Sıcakta dikkat edilecekler

Uzayan günler ve ısınan havadan dolayı çoğumuz artık hayatımızın büyük bir bölümünü dışarıda geçirmeyi tercih ediyoruz. Ancak sıcaklık rekorları kırılırken serin kalarak kendimizi koruyor olabilmemiz de önemli bir konu. Fazladan biraz hareket, doğada zaman geçirmek ve taze hava, sağlığımız için önemli rol oynarken, bu yaz daha da sıcak günlere kucak açmakta olduğundan vücudumuzun hassasiyetine de dikkat etmemiz gerekiyor.

Yaz ve Ateş

Geleneksel Çin Tıbbında yaz mevsimi ateş ile ilişkilendirilir, fiziksel anlamda bu mevsimde kalp ve dolaşım sisteminin önemi vurgulanır. Günler uzadıkça, enerjinizin ve aktivitelerinizin de uzaması ve özünüzden daha uzağa gitmesi normal karşılanır ancak dolaşım sisteminizin gerekli ihtiyaçlara cevap verebilmesi ve kuvvetli olması gereklidir. Isı yükseldikçe, sağlıklı bir dolaşım sistemi ve iltihap önleyici etkileri daha da önem kazanır.

Zayıf dolaşım sistemi, damarlarda tembelliğe yol açar. Yaz mevsiminde sıcak ve susuzluk bu durumu kötüleştirir ve yetersiz sıvıdan dolayı dolaşımın akışkanlığı azalarak kan katılaşır ve yapışkanlaşır. Batı tıbbında buna hiperviskozite denir. Tembelleşmiş kan daha çok ısıya sebep olduğundan vücutta kronik iltihabın kısır döngü içinde kalmasına sebep olur. Kronik iltihaplanmanın da genelde kalp rahatsızlıkları, alzheimer ve kanser gibi hastalıklara yol açtığını hatırlatmak isteriz.
Kanda hiperviskozite genetik eğilime de bağlıdır. Kardiyovasküler kan taraması sayesinde genetik “defoları” olanların, nüfusun %25’ini oluşturduğu tespit edilmiş. Bu genetik damgalarla yaşayanlarda yüksek kolestrol, yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları, agresif kanser ve çeşitli kronik rahatsızlıkların görülme ihtimali oldukça fazla. Ancak hiperviskozite düzensiz yaşantı, beslenme düzeni, enfeksiyonlar ve travmalara da bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Hiperviskozite ve kronik iltihaplar ölümcül bir çok rahatsızlığa yol açabiliyor. Genetik bağlamda olsun, hayat tarzı bağlamında olsun, bu tahribatı önlemenin, kendinizi korumanın ve sağlıklı kalmanın yolları olduğunu unutmayın.

7_d

Sıcak dalgaları ve kalp krizleri

BUNU DA OKU:  Yılın en sevilen kampanyası başladı: Yalnızca kargo parasına kedi evi alın

Yaz boyunca hava sıcaklığı, kronik iltihaplanmalar ve dolaşımın yavaşlaması; kalp krizi riski, inme ve çeşitli kardiyovasküler rahatszılıklar gibi ölümcül durumlara yol açabilir. Isı çarpmaları, güneş yanıkları, susuzluk, enflamasyona bağlı olarak motorlarımızın çok çalışarak fazla ısınmasına sebep olur. Tüm bunları neden anlamanız gerektiğine gelince… Yaz mevsiminde sağlıklı olmanız için en önemli unsurlardan biri; iltihaplanmalara karşı tetikte olmaktır. Bu sürekli “ısınma” durumunun yıpranma ve yaşlanmayı hızlandırdığını ve sağlığınızı ciddi şekillerde tehdit ettiğini unutmayın.

Serin kalın

Kalbinizin kuvvetli kalması ve bedeninizin serin ve “su”lu kalması için yazın ne yapabilirsiniz? Sıcak dalgalarında sağlığınızı korumak adına yapabileceklerinizi burada bulabilirsiniz.

Mevsimin taze sebze ve meyvelerinden faydalanmaya bakın

Yeşil yapraklı sebzeler ve sulu meyvelerden su ve mineral alabileceğinizi bilmelisiniz. Vücudunuzun nem oranını yenilemekle kalmayacak, bitkisel gıda ve antioksidanlarla enflamasyon ve oksidatif stresle savaşınızda da size yardımcı olacaklar. Bu tür gıdalar aynı zamanda vücudunuzda detoks etkisi de yaratacaklardır.

 

çok-su

Çok miktarda taze, filtrelenmiş su için

En az 10-12 bardak su dolaşımınızın düzgün çalışmasına, artık maddeleri, toksinleri vücudunuzdan atmanıza yarayacaktır. Aynı zamanda bol bol limonata ve ayran içerek de sıcak dalgalarına karşı direnç kazanabilirsiniz. Limonataya cok az da tuz katarsanız terleyerek kaybettiğiniz tuzu geri kazanmış olursunuz. Aynı şekilde ayrana da bir parça tuz katmanızı tavsiye ederiz. Meyvelerden karpuz; kalori, yağ ve sodyum açısından sorunsuz olduğundan sıcaklarda buzdolabında soğuttuğunuz karpuzunuzu yemek sizi serinletecektir.

 

Apple cider vinegar over rustic wooden background

Sirke sıcaklarda sizi yanmaktan kurtaracaktır

Sıcak hissettiğinizde, sirkeli suya batırılmış havluyla vücudunuzu sararsanız sizi serinletecektir.

 

fresh-coconut-water-fb

Elektrolitlerinizi saglikli elektrolitler ve mineral destekleri ile yenileyin

Potasyumun da magnezyum, kalsiyum kadar önemli bir elektrolit oldugunu söylemekte fayda var. Elektrolitlerin görevi hücreler arası irtibatı sağlamaktır ve temel biyolojik fonksiyonlar icin kritik önem taşırlar ancak bizler özellikle sıcaklarda terleyerek ve vücudumuzdan su kaybederek vücudumuzdaki elektrolit dengesini bozabiliriz. Hindistan cevizi suyu bu problemle baş etmek için en iyi doğal yöntemdir.

BUNU DA OKU:  Satın aldığınız su size ne yapar?

488275110_XS

Serinleme ve anti-enflamasyon desteklerinden faydalanin

Sıcaklık çok arttığında sistemimizi bazen anti-enflamatuarlar gibi dış desteklerle soğutmamız gerekebilir. Enflamasyonun azalmasına yardımcı olacak üç çesit destek vardir. Bitkiler ve besinler vücuttaki enflamasyonu azaltır, ısının oksidatif etkisini hafifletir ve kanın yapışkanlık oranını düşürerek dolaşımı rahatlatır. Zerdecalda bulunan kürkümin en güzel doğal destekleyiciniz olacaktır.

 

Meditation at sunset

Yavaşlayın

Fiziksel boyutta, eğer ısı yüksekse, her şey daha hızlı hareket eder, fikirlerimiz bile daha hızlıdır. Tabii doğal olarak yavaşlayarak, daha uzun saatler uyuyarak ve rahatlayarak kendimizi dengeleyebiliriz. Meditasyon, sanat, müzik dinlemek, doğada tatile çıkmak sistemimizi sakinleştirdiğinden yazın tatile çıkmanın önemini de gözler önüne sermektedir. Vücutta biriken stresten kurtulabilmek aşağı yukarı altı, yedi gün sürer.

Walking-the-walk-blog

Hafif ve düzenli egzersiz yapin

Yürümek (güneşin altında pişmeden) özellikle dolaşımı kuvvetlendirdiği ve rahatlattığı için yararlıdır. Düzenli ve ritmik egzersiz enerjinizi yüksek tutacak ve sakin olmanızı da sağlayacaktır. Yoga, taichi veya zumba gibi aktiviteler nefesinizi de düzenleyecektir.

Başka neler yapabilirsiniz kısaca bakalım

Ağır yemekler yemek, sindirim sürecini uzatacağından, vücudunuzun soğuma işlemini yavaşlatacaktır. Kıyafetlerinize sıra geldi sonunda. Yazın açık renk giymek ve bol kıyafetler giymek sizi serin tutacaktır. Beyaz renk sıcağı yansıtır ve sizi serin tutar. Kellere özenmiyor musunuz bu sıcaklarda? Saçları bağlamak iyi fikir elbette. Klimanın sağlıklı olmadığını biliyorsunuzdur. İlle de klima kullanacaksanız, özellikle her sezon başında klima filtresini temizletmezseniz, içine yerleşen mikropların ciğerinize girmesi an meselesidir. Bu mevsimde o yüzden bir çok insan zattüre olur.

Son olarak lütfen hayvanlarınızı da sıcaklardan koruyun!

Arabada sıcakta bırakmamaya özen gösterin. Bahçenizde sularını devamlı tazelemeye bakın. Gün boyu serin kalmaları için, küçük bir leğenin içine bir kaç oyuncağını koyup, üzerini su ile doldurup, dondurun. Bu buz parçası onlara şahane bir oyuncak olacaktır. Özellikle köpeklerin sıcak çarpmasında ölmelerinin sık karşılaşılan bir olay olduğunu hatırlatmak isteriz. Sokaklarda yaşayan hayvanları da unutmayıp, onlara da su kapları bırakmayı ne olur ihmal etmeyin.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Ekoloji, Hayat, Hayvanlar, Kişisel Bakım, Sağlık
Sakarya Nehri senin imzana muhtaç

Yeşil Asiler'in sene başından bu yana Sakarya Nehri'ni kurtarmak için verdiği mücadeleye hâlâ destek olmadıysanız lütfen bir dakikanızı imza formunu...

Kapat