Tamir atölyesinde neler oluyor?

Michael Swaine Kaliforniya eyaletinin San Fransisko şehrinde yaşayan Kaliforniya Sanat Koleji’nde seramik sanatı eğitmeni ve aynı zamanda sosyal sorumluluk çerçevesi dahilinde kişisel olarak ihtiyacı olanlara yardım eli uzatan bir şehir vatandaşı.

Şehrin en yoksul mahallelerinden biri olan Tenderloin’de “Tenderloin National Forest” adı verilen bir bölgede her ayın 15’inde gün boyu eski model ayak pedallı dikiş makinesi el arabası ile ihtiyacı olanların kıyafetlerini herhangi bir bedel almadan tamir ederken, aynı zamanda onların dertlerini dinleyerek, hayat hakkında konuşarak arkadaşlık hizmeti de sunuyor.

Tamir ettiği şey aslında kıyafetlerden öte, yalnız, dinleyeni olmayan insanların kalbini yumuşatmak ve atmaya alışmış tüketim toplumuna aslında atmadan, tamir ederek malzemelerin ömrünün uzatılabileceğini göstermek. Swaine her yerde değişiklik yapabileceğine ve “tamir kütüphanesi” adını verdiği bu projenin insanların hayatlarında oluşmuş delikleri tamir ettiğine inanıyor.

Kendi yapımı olan el arabasına monte ettiği dikiş makinesi ile bazıları için bir “merak unsuru”, kimileri için de “sosyal sanatçı” ünvanı taşıyor. Swaine “Bazılarının yaptıkları büyük işlere bakarsak ayda bir kere yaptığım bu iş küçük bir çaba aslında. Benim için önemli olan bir vatandaş olarak birilerine faydamın dokunması ve normalin dışına çıkabilmem” diyor.

Swaine’in bu projesi 2001 senesinde “Cömertlik Projesi” kapsamında çalıştığı Kaliforniya Sanat Koleji desteği ile başlamış. Yıllar içinde konsept gelişerek diğer gönüllü katılımcıların da zaman zaman dikiş dikerek ve halkı dinleyerek yaptıkları destek ile bugünkü haline gelmiş.

Mahallelinin ona alıştığını, tamir edilecek hiçbir şeyleri olmadığı halde sadece onunla muhabbet etmek için bile onu ziyaret ettiklerini söylüyor. El arabasının önüne çektiği bir sandalye ile ziyaretçilerini ağırlayan Swaine bunu “one-man show” olarak algılanmadığını, toplumun kendisi ile bu projede büyük rol oynadığını da belirtiyor.

BUNU DA OKU:  Reklamlarla beslenen adam

Kişisel olarak sosyal sorumluluk hissini taşıyan kişilerin toplum için aslında yapabilecekleri çok şey olduğuna güzel bir örnek olan Michael Swaine’I tebrik ediyor, bu tip iyilik yapanların çoğalmasını umuyoruz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Geri Dönüşüm, Gündem, Hayat, İyi haberler, Kendin yap, Kent, Sanat ve Tasarım, Tekstil
Kampüste giysi takası

Kullanmadığın giysilerle gelip ihtiyacın olanla dön.

Kapat