Siirt’te kimyasal atık faciası: 93 kişi klor gazından etkilendi

Siirt’e bağlı olan Aktaş köyünde dün akşam 93 kişi, sızıntı yapan bir klor tankından zehirlendi.  Klor tankının köyün yakınında bulunan su deposu yakınından çalındığı belirtiliyor.

Yaşanan zehirlenme olayını anlatan köylüler, olayın dün akşam saat 17.00 sıralarında meydana geldiğini ve köy içerisinde ağır bir kokunun yayıldığını söylediler. Gelen kokudan ilk olarak çocukların etkilendiğini belirten köylüler, ilk önce çocukların etkilenip istifra etmeye başladığını, daha sonra yetişkinlerin etkilendiğini belirtiyor.

Bölgeye sevkedilen ambulans ve AFAD ekipleri gazdan etkilenenleri hastanelere taşırken, köy de geçici bir süre için boşaltılmış.

Siirt Devlet Hastanesine kaldırılan 93 kişiden 50’si tedavilerinin bitmesi sonucu taburcu edilip köylerine gönderilirken, 43 kişinin ise, tedavisinin sürdüğü belirtildi. Etkilenen 17 yetişkin ve 23 çocuğun şu an için hayati tehlikeleri bulunmamakta.

Yapılan inceleme ve araştırma sonucu, köy halkından 3 kişinin Kurtalan İlçe Belediyesinin su deposu mevkiinde buldukları klor tankını alarak köye getirdikleri ve merak sonucu vanasını açtıkları belirtiliyor. Vanası açılan tanktan yayılan klor gazından kısa sürede köy sakinleri etkilemiş. ŞÜphelilerden 2’si göz altına alındı, diğer şüpheliye ise ulaşılmaya çalışılıyor.

Şüphelilerin amacının dökme demirden yapılan ve 400 ile 500 kg arasında olan bu tankı hurda olarak yeniden değerlendirmek olduğu belirtiliyor. Aktaş Köyü Muhtarı Mehmet Can Gezer, bu tankın ilçeye içme suyu getirilince terk edilen ama belediyeye ait su kuyularında bulunduğunu belirtiyor.

Klor ve bileşikleri özellikle kâğıt ve dokuma sanayinde ağartma işlemlerinde ve kent içme sularının dezenfekte edilmesinde kullanılıyor. Klor gazı, kontrolsüz ortamlarda ise göz ve akciğerler gibi vücudun nemli bölgelerini tahriş eder, solunum güçlüğüne, boğazda daralmaya ve akciğer ödemine sebep oluyor.

BUNU DA OKU:  YEŞİL YAŞAM ATÖLYELERİ NO:3 Yılbaşının vazgeçilmezi çam ağaçları bize ne anlatır?
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Kurumsal Sürdürülebilirlik
ODTÜ Ormanı: 57 yılda yapılan, bir gecede yok edildi

ODTÜ Ormanı'nın 4,5 kilometrelik bölümünde bulunan 12.000 ağaç bir gecede kesildi.

Kapat