Soğuk algınlığı ve nezleye karşı doğadan yardım alın

Soğuk havalar kapımızda ve bu da demek oluyor ki, virüsler, soğuk algınlığı ve nezle deyüzünü yavaş yavaş göstermeye başlıyor.

Soğuk algınlığı ve nezlenin önüne geçmek için bir çok yöntem var; organik ve daha besleyici taze meyve ve sebzeler ile beslenmek bunlardan biri. Ama birkaç yiyecek var ki, onlar soğuk algınlığı ve nezleye karşı en iyi savaşçılar olarak tanımlanıyor.

Arnavut Biberi:

Bu acı biber, diğer biberlerde de olduğu gibi kapsaisin isimli içeriği ile soğuk algınlığı ve nezleye karşı oldukça yararlı. Özellikle arnavut biberinde bolca bu içerik ile beraber, A vitamini ve beta-karoten de içeren bu biber bağışıklık sistemini güçlendirmeye de yardımcı oluyor.

Tavuk Çorbası:

Nebraska Üniversitesi Tıbbi Bilimler Merkezi’nin yaptığı bir araştırma, tavuk çorbasının soğuk algınlığı ve nezleye karşı etkili olduğunu öne sürüyor. Farklı şekillerde hazırlanan bu çorbaların bir yaralanma ya da iltihap halinde, etkilenen bölgeye ilk gelen hücreler olan nötrofillere yardımcı etkileri bulunuyor.

Araştırma bu yüzden tavuk çorbasının nezle ve soğuk algınlığının ana sebeplerinden olan iltihaplanmaya karşı en etkili yiyeceklerden biri olduğunu belirtiyor.

Tarçın:

Eğer soğuk algınlığı ve nezle kas ağrılarına yol açıyorsa, tarçın size yardımcı olabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanında tarçın aynı zamanda kasları gevşetme özelliğine de sahip.

Narenciye:

Portakal, limon, greyfurt, mandalina gibi meyveler içerdiği C vitamini ve antioksidanlar ile beraber soğuk algınlığına karşı en etkili meyvelerden bir kaçı. Bu meyvelerin tam nezle ve soğuk algınlığı mevsiminde çıkması ise mevsimsel beslenmenin önemini bir kez daha vurguluyor.

Sarımsak:

Doğanın antibiyotiği sarımsak, neredeyse bütün kültürlerde soğuk algınlığı ve nezleye karşı ilk kullanılan doğal ilaçlardan. Birleşik Krallık’ta yapılan bir araştırma,  sarımsak besin takviyesi alanlarda bu hastalıklara yakalanma riskinin azaldığını belirtiyor.

BUNU DA OKU:  Karbonatın bilmediğiniz 5 faydası

Zencefil:

Doğal toksin atma yöntemlerinden biri olan terlemeye yardımcı olduğu için zencefil bu hastalıklara yakalanıldığında düzenli tüketilmesi gereken besinlerden biri. Anti-virütik etkiye sahip olan zencefil, ateşlenmeye yol açan hastalıklara karşı savaşmada yardımcı olan besinlerden biri.

Zerdeçal:

Bu süpergıdanın bazen “Hint altını” adlandırıldığı bile oluyor. İltihaplanmaya karşı birebir olan zerdeçal, anti-virütik ve anti-bakteriyel özelliklere sahip bu yüzden soğuk algınlığı ve nezle virüslerine karşı düzenli tüketilmesi tavsiye ediliyor.

Su:

Ve tabi ki; su. Bol bol su içmek hem toksinlerin dışarı atılmasını sağlar hem de vücudunuzun susuz kalmasını engelleyerek bağışıklık sisteminizin soğuk algınlığı ve nezleye karşı daha iyi çalışmasını sağlar.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Kendin yap, Şifa
2017 Nobel Tıp Ödülü’nü kazanan ‘Biyolojik Saat’ nedir ve bizi nasıl etkileyecek?

Daha önceden dikkate alınmayan biyolojik saatin Nobel Ödülü ile mühendis ve mimarlar tarafından daha çok dikkate alınması bekleniyor.

Kapat