Sürdürülebilir mimarlık derken?

Merhaba. Ben İsveç’te “sürdürülebilir mimarlık” üzerine master yapan bir mimarım. Nedir bu sürdürülebilirlik? Size önce onu anlatayım.

Bir çiçek ekeceğinizi düşünün. Çiçeğin tohumlarını Çin’den getirtiyorsunuz. Toprağını Brezilya’dan, sulayacak suyu da Güney Afrika’dan. Çiçeği İstanbul’da yetiştirmeye başladınız, fidelerini verdi ve mükemmel bir çiçek çıktı ortaya. Ne kadar mutlusunuz, verdiğiniz onca emeğe değdi ve evinizde harika kokular saçan egzotik bir bitki var.

Ama ne yazık ki, sizin gibi daha başka milyonlarca insan aynı çiçeği istediği için tohum, toprak ve su taşıyan araçlar tonlarca benzin tüketti, milyonlarca metreküp karbondiyoksiti havaya bıraktı. Üstelik, yerlerinden edilen toprak ve su ekolojik dengenin bozulmasına, erozyon, kuraklık gibi felaketlere yol açtı. Hepsi epi topu bir egzotik çiçek sahibi olmak için…

Çok dolandırarak anlattım ama gelmek istediğim nokta şu: Bizler ucuz olduğu için Çin’den kaplama malzemesi, Afrika’dan ham ahşap ve Güney Amerika’dan kum ihraç ediyoruz. Onları transfer etmek için kullandığımız ulaşım araçlarıyla tonlarca petrol harcıyoruz. İthal eden ülkeler, talep çok olduğu için doğanın kendisini yenilemesine fırsat bırakmadan tekrar tekrar ağaçları kesiyor, toprakları söküyor.

Peki ne olur yerel malzemeler kullansak? Çimentoyu Trakya’dan, kaplama malzemelerini mesela Adapazarı’ndan alsak? Yerel metodlarla inşa teknikleri kullansak? Masif mobilyalarımızın nadide ahşapları Afrika yağmur ormanlarından değil de Karadeniz ormanlarından gelse çok şey kaybeder miyiz?

Peki evde yazları serinlemek için klimayı açmak yerine, tasarım aşamasında evi güneşin konumuna göre tasarlasak, uzun vadede hem bütçemize hem akciğerlerimize bir katkısı olmaz mı?

Bir kilo et üretebilmek için 20 litre su harcandığını biliyor muyuz? Bir öğün et yemeği yememek bile, dünyada susuzluk çeken çok sayıda ülkeye bir yardım anlamına geliyor.

BUNU DA OKU:  Şehre bisiklet gelsin

Ya peki araba kullanmak yerine toplu taşıma araçlarını kullansak? Bisiklete binsek? Yürüsek? Sağlığımıza da yararı var yürüyüşün, hem kilo da veririz.

Bu ve benzeri bütün düşünceler topluluğu, sürdürülebilirliğin parçalarıdır. Çocuklarımızın da aynı kalitede bir yaşamı sürdürebilmesi için, sürdürülebilirlik diye bir kavram vardır. Sürdürülebilir bir yaşam tarzını benimseyen kişi, sadece kişisel zevklerini değil, başkalarını, doğayı ve gelecek nesilleri de düşünen kişidir. Yaptığı her hareketin evrende bir değişime yol açtığının bilincindedir. Sağlıklı ve doğal beslenirken, çöplerini geri dönüşecek şekilde ayırır, markete evden bez torba alarak gider ve marketten poşet almaz, plastikleri oraya buraya atmaz, dişini fırçalarken suyu boşa akıtmaz, taksi tutmak yerine dolmuşa binmeyi tercih eder vs vs…

Sürdürülebilir mimarlık ise, çocuklarımız, onların çocukları ve onlardan sonra gelecek nesillerin, aynı bizim yaşadığımız gibi bir dünyada yaşaması için bizim şimdiden gereksiz lükslerimizden arınıp, doğaya uyumlu evler inşa etmektir. İklim, çevre koşulları, arazi, yapı malzemelerinin uyumu göz önüne alınarak inşa edilen evler hem gereksiz yakıt tüketimine neden olmaz, hem de uzun yıllar bakım istemeden ayakta kalarak bizlere konforlu bir hayat sunarlar.

Bana gelince, ben İTÜ mimarlık mezunu, İsveç’te master yapmakta olan bir mimarım. Altı ay Stuttgart’ta Wulf&Partner mimarlık bürosunda, beş ay da İstanbul’da Emre Arolat Mimarlık bürosunda çalıştıktan sonra sürdürülebilir evler üzerine uzmanlaşmak için Göteborg’a geldim. Bu evlerde amaç, akıllı tasarım kararları sayesinde çok enerji tüketmemek, uzun vadede kullanıcıya tasarruf sağlamak. Aynı zamanda olabildiğince yerel, doğaya zarar vermeyen malzemeler kullanarak dünyadaki sürdürülebilirliğe katkıda bulunmak. Bu işle yola çıktım ve hatta master tezimde Polonezköy’de sürdürülebilir evler tasarlamaya uğraşıyorum. Tezimle ilgili detayları bu web sitesinde bulabilirsiniz: www.greenhomeistanbul.blogspot.com

BUNU DA OKU:  Daha akıllı ve enerji verimli şehirlere doğru

Ve tabii unutmadan, adım Nazlı Ödevci

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Kent, Mimari
Ekolojik Mimari & Doğal Yapı Atölyesi

Bir ev düşünün yaşayan, nefes alan...

Kapat