Sizin atık yağlarınız nereye gidiyor?

Aslında çok uzun zamandır atık yağ konusunda yazmak istiyordum. Atık yağ dediğimiz aslında dünyayı en çok kirleten sorunlardan biri ama çok fazla bilgimiz yok bu konuda.

8de1697e-94ff-43f8-9e5f-4e6b11a0128f

1 litre atık yağın 1 milyon litre içme suyunu kirlettiğini söylesem acaba biraz daha dikkatli olur muydunuz? Kızartmalardan sonra kullandığınız yağları lavabodan aşağı dökmeden önce bir kez daha düşünür müydünüz? Ülkemizde ortalama her sene 1,5 milyon ton yağ üretilmekte. Özellikle kızartma işlemlerinden sonra 350 bin ton civarında kızrtmalık atık bitkisel yağ oluştuğu tahmin ediliyor. Kullanılmış atık bitkisel yağlar evsel atık su kirliliğinin %25’ini oluşturmaktalar. Kullanılmış kızartmalık yağlar yeraltı sularının kirlenmesine neden olurlar, kirlenen yeraltı sularını temizlemek oldukça pahalı ve zordur. Yeraltı suları her ülke için önemli bir içme suyu kaynağıdır. Denize, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar; kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar verirler. Bitkisel yağlar ayrıca yüksek sıcaklıkta kolaylıkla okside olmakta ve kullanım ömürlerini tamamladıktan sonra ekotoksik özellikler göstermektedirler. Bu atık yağlar atık su toplama sistemlerinin daralmasına ve tıkanmasına neden olurlar.

20110726161711_0

Atık bitkisel yağlar su yüzeyini kaplayarak havadan suya oksijen transferini önlemektedirler. Atık yağlar zamanla suda bozunarak suda bulunan oksijeni de tüketirler. Atık bitkisel yağlar ekotoksik özelliklerinden dolayı çevreyle uyumlu olarak yönetilmesi gereken atıklar arasında yer almaktadır.

Peki şimdi biz ne yapabiliriz diye soruyorsunuzdur eminim. Siz kullandığınız yağları biriktirerek 5 lt olduklarında alo atık hattını (444-2845/ATIK) arıyorsunuz ve gelip sizden yağlarınızı alıyorlar. Lütfen aklınızın bir kenarına yazın bu numarayı ve siz de sularımızı korumamız adına bir şeyler yapın.

 

BUNU DA OKU:  Hoşbulduk Bozcaada
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Ev ve Bahçe, Geri Dönüşüm, Hayat
Yeşil yılbaşı hediyeleri

En güzel armağanları sizin için derledik.

Kapat