeklerde de akçaağaç şurubu başlıca malzemelerden biri oluyor. Akçaağaç şurubu manganez ve çinko bakımından zengindir ve bu yüzden de şeker yerine kullanılabilecek daha sağlıklı bir seçenektir. Yüksek glisemik değerleri vardır ve aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.

Hurma
Gün ortası atıştırma isteğimi giderdiği için hurmayı severim. Hurmanın geniş bir fayda yelpazesi var: A vitamini, potasyum, antioksidanlar, demir, bakır ve besin lifleri bakımından zengindir. Tatları karamele benzediğinden ve karamel tadını vermesi için konduğu yemeklere kattığı besin değerleri bakımından harikadırlar. Ben hurmayı ev yapımı pudinglerde, dondurmalarda ve krokanda kullanıyorum. Hurma, yüksek glisemik değerlere sahip olduğu için, kilo vermeye çalışanlar tarafından aşırı tüketilmemelidir.

Muz

Muz da bir tatlıyı tatlandırmada kullanılabilecek yiyeceklerden biri. Meyveli buzlu içeceğinize, yoğurdunuza ya da herhangi bir pankek/muffin/pastaya muz koymak, o yemeği tatlandırır ve yemeğe gereken muz aromasını da verir. Aslında muzun kendisi bir tatlıdır! Soyulmuş ve doğranmış muzları dondurduktan sonra mutfak robotunda 3-5 dakika boyunca döndürürseniz, ağzınıza lâyık yumuşacık bir dondurma elde edersiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Gıda Gündemi
2013’ün 15 kahramanlık hikayesi

Sene sona ererken 2013'ün beklediğimizden daha güzel geçmesini sağlayan 15 kahramanlık hikayesini listeledik.

Kapat