Sevdiğiniz domatesi kendiniz yetiştirin

Arabayla köy yolundan geçiyorsunuz diyelim. Köylüler yol üzerine tezgâhlarını kurmuşlar, tarlada ürettiklerini satıyorlar. Ben gerçek bir domates aşığıyım, şimdi de tam bunu yapmanın mevsimi diye sizlere gelecek sene beğendiğiniz domatesin tadını tekrar hatırlamanız için bu tarifi yazmak istedim.

Eğer köy yolu tezgâhlarında domates görürsem mutlaka durup, elime alıp, koklarım. Kış için buzluğumda hep hazır domates ve salçam hazırdır. Eğer aldığınız domatesin tadını sevdiyseniz, çekirdeklerini saklayıp, seneye bu domateslerden üretmeye ne dersiniz?

Bu üretimi gerçekleştirebilmeniz için öncelikle aldığınız domatesleri ikiye kesin. Domatesleri sıkarak içlerini cam bir bardağa ya da kavanoza bırakın. Kavanoza biraz su eklemenizi tavsiye ederim eğer domatesin suyu yoksa. Kavanozun ağızını tülbentle veya kahve filtresi ile etrafına lastik geçirerek kapatın.

Kavanozu bu şekilde aşağı yukarı 4-5 gün boyunca oda sıcaklığında bekletin. Bir gün üzerinde küflenme göreceksiniz, bu mayalanmanın başladığına işarettir. Üzerindeki küfü atıp, büyük bir çanağa koyun, su ile doldurup birkaç dakika bekletin. Suyu dökerken çanağın dibine inmiş çekirdekleri tutup, suyun üzerinde kalanları atın.

Çanağın dibinde kalmış çekirdekleri bir eleğe koyarak üzerinden soğuk su akıtarak jelimsi küften temizlenmesine yardımcı olun. Eleğe vurarak çekirdeklerin mümkün olduğunca ıslaklığından kurtulmasını sağlayın ve kağıt bir tabak veya tülbentin üzerine hepsi tek kat yayılacak şekilde dökün. Bir hafta ile on gün arasında tamamen kuruyacaklardır, dilerseniz her gün elinizle çekirdeklerin arkasını da çevirip kurumaya yardımcı olabilirsiniz.

Tamamen kuruduklarında ağzı kapalı cam bir kavanozda veya bir zarfın içinde serin ve karanlık bir yerde kullanana dek saklayabilirsiniz.

Domates çeşitlerinin çekirdeklerini birbirleri ile kesinlikle karıştırmayın. Bu arada hibrit tohumlardan elde edilmiş domateslerden sonuç alamayacağınızı bilmelisiniz. Aldığınız domatesin cinsini bilmiyorsanız bile, saklama kaplarının üzerine en azından size nereden aldığınızı ya da tadını hatırlatacak bir isim veya not koyun.

BUNU DA OKU:  Hem sağlıklı, hem doyurucu 3 kahvaltı tarifi

Farklı çekirdek cinsleri ile aynı anda işlem yapıyorsanız her çekirdek işlemi arasında elinizi ve kullandığınız gereçleri mutlaka yıkayın. Çekirdeklerin üzerindeki jelimsilerden kurtulmanızın çok önemli olduğunu tekrar hatırlatmalıyım çünkü bu jelimsi madde çekirdeğin çimlenmesini engelliyor. Eğer doğru şartlar altında saklıyorsanız, kurutma tarihinden itibaren beş yıla kadar saklayabileceğinizi de söylemeliyim.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ev ve Bahçe, Gıda, Hayat, Yeme İçme
Kentleşmeye inat çatı bahçeleri

Zach Pickens, bina tepesindeki bahçesinde sıcak havada yetiştirilebilen egzotik sebzeler yetiştiriyor.

Kapat