Soğuklara hazırlanmak için 6 çevreci öneri

Sonbahar ve kış ayları giderek yaklaşırken, kendinizi şimdiden hazırlamanız bu mevsimlerin sadece güzelliklerine odaklanmanızı sağlayacaktır.

Bunun için bizim de size 6 önerimiz var.

1) Isınırken tasarruf yapın

Eğer kombinizi bir yıldan uzun süredir kullanıyorsanız, her sene kontrol ettirmeyi unutmayın.Filtreleriniz temiz değilse cihazınızın performansını düşer ve daha fazla gaz harcamasına sebep olur.

Aynı zamanda kirli fitre ve kalorifer petekleri evinizin havasının kirlenmesine de yol açar. Özellikle uzun süre çalışmayan kaloriferlerde birikmiş su çamurlaşır ve makinanızın parçalarına zarar verip, ömrünü kısaltmaya başlar.

55354363

 

Ama düzenli bakımın en önemli sebebi, herhangi bir gaz, elektrik veya su kaçağının bulunması vetehlikeli bir durumun oluşmadan önlenmesidir. Düzenli bakım haricinde, kaloriferlerinizin yarattığı hava döngüsünün, evinizdeki büyük mobilyalar tarafından kesilmediğine, perdelerinizin kaloriferlerin üstünü kapatmadığına emin olun.

Aslında kışın ısınmanın aslında en ucuz yolu kendinizi yalıtmak. Vücudumuzu yalıtmak içinde bulunduğunuz bir apartmanı yalıtmaktan çok daha etkili, çünkü vücut sadece çok küçük bir alandaki havayı ısıtmanızı yeterli bulurken, ısınma sistemleri tüm odadaki havayı ısıtmaya çalışarak haddi sayılır bir enerji harcıyor. Yani kısaca kışın evde üstünüze kalın bir şeyler giymeyi unutmayın.

2) Isınızı 22°C’de sabit tutun

Eğer oda sıcaklığınızı ayarlayabiliyorsanız oda sıcaklığınızı 22°C’nin altında tutmaya dikkat edin.

Yapılan araştırmalar 22°C’den sonra mikrop üretiminin arttığını, alerji ve nefes alma sorunlarının fazlalaştığını belirtiyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı araştırmalarda 18°C için sağlıklı ve uygun giyinmiş insanların kullanabileceği bir oda sıcaklığı olarak bahsedilirken, hasta, engelli, çok yaşlı bireyler ve çocuklar için en az 20°C öneriliyor.

23456543234511111

 

Araştırmalar gösteriyor ki, İngiltere’de 1978 yılında oturma odası ısısı ortalaması 18.2°C iken 2008 senesinde 21,2°C’ye yükselmiş. Yatak odaları ısı ortalaması 1978’de 15°C iken, 1996’da 18,5°C’ye kadar çıkmış.

BUNU DA OKU:  Kaçınmanız gereken 8 kimyasal gıda içeriği

Yapılan başka bir araştırma ise obeziteyi yüksek oda ısısına bağlıyor ve oda sıcaklığını düşük tutmanın vücudun daha fazla kalori harcamasını sağladığından, kilo vermesini bile kolaylaştırabileceğini belirtiyor.

3) Havanızı temizleyin

Gün boyunca düzenli ve sağlıklı havalandıralamadığı için kapalı alanların içindeki hava, dışarıdaki havadan neredeyse 5 kat daha kirli bir hale geliyor.

Eğer civarınızda ağaçlık bir alanınız yoksa; dışarıdan gelen egsoz, yakılan kömürden gelen duman direkt evinizin içerisine giriyor. Evin içinde sigara içiyorsanız sigaranın dumanı, nem, küf, kokulu mumlar, uzun zamandır filtreleri değiştirmeden kullanılan havalandırma, ısınma ve klima tesisatı, sürekli soluduğumuz havayı sağlığımıza son derece zararlı toksik maddelerle dolduruyor.

6767676(1)

 

Neyse ki, uzay kapsüllerinde bulunan aynı durumun farkında olan NASA çözüme doğal yollarla yaklaşmayı seçmiş. NASA’nın araştırmalarına göre bazı bitki türleri, havada bulunan toksinleri 24 saat içerisinde %87 oranında azaltıyor.

İşin iyi kısmı 10 hava temizliyici bitkiden 5’i Türkiye’de doğal olarak yetişiyor. Yukarıdaki resimde Türkiye’de yetişen türleri bulabilir evinizin havasını doğal yollarla temizleyebilirsiniz.

Yalnız hatırlatalım, şeytan sarmaşığı hem kediler ve köpekler için zehirli olabiliyor evde kedi ya da köpeğiniz varsa bu bitkiyi tercih etmeyin.

4) Ayakkabılarınızı Suya Karşı Dayanıklı Hale Getirin

Yağmur ve kar getiren havalar giderek yaklaşmakta iken, en sevdiğiniz ayakkabınızı bu havalara dayanıklı hale getirmek aslında düşündüğünüzden daha kolay.

2343212343234

 

İhtiyacınız olan sadece balmumu ve fön. İlk önce elinizi temiz tutmak için bulaşık eldivenini giydikten sonra, tüm ayakkabınızın üzerine cömert bir şekilde balmumunu uygulayın. Sonrasında ise fönünüz ile balmumunun eritip. 5 dakika dinlenmeye bırakın.

Şimdi, üzerine su dökerek test ettikten sonra en beğendiğiniz su birinkitisini bulup içinde zıplayabilirsiniz.

6)Sokak Hayvanlarını Unutmayın

BUNU DA OKU:  Kış boyunca ellerinizi nemli ve yumuşak tutmak için dört tüyo

Özellikle 10 derecenin altına düşen sıcaklıklar, sokak hayvanları için zor zamanların başlangıcı demek.

Vücut ısılarını korumak ve yemek bulmak için her zamankinden fazla enerji harcaması gereken hayvanlar, maalesef aynı zamanda kendilerine kötü davranan insanlarla da mücadele etmek zorunda.

Hayvanlara bizim gibi dostları da olduğunu unutturmamak için yapabileceğimiz öneriler için buraya bir göz atabilirsiniz. Ama bizce yapabileceğiniz en iyi şey zemin katta oturuyorsanız balkonda, varsa bahçenizde sokağınızdaki hayvanlara ev ve kulübe desteği vermek.

Üstteki videoyu izleyerek sadece 20 dakikada bir kulube yapabilirsiniz. Barınağı balkon, bahçe ya da sokağın arabaların park etmediği bir bölümüne yerleştirebilirsiniz. Ama barınak içine havlu, battaniye gibi şeyler koymayın. Hayvanlar ısınsın diye iyi niyetle yerleştirdiğiniz kumaşlar kısa süre içerisinde ıslanarak barınağı yaşanabilir bir yer olmaktan alıkoyabiliyor.

6) Daha güvenli bir Antifriz seçin

Antifrizlerde bulunan etilen glikol adlı bir madde şekerli bir tadı olduğundan, yanlış bir şekilde elden çıkarıldığında çöpleri karıştıran bir sokak hayvanının hayatını tehlikeye atabilir. Sadece kahve fincanı kadar etilen glikol bir sokak köpeğinin hayatını tehlikeye atabilir.

Propilen glikol içeren antifrizler, her ne kadar fosil yakıt kaynaklı olduğundan doğa dostu olmasa da,daha az zehir içerdiğinden tercih etmenizi tavsiye ediyoruz. Yalnız her iki antifrizin de kullanım sonunda kurşun, kadmiyum ve krom gibi ağır metallar ile etkiye girdiğini ve kullanılmış antfrizin etkilerini azaltmak için güvenli bir şekilde yok edilmesi gerektiğini hatırlatalım.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ev ve Bahçe, Hayat
Uykuya dalmanın 9 doğal yolu

Siz de haftanın bir ya da birden fazla gecesi uykuya dalma sıkıntısı yaşıyorsanız hayatınızı kolaylaştıracak bu 9 önerileriyi dikkate almanızı...

Kapat