Sokaktaki ışıklar ağaçların da uykusundan çalıyor, genç ölmesine sebebiyet veriyor

“Ağaçların Gizli Yaşamı” adlı kitabında bize ağaçların da birbirlerini aile olarak gördüklerini ve mantarlar üzerinden iletişim kurduğunu gösteren Peter Wohlleben, şehirdeki ağaçlar üzerine yaptığı araştırmada sokak ışıklarının ağaçları “uyutmadığını” ve daha erken ölmesine sebebiyet verdiğini belirtiyor.

Wohlleben ağaçların da insanlar gibi uykuya ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Özellikle şehirde tek başına büyüyen, ormanlık alanlarda bulunan destek ağına bağlı olmayan ağaçların hayatı şehir ışıkları yüzünden daha da zorlaşıyor.

1987 yılından beri kendi orman koruculuğu tecrübesinden edindiği bilgileri paylaşan Wohlleben ağaçların birbirleri ile mantarlar sayesinde kurdukları “Wood Wide Web” ile iletişim kurduklarını, öğrenebildiklerini ve hatırlayabildiklerini belirtiyor.

Ağaçlar, hasta komşularını iyileştirmeye çalışıyor, kesilip çotuk kalmış ağaçları yüzyıllar boyunca şekerli suyla besleyip koruyorlar, elektrik sinyalleri göndererek düşmanlara karşı çevresini uyarıyorlar.

TIKLAYIN: Ağaçların mantarlar ile beraber kurduğu doğal internet: Wood Wide Web

O yüzden bu destek ağından kopan ağaçları öksüz diye nitelendiren Wohlleben, özellikle sokak ışıkları kenarlarında yaşayan ağaçların sürekli ışık altında kaldığı için daha erken öldüğünü belirtiyor. Wohlleben, gece saat 1’den sonra ışıkların kapatılmasının ağaçların yararına olacağını savunuyor.

Wohlleben’in bu gözlemleri bilimsel bulgular ile de destekleniyor. 2016 yılında Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen bir araştırma, yapay ışıkların ağaçların bahar aylarındaki tomurcuklanma zamanının dengesini bozduğunu öne sürüyor.

Uzmanlar bu dengenin bozulmasının ağaçların sağlığını, hayatta kalma ve üreme yetisini ağır şekilde etkilediğini belirtiyor. Bitkiler 24 saatlik karanlık ve aydınlık döngüsü içerisinde evrimleştiğinden, yapay ışıklandırma bu milyonlarca yıllık döngünün önüne geçiyor.

Işık, bitkilerin günün hangi saatinde ve hangi mevsimde olduklarını öğrenmesini sağlıyor. Böylelikle bitkiler fotosentez gibi işlemleri ne zaman yapacaklarına karar veriyor.

Ama sürekli ışık var ise, bitkiler bu işlemleri ne zaman yapacaklarına karar veremiyorlar. Bazı durumlarda yapay ışıklandırma o kadar parlak oluyor ki, bu bitkileri büyümesini ve kaynak kullanımını etkiliyorç

BUNU DA OKU:  Yırca'da şenlik var!

Bu durum aynı zamanda otobur hayvanların davranışlarını ile ekolojisini ve polen taşıyıcı canlıların ağaçları beslemesini de engelliyor.

Şehirdeki ağaçlar aynı zamanda ormanlarda geceleyin soğuyan toprağın yararlarından faydalanamıyor. Binalardan ve sokaklardan gelen ısı ormanlardaki yararlı bakterilerin ölmesine yol açıyor ve topraktan su ve besin çekmek zorlaşıyor.

Ağaçların şehirlerde bizler için yaptığı o kadar şeyi düşününce, onların uyuması için bir kaç saat ışıkları kapatmak aslında çok zor bir şey olmasa gerek.

Kaynak: Daily Mail

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Hayvanlar, Kent, Topluluklar
UNESCO: Kömürü değil, kültürü koru!

Türkiye’de sayısız yerel mücadele yaşam alanlarını kömürden korumak için direniyor. Yaşam alanlarımız, kültür ve doğa mirasımız yani gelecek nesillere bırakacağımız...

Kapat