Size bir davetiyem var

Pillerin kullanıldıktan sonra geri dönüşüm kutularına atılması konusunda herkesin özen gösteriyor olduğunu düşünüyordum, ta ki evimin merdivenlerinden inip de hemen yakındaki zincir mağazalardan birinde bulunan kutuya pillerimi atmaya gittiğimde, orada çalışan hanımın bana “Sizden başka buraya kimse pil getirmiyor,” dediği ana kadar.

Bebek’te oturuyorum. Buralarda aydın ve okumuş insanların yaşadığını düşünüyorum ve bunu duyduğum için tabii ki şok oluyorum. Kaç kişi pil geri dönüşüm kutusuna atıyor pillerini, merak ediyorum. Atmıyorsanız da, bunun zararlarını size anlatmam gerektiğini düşünüyorum ve bundan sonra bunu aklınızdan çıkarmayacağınızı umuyorum.

 

Yeniden değerlendirilme imkanı olan atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerden geçirilerek ikincil ham maddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri dönüşüm denir. Diğer bir tanımlamayla herhangi bir şekilde kullanılarak kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile ham madde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılması olarak tanımlanabilir. Tabii kaynakların sonsuz olmadığı, dikkatlice kullanılmadığı takdirde bir gün bu doğal kaynakların tükeneceği akıldan çıkarılmamalıdır.

Geri dönüşümde amaç; kaynakların lüzumsuz kullanılmasını önlemek ve atıkların kaynağında ayrıştırılması ile birlikte atık çöp miktarının azaltılması olarak düşünülmelidir.

Electric_batteries

Evlerde, iş yerlerinde, ulaşımda ve sanayide kullanılan bir çok alet ve ekipmanda pil kullanılmaktadır. Atık piller; kağıt, metal ve cam gibi atıklara göre daha az hacme sahip olmalarına rağmen, onlardan binlerce kat fazla doğal yaşama ve insanlığa zararlı ağır metaller içerirler.

Sadece bir kalem pilin 80 ton suyu içilemez hale getirdiğini söylersem belki bunu okuduğunuz andan itibaren geri dönüşüm konusu ile ilgili çok okuyacağınız şey olduğunu düşünmeye başlayabilirsiniz. Bu piller toplandıktan sonra özel sızdırmaz variller içerisinde, yine özel olarak hazırlanmış lotlara (atıkların gömülmeleri için sızdırmazlığı sağlanmış özel alanlar) gömülüyorlar. Doğaya atılan piller ciddi anlamda sağlığımızı ve doğayı tehdit etmektedir. Bunların zaman içerisinde yeraltındaki içme sularına kadar sızmaları kaçınılmaz bir gerçek.

BUNU DA OKU:  Kağıt nasıl geri dönüşür?

Türkiye’de piyasaya sürülen pilin yüzde 3 civarındaki bölümü geri toplanabiliyor. Atık piller genellikle çöpe atılıyor. Türkiye’de bir yılda 11 bin ton pil piyasaya sürülürken, bunun ancak 260 tonu geri toplanabiliyor. Sadece İstanbul’da 5 ile 18 milyon arasında pil satmakta. Almanya’da 2007 yılı içinde 1.47 milyar pil satılmış ve bunun yüzde 50’si geri toplanabilmiştir. Türkiye’de ise geri toplanabilen pil miktarı yüzde 3 civarında. Atık piller akciğer hastalıkları, prostat kanseri, kansızlık, doku tahribi, böbrek üstü bezlerin tahribi ve kanser gibi hastalıklara neden olmaktadır. Ölümlerin bazıları bundan kaynaklanabilmektedir.

Bu konu ülkemizde yeni yeni gündeme gelmeye başlayan bir konu ama emin olun ki çok geç kalınmış bir konu. Umarım siz de evinizde kullanılmış pilleri bundan böyle çöpe atmak yerine en yakın pil geri dönüşüm kutusuna atmayı ihmal etmezsiniz.

Ülkesini, çevresini, yarınlarını seven herkesi bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Genel, Geri Dönüşüm
2 Milyon Istanbullu’dan izlenimler

“2 Milyon Ağaç için 2 Milyon İstanbullu” büyük bekleyişi 2 Ekim 2010 tarihinde İstanbul’un kıyı kesimlerinde bulunan 22 farklı noktada...

Kapat