Skylight: Çatıdaki pencereler!

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Paris İklim Anlaşması’nın yankıları hâlâ sürüyor. Gezegendeki iklim değişikliğini yavaşlatabilmek için küresel ölçekte belirlenen hedefleri, alınan kararları şu yazıda toparlamaya çalışmıştık.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”11744″ img_link_target=”_self” img_size=”350x”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Enerji politilarının belirlenmesi ve uygulanması konusunda yasa yapıcı ve denetleyiciler üstünde kamuoyu baskısı yaratmak tabii ki bu gezegende yaşayanlar olarak yapmamız gerekenlerin başında geliyor ancak bireysel karbon ayak izimizi düşürmek için atabileceğimiz adımlar da hiç azımsanacak gibi değil ve bu yazının konusu da bunlardan etkili bir tanesi. Müstakil evi, iş yeri, depolama alanları ya da yapısına müdahele edebileceği herhangi bir çatısı olanlar buraya!

Öncelikle, işin romantik boyutunu öne çıkaralım; skylight’lar gökyüzünün birazını evinize getiriyor. Böylece gündüz koltukta otururken kafanızı kaldırıp bulutların şekillerini yorumlayabiliyor, gece yatağınızda yatarken takım yıldızları çözmeye çalışabiliyorsunuz. Çok cazip bir teklif öyle değil mi? O zaman çevreyle ilgili kısımla devam ediyoruz.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Skylight’lar yatay pencerelere göre ortamı üç kat daha fazla ışıtıyor ve de ışığın daha homojen dağılmasını sağlıyor. Bu da ortamdaki ışıtma için kullanılan elektrikten büyük ölçüde tasarruf etmek anlamına geliyor. Özellikle alan kısıtı olan evlerde, koridor/çamaşır odası/banyo gibi alanlarda kullanımı önemli fark yaratabilir. Buna bağlı olarak evde azaltılacak pencere sayısı toplamda daha az kayıp anlamına geliyor ve bu da sonuç olarak ısınma-soğutma sistemleri için daha az enerji kullanımı demek; çünkü cam ve kapı aralarından sızan hava, faturalarımıza 25%’e kadar yük bindirebiliyor.


1(18)

Skylight’larla ilgili en büyük sorun özellikle yaz aylarında fazla ışımadan kaynaklanacak yüksek ısı. Ama üreticiler bunun için de çözümler üretimişler; ‘glaseleme’ gibi yalıtım modifokasyonlarıyla aşırı ısınma engellenebiliyor. Zaten üretici veya tedarikçiler binanın konumu ve iklim koşullarına en uygun skylight tipi için sizi yönlendiriyorlar. Örneğin, kuzey cephesine bakan skylight’lar sabit ve uygun bir aydınlık sağlarken batı cephesine bakanlar öğle sonrası ortamın aşırı ısınmasına sebep olabiliyor. Güney cephesine bakanlar kışın güneşli günlerde evinizi ideal sıcaklığa getirebiliyor ancak yazın evin içinde buharlaşmamıza neden olma ihtimali bulunuyor. Fakat bu sorunu çözmenin çok da çevreci bir yolu var aslında; yazın geniş yapraklarıyla kendini güneşe siper edecek bir ağaç dikmek! Tabii açı değiştirebilen gelişmiş skylight’lar kısa sürede daha çok umut vadeden bir çözüm olabilir.

BUNU DA OKU:  10 Aralık'ta Toprak Ana Gününü kutlayalım!

Skylight’ların kurulumu belli bir maliyet gerektiriyor elbette. Ancak elektrik ve ısı masraflarından kazanç bu miktarı uzun vadede telafi ediyor. Hayatınıza katacağı romantizm ve konfor ile gezegen için iyi bir şeyler yapmış olmanın tatmini de cabası…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ev ve Bahçe, Hayat, İyi haberler, Kent, Mimari, Ofis, Sanat ve Tasarım
Bu hafta sonu yeşil düşünüyoruz!

Bu hafta sonu Yeşil Düşünce Derneği, düzenlediği iki etkinlik ile bizi yeşil düşünmeye davet ediyor.

Kapat