Son 500 yılın en kötü kasırgalarından biri ABD’yi vurdu: Harvey’in iklim değişikliği ile bağı var mı?

ABD’nin Teksas eyaletinde etkili olan Harvey Kasırgası bölgenin en büyük kentlerinden biri olan Houston’un sular altında kalmasına yol açarken, yaşanan felakette şu ana kadar en az 5 kişi yaşamını yitirdi.

Türkiye saatiyle 26 Temmuz sabahı Meksika Körfezi’nde oluşarak Teksas eyaletinin güney kesimini vuran Harvey Kasırgası şiddetli yağış nedeniyle meydana gelen sel can kayıplarına yol açtı.

Nüfusu 2 milyon 300 bin olan Houston’da sularla kaplanan yollar adeta nehire dönerken, yollar otomobiller yerine botlara kaldı.

Teksas Valisi Greg Abbott, felaketle ilgili yaptığı açıklamada, eyalette toplam 250 otoyolun kapandığını, 19 kentin de afet bölgesi ilan edildiğini kaydetti.

Bölgede Harvey Kasırgası’nın şu ana kadar 5 kişinin yaşamını yitirmesine yol açtığı bilgisi de teyit edildi. Harvey’in şiddetli şekilde ilk vurduğu 10 bin kişinin yaşadığı Rockport kasabasında daha fazla can kaybı olabileceği belirtiliyor.

Beyaz Saray’dan pazar günü yapılan açıklamada, Trump’ın göreve başlamasından bu yana ilk büyük felaket olan Harvey Kasırgası’nın neden olduğu hasarı yerinde görmek üzere bölgeye gideceği bildirildi. Trump kabinesi ile yaptığı toplantıdan sonra bu kasırganın 500 yılda bir görülen bir olay olduğunu belirtmişti.

Ama Twitter’da bazı kullanıcılar bu tanımlamaları artık rahatlatıcı bulmuyor. Yazar Patrick S. Tomlinson‏, paylaştığı tweetinde, ABD’yi etkileyen Katrina ve Sandy kasırgalarının da 100 yılda bir olan felaketler olarak adlandırıldığını ama Harvey ile beraber 3’ünü de son 12 yılda gördüklerini belirtiyor.

Tabii ki bu akla küresel ısınma ve iklim değişikliğinin Harvey kasırgasının arkasında güç olup olmadığı sorusunu getiriyor. Bu sorunun cevabı ise düşündüğümüzden daha karmaşık.

BUNU DA OKU:  Bu kaleme kırtasiyelerde rastladınız mı?

İklim uzmanları, Dünya’yı bütüncül bir sistem içerisinde baktıklarında, Harvey gibi kasırgalarının arkasında sadece iklim değişikliğini olmadığını ama durumu daha da kötüleştirdiğini belirtiyor.

Büyük çoğunluğunu fosil yakıtların oluşturduğu sera gazlarının yarattığı örtü, daha fazla sıcaklığı Dünya’da tutuyor ve hava sıcaklıkları giderek artıyor. Bu sıcak havalar hem su kaynaklarının sıcaklığını artırıo, hem de buharlaşmanın daha da hızlanmasına ve havada daha fazla nem tutulmasına yol açıyor.

Harvey Kasırgası’nın arkasında ise Meksika Körfezi’ndeki anormal sıcak su kaynakları var. Buradaki bazı noktalar Dünya’daki okyanusların en sıcak noktalarından bir kaçına sahip.

Bu sıcak noktalardan beslenen kasırga ise, tropik bir alçak basınçtan 4. derece bir kasırgaya sadece 48 saatte dönüşmesine yol açtı. Uzmanlar kasırganın kaynağının bu sıcak noktalar olduğundan emin. Ama bunu sadece iklim değişikliğine bağlamak için elde yeterli veri yok.

Şu an da ABD’nin kasırga sezonu ve bu gibi bir kasırga iklim değişikliği olmadan da gerçekleşebilirdi. Buna rağmen uzmanlar iklim değişikliğinin bu gibi “normal” olayların etkisinin küresel ısınma ve iklim değişikliği ile arttığını ve daha da artacağını belirtiyor.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, İklim Değişikliği
12.000 yıllık tarih göz göre göre yok ediliyor

1978 ylında birinci derece sit alanı ilan edilen Hasankeyf yıkılıyor. Alana şimdi de iş makineleri girdi.

Kapat