Şekeri bırakma kararı aldıktan sonra yapılacak ilk 5 şey

İşlenmiş gıdaların artması ile durum öyle bir hale geldi ki, içerisinde şeker eklenmemiş bir yiyecek bulmak neredeyse imkansız. Fruktroz, dekstroz, sakaroz, mısır şurubu, xylitol, melas gibi gizli isimlerle gelen eklenmiş şekerler aslında bir çeşit işlenmiş karbonhidrat ve vücudumuzda enerji olarak kullanılmadığı zaman yağ olarak depolanıyor. Her ne kadar meyve ve sebzelerde de doğal şeker bulunuyor olsa da, bu yiyeceklerden fazla yemek de aynı sonuçları vermekte.

Şeker tüketmek beyinde dopamin salgılanmasına yol açtığından, bize kısa süreli bir “iyi his” yaşatsa da, bir süre sonra yaşanan “düşüş” daha fazla şeker tüketme isteğine yol açıyor. Bu döngünün daha çok fazla şeker yiyen çocuklara olduğunu düşünsek de, zamanla buna alışan vücudumuz artan iştah, uykusuzluk, bulanık bilinç, depresyon gibi belirtileri olan “şeker komasını” normal karşılıyor.

TIKLAYIN: Kaçınmanız gereken 8 kimyasal gıda içeriği

Şeker ile ilgili sağlık kurumları da yeniden kurallar koymaya başladı. Dünya Sağlık Örgütü, son 30 yılda sırayla 1989, 2002 ve 2015 yıllarında şeker tüketiminin toplamda %25 oranında azaltılmasını önerdi. Bu uyarı işlenmiş gıdaların içerisindeki eklenmiş şekerlerin aynı dönemde kat be kat artması ile daha da önem kazanmış durumda.

Bu yüzden sizde şeker tüketiminizi azaltmak isterseniz, başarıya ulaşmak için yapılacak ilk 5 şeye buradan ulaşabilirsiniz:

1- Ne yediğinizi not alın

journal2-min

Yeni alışkanlıklar için hesap tutmak ve yaptıklarınızı not almak yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri. Bir uygulama ya da web sitesini kullanarak yediklerinizi katalog altına alıp, hangi besin değerini ne kadar tükettiğinizi takip edebilirsiniz. Her yediğiniz şey hakkında stres yapmaktansa ilk başlarda normal düzeninizi koruyup nereleri azaltmanız gerektiğini görmeniz daha yararlı olacaktır.

Kendinize çok agresif davranmayın, bu bir yaşam biçimi değişikliği olacağından uzun dönemli planlar yapabilirsiniz. Her hafta kendinize koyacağınız küçük hedefleri takip etmeniz, not almanız, bir günü kaçamak yaptıysanız diğer günler bunun telafisini yapmanız dikkat etmeniz gereken önemli noktalar.

BUNU DA OKU:  Ettik bulduk sergisi

2- Vücudunuza gerekli enerjiyi sağlayın

thali_625x350_81441377505-min

Temiz beslenmeye dikkat ederek günlük kalorinizi dengeli bir şekilde protein, karbonhidrat ve sağlıklı yağlardan sağlamaya odaklanabilirsiniz. Protein sizi uzun süre tok tuttuğu için iştah krizlerinizin önüne geçecektir, buradan sağlıklı protein kaynaklarına göz atabilirsiniz.

Karbonhidratlar özellikle dikkat etmeniz gereken şeyler. Kendinizi ekmek veya patates kızartması gibi şeyler yemek istiyorken buluyorsanız bunun sebebi bu yiyeceklerin vücudumuzda şekere dönüşmesi. Beyaz ve işlenmiş undan kaçınmanız bunun yerine yüksek lifli seçenekleri tercih etmeniz en iyisi.

3- Yüksek kaliteli bir esansiyel nane yağı edinin

peppermint-oil-min

Esansiyel yağların giderek daha fazla yararı bulunmakta. Yapılan araştırmalar nane yağının iştah krizlerinin önüne geçebileceğini, beynin odaklanmasını kuvvetlendireceğini savunuyor. Nane ile beraber bergamot, tarçın, karanfil, limon ve portakal da aynı etkiyi gösterebiliyor. Her ne kadar inanması zor gelse de, aromaterapinin kimyasal ilaçlar yerine giderek daha fazla tercih edildiğini hatırlatalım.

4- Krizlerden dikkatinizi dağıtın

yoga-friends-min

Genellikle şeker krizleri benzer saatlerde gelmekte: öğle öncesi, öğleden sonra ve yatmadan önce. Vücudunuzu böyle kabul edip, eğer gerçekten enerjiye ihtiyaç duyuyorsa bunu sağlamanız gerekli. Bir bardak su içtikten sonra kendinizi hala aç hissediyorsanız, sağlıklı atıştırmalıklardan kendinize izin verebilirsiniz.

Bununla beraber özellikle arkadaşlarınızla beraber yapacağınız düzenli egzersiz iştah krizlerinizi azaltacaktır. Özellikle yoga ve meditasyon size yardımcı olabilir.

5- Şekeri nerelerde tüketmek istediğinize dikkat edin

2991C75E00000578-3121408-image-a-25_1434120146515-min

Çoğumuz için şeker küçüklükten beri bir ödül olarak tanımlandı. Zihnimiz iyi bir şey yaptığımızda yada kendimizi kötü hissettiğimizde aynı anda kendimizi iyi hissettirecek bir şey ile ödüllendirmek istiyor. Bu sosyal yaşantımız ile daha da iç içe girmiş durumda, dışarı çıktığımızda arkadaşlarımızla içtiklerimiz, yediklerimiz genellikle evde kendimize yaptıklarımızdan çok uzak oluyor.

Tabi ki, eğlenip duygularımız ile iletişim sağlayacağız ama bunu sağlığımıza zarar verecek şekilde yapmamamız lazım. Kendinizi şımartın ama bu bir rutin olmasın. Yediklerinizi listelemeniz, not altında tutmanız bu yüzden önemli. Burada döngüleri görüp onları kırabilir, bir sonraki için bir plan yapabilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Kilo vermek için değil hayatta kalmak için koşuyorlar

Şekeri bırakmak gerçekten zor bir uğraş. Bunu kesinlikle kendinizi rahatsız edecek ve sağlığınızı riske atacak şekilde hayatınızdan çıkarmamanız lazım. Bir gıda uzmanı ile konuşmanız size yararlı bir bakış açısı sağlayacaktır. Yavaş ve vücudunuzun alışacağı bir hızda gitmeyi unutmayın ve en önemlisi etiketleri ve içindekileri okuyun.

Kaynak: MindBodyGreen

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Gıda Gündemi, Hayat, Kendin yap, Kişisel Bakım, Şifa, Yeme İçme
Türk biliminsanından harika bir buluş: Katlanabilir güneş enerjisi panelleri

Türk biliminsanı Murat Okandan yeni geliştirdiği tasarım ile katlanabilen, daha verimli ve daha ucuz bir güneş panel sistemi geliştirdi.

Kapat