Strafordan uzak durun!

Geçen hafta oğlum zehirlendiği için hastanede kaldık ve sebillerin yanındaki strafor bardakları görünce hâlâ kullanılıyor olmasına bir kez daha şaşırdım. Strafor konusuna gelince; Dow Kimyasalları tarafından ilk kez 1970 senesinde yalıtım malzemesi olarak üretilen strafor, şimdi artık hamburger ve kahve kaplarından tutun da evdeki yapı malzemelerine kadar birçok ürünün yapımında kullanılıyor.

129370600799300000

CFC (Kloroflorocarbon) kullanılarak yapılan strafor malzemesi, CFC’nin 1989’da kullanımının yasaklanmasından sonra McDonalds dahil bir çok firma strafor kullanımını gönüllü olarak kaldırdı. CFC adını seneler önce ilk ozon deliğinin büyümesinden dolayı duymuştuk. Bu arada strafor üretiminde metot değişiklikleri yaparak CFC kirliliği oluşturmayacak şekilde piayasaya sürdüler ancak birçok hastalıklı etkileri baki kaldı. Strafor en zor çözülen malzemelerden biridir ve ıslandığında kimyasallar bırakarak suyu da kontamine eder.

Bunlar benim bildiklerimdi strafor hakkında ancak hastanede boş vaktim olduğundan oturup strafor hakkında biraz araştırma yapınca şok edici bir gerçekler dizilimi ile karşılaştım. Sizin de marketten aldığınız gıdalarınız eğer strafor içindeyse bu yazımı lütfen hatırlayın.

1986’da Amerikan Çevre Koruma Ajansı tarafından yapılan İnsan Doku Araştırması‘nda, yüzde yüz tüm insan dokularında stirene rastlanmıştır. Araştırmacılar strafor kapların kullanım sırasında ağırlıklarının azaldığını dolayısı ile de straforun tükettiğimiz gıdaya veya sıvıya sızdığını belirtmişlerdir. Yağ dokularımızda biriken strafor insanda yorgunluk, sinirlilik hali, uykuya dalmada zorluk, kan anomalileri ve hatta kanserojen etkiler gösterir.

strafor-300x200

Ben straforun geri dönüşüme de zor girdiğini ve çok maliyetli olduğunu biliyorum. Dünyamızda sürdürülebilirliği tartışılacak her şeyi durdurmaktansa devam ettirmelerine şaşıyorum. Peki bir de straforlu kaplardan tüketilen gıdanın gerçek zararını merak ediyorsanız söyleyeyim.

Düşük trombosit ve düşük hemglobin değerleri, kromozal ve lenfatik anomaliteler, yorgunluk, sinirlilik, uykusuzluk, akut ve kronik rahatsızlıklarla baş gösteren ve beyin dokuları, omurilik, periferik sinirlerdeki stiren birikimden dolayı nörotoksik etkiler gözlemlenir. Bu etkiler vücut üzerinde hızlı etki gösterdiğinden bebeklerin, gelişme çağındaki çocukların ve gebelerin bu tür gıdaları strafor içinden tüketmelerinin sakıncalı olduğunu söyleyen araştırmacılar uyarıyorlar.

BUNU DA OKU:  Doğadaki kardeşlik: Yüksek dallarını birbirine değdirmeyen ağaçlar

Bu arada dünyada en çok strafor tüketimine kim katkı sağlıyormuş acaba diye bakınca Dunkin Donut ismiyle karşılaştım. Sırayla McDonalds ve Burger King gibi isimler de listede yer alıyor. Hadi bakalım, uzak durulacak bir ürün daha size. Etrafınıza bakın bakalım sizin tükettikleriniz arasında starforda satılan neler varmış.

 

Kaynak http://www.greenhome.com/info/news/41.shtml

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Geri Dönüşüm, Gıda, Yeme İçme
Uyanın, bahar geldi

Yeni baharı karşılarken keyfini yeşil çıkarmanın yolları.

Kapat