Stanford ortalığı birbirine kattı

Bu ayın başında Stanford Üniversitesi’nde yapılan organik gıdanın konvansiyonel gıdayla karşılaştırıldığında bir fark yaratmadığına dair çalışma ortalığı birbirine kattı.

Stanford Üniversitesi’nden Dr. Bravata’ya hastaları organik mi tüketelim yoksa konvansiyonel mi diye sorduklarında tam doğru cevabı bilemediklerini farketmişler. Bunun üzerine bu iki farklı üretilen gıdanın besin değerini araştırmacılar ellerindeki dataya bakarak, organik gıda tüketiminin konvanisyonel gıdadaki pestit ve antibiyotikler haricinde fazla bir yarar sağlamadığına dair bir sonuç çıkarmışlar. Bu çalışmayı detaylı okumayanlar, tamam organik gıda tüketmemize gerek yok dediler. Ancak bu araştırmayı ya da diğerlerini incelediğimizde ortaya çıkan tablo bu kadar siyah veya beyaz değil.

İşte neden organik gıda tüketmemiz gerektiğine dair size 4 neden:

1- Araştırmarala göre gıdalarda bakterilerin oluşması hem konvansiyonel hem organik gıdada aynı. Ancak organik olmayan tavuklardaki bakterilerin antibiyotiklere direnci %33 daha fazlaymış.

2- Organik gıdada pestitlerin olmaması bile konvansiyonel gıdaya hayır dememiz için iyi bir sebep. Gıdadaki pestitler ve antibiyotikler bilhassa çocuklar, yaşlılar ve belli hastalık grupları için çok tehlikeli olabiliyor.

3- Organik tarım demek sadece biz insanoğlu için sağlıklı tarım demek değil. Aynı zamanda doğaya da az zarar vermek demek. Bilhassa son asırda insanoğlu doğal kaynakları hiç bitmeyecekmişsine tüketmeye başladı. Kimyasal gübre, pestitler, genetiğiyle değiştirilmiş tohumlar ise toprağı kirletiyor ve yıpratıyorlar. Dahası verim düşüyor. Sırf çocuklarımıza sağlıklı toprak bırakmak adına bile organik gıda tüketilebilir.

4- New York Üniversitesi’ndeki ünlü profesör Marion Nestle’in de işaret ettiği üzere Stanford Üniversitesi’ndeki araştırma gıdaların içeriğini karşılaştırmış ve besin değeri açısından organik gıdayla konvansiyonel gıdanın bir farklı olmadığını ispatlamış. Ancak organik gıdadan beklediğimiz zaten besin değerinin farklı olması değil, antibiyotik, pestit ve diğer kimyasalları içermemesi ki zaten organik tarım da bu demek zaten.

BUNU DA OKU:  Bu bayrama afiyetle GDO'suz gireceğiz

Kaynak: http://med.stanford.edu/ism/2012/september/organic.html

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Beslenme, Çocuk ve Bebek, Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Gıda, Gıda Gündemi
Kabul etmiyoruz!

Bu Pazar, yani 30 Eylül 2012'de saat 14:00'te biz tüm hayvanseverler meydanlarda olacağız.

Kapat