Tiyatro Medresesi’nde Topluluk Oluşturma Council Eğitimi

6-10 Kasım tarihleri arasında Şirince’de Council eğitimi gerçekleşecek. Eğitmenlerden Filiz Telek’ten dinlediğim Council süreci ve eğitim programının detayları aşağıda yer alıyor. Program katılımcılarına olabildiğince burs sağlamak istiyorlar, bu nedenle siz katılamayacak olsanız bile eğer katılımcılara bir armağan vermek isterseniz bu seçenek de aklınızda olsun.

Filiz Telek‘in Council yorumu:

Council bir yaşam felsefesi, Kuzey Amerikalı yerli halklardan gelen ve başka kadim toplulukların da tarih boyunca kullanmış olduğu bir pratik aslında. Ateş etrafında çember olup oturmak, kalpten paylaşmak, hikayeleri paylaşmak, nesiller arası kültürel birtakım bilgilerin aktarımının bu şekilde sağlanması. Yazılı kültür bu kadar güçlenmeden önce kullandığımız sözel kültür. Pek çok nesilden insanın bir arada olduğu , durduğu kabilelerin o şekilde bir araya geldiği ve kararlar aldığı, sorunlarına çözümler ürettiği bir formdan bahsediyoruz; bir pratik ve aynı zamanda bir oluş biçimi tabi haliyle o insanlar için. Bizim yapacağımız eğitim daha çok bununla ilgili. Biz “Bu aracı, bu felsefeyi topluluk oluşturma amacıyla nasıl kullanabiliriz?” sorusuna yanıt bulmaya çalışacağız. Bakalım nasıl olacak.

Bu pratiğin en güçlü yanı derinden ve tüm bedenimizle, kalple dinlemeyi öğretmesi. Diyalog deyince genelde konuşmak ve kendimizi ifade etme kısmı akla geliyor ama diğer yandan özellikle kolektif bir sürece bakıldığında aslında grup içinde bir kişi konuşur diğerleri dinler ve pratiği de çok daha dominant bir pratik olur. Council öncelikle bunu yapabilmeyi öğretiyor bize. Yargısız, ön yargısız, kafamızda kendi fikirlerimizi dans ettirmeden, kendimizi tamamen karşımızdakine vererek nasıl dinleyebiliriz? Sonrasında ‘an’da olma pratiği. Ben o çemberde oturuyor olabilirim ama aklım fikrim başka bir yerdeyse, o anda orada değilsem zaten oradaki katılımım çok da doğru değildir. Council pratiği birisi konuşurken onun kendini ifade edebilmesi için tertemiz bir alan açıyor. Türkçe’de ne güzel bir deyişimiz var: Can kulağıyla dinlemek. Burada da yapılan can kulağıyla dinlemek. Sözü kesilmeden dinlenmek bir insan için çok değerli bir armağan. Gündelik yaşamın koşturmacası içinde çok faydalanamadığımız bir nimet bu. Tam da bu nedenle hepimizin buna ihtiyacı var aslında. Hepimizin cevap verilmeden, başka bir şeye ikna edilmeye çalışılmadan, sadece kendinde olanı olduğu gibi paylaşabileceği özgür bir alana çok ihtiyacı var. İki kişi olduğumuz andan itibaren ‘topluluk’ oluyoruz aslında. Dolayısıyla bu pratiği çok farklı ilişki düzlemlerinde de uygulayabilirsiniz. İster ikili ilişkilerinizde, ister bir topluluk olarak belirli periyotlarla çember etrafında bir araya gelerek. Ama illa ki daha çok dinleyerek.

img_9015

Program detayları

BUNU DA OKU:  İyi bayramlar dileriz

6 – 10 KASIM 2014

ŞİRİNCE, İZMİR

Bu eğitim topluluk oluşturma ilkeleri üzerine odaklanan bir dizi eğitimin ilki olarak görülebilir.

Özellikle yaşadığı ve çalıştığı yerde topluluk olmayı aktif olarak deneyimlemek isteyen kişiler, topluluk fikri ile yeni tanışanlar ve aktif olarak Türkiye’deki topluluk oluşumlarında çalışan kişiler için tasarlanmıştır.

Konu başlıklarından bazıları şunlar:

– Topluluğun Hayali

– Nasıl Topluluk ‘Alanı’ Oluşturulur

– Birey ve Topluluk

– Çatışma ile Var Olabilme, Çeşitlilik ve Değişimi Kucaklama

– Liderlik/Güç/Özyönetim

– Kutlama!

Gerçeklik ve şeffaflığı kolaylaştırmak için ‘Council’ temel yöntem olarak kullanılacaktır.

Bu kursa katılmak için daha önce council tecrübeniz olması gerekmemektedir.

COUNCIL, topluluk oluşturmak için kullanılan, iletişimin hiyerarşik olmayan ve işbirliğine dayanan bir biçimidir. Grup süreçlerini ve kişisel gelişimi destekleyen bu yöntem, topluluk ve kuruluşlar, okullar, klinikler, şirketler, çalışma grupları, aileler ve özel ilişkiler için, hangi aşama ve süreçte olursa olsun -yeni başlayan, ideal ilerleyen, sürekli, sonlanmakta olan, dönüşen- etkili araçlar sunar.

topluluk_olusturma_egitimi_tiyatro_medresesi_sirince01-2

Council vizyon ve niyet belirleme, karar alma, başarıyı onurlandırma, çatışma yönetimi, derin fikir paylaşımı, barış ve ara buluculuk süreçleri, kutlama ve bireylerin ve kuruluşların derin ve çoğu zaman söylenmemiş ihtiyaçlarını ortaya çıkarmak için kullanılabilir.

Tepki ve yanıt arasındaki fark bir ‘ara’, yavaşlamadır. ‘Ara’da dinleme vardır; dinlemede ise yer açma, iç mekanın yeniden düzenlenmesi ve niyetin yeniden odaklanması. Birçok kişi sosyal ve çevresel bağlamda bütünlüklü ve işleyen sürdürülebilir modelleri yeniden oluşturmak ve çalışma ortamımız, evimiz ve ilişkilerimiz, topluluklarımız bağlamlarında kendimizi yetiştirmek ve bu yaklaşımla dünyaya yanıt vermek için bir baskı duyduğunu fark etmektedir. Bunu yapmak için gerekli olan bir ‘ara’dır: Arayış ve pratik etmek, neyin işlediğini bulmak, kim ve nasıl olduğum, armağanlarımın neler olduğu ve sorumluluklarımın nerelerde yattığına bakmak.

BUNU DA OKU:  Dünya Ekonomik Forumu: Gençler iklim değişikliğini en büyük sorun olarak görüyor

Bu kursun niyeti zamanı akışına bırakıp birlikte yavaşlarken Council’i topluluk bağlamında ele almaya odaklanmak: Topluluk oluşturma ilkelerini ve topluluk içinde yaşamayı pratik etmek.

Nefes, paylaşım ve topluluk ortamında birlikte yaratma farkındalığı ile diyaloğa girerken aidiyeti hissetmek, birlikte çalışmak, ekmeği paylaşmak, müzik yapmak ve dans etmek için katılımcılar 5 gün boyunca birlikte uyumlu yaşamanın eski şekli olan ‘köy’ü birlikte kurmayı deneyimleyecekler.

Bu kurs şunları içerecektir: Teorik öğrenme, Council, iş paylaşımı, bireysel zamanlar ve topluluk etkinlikleri, müzik ve hareket. Topluluk içinde diyalog, gerçeklik ve şeffaflığı kolaylaştırmak için ‘Council’, temel yöntem olarak kullanılacaktır.

1234567

KOLAYLAŞTIRICILAR

Robin Dreaming

– Farkındalık ve iletişim alanlarında 10 yılın üzerinde grup kolaylaştırıcılığı deneyimi, kişisel koçluk ve eğitim tasarımı ve verilmesi

Avrupa Council Ağı (European Council Network, ECN)’nın ana üyelerinden ve organizasyonun Avrupa’da sürekliliği ve genişlemesi için zincirin ortak taşıyıcılarından

Yunanistan – Pelion Holistik Eğitim Merkezi (Pelion Centre for Holistic Education, PECHE) ana üyeliği ve 10 yıllık deneyimi -merkezin koordinat.rlüğü dahil

– ZEGG Forum, şiddetsiz iletişim, konsensüs, sosyokrasi ve restoratif çemberler gibi alanlarda destekleyici deneyim ve pratik

– Masaj, refleksoloji, kraniosakral terapi, şamanizm ve rüya çalışmaları gibi iyileşme uygulamalarında geniş çaplı deneyim ve pratik

Rob, aynı zamanda oyunculuk, tiyatro ve canlı etkinlik performansları gibi farklı disiplinlerle de uğraşmıştır. 5 Rhythms® hareket pratiğinde 12 yıllık, yogada ve meditasyonda 20 yıldan fazla deneyimi vardır. Yayımlanmış bir yazar, sanatçı ve performans şairidir.

www.heart-source.com

Filiz Telek

Amacı insan bilincinin evrimine hizmet etmek olan bir sanatçı, bir gezgin, ortak akıl / kalp kolaylaştırıcısı, yeryüzü aktivisti ve topluluk örgütleyicisidir.

Yaratıcılığını kullanarak kendini ve dünyayı dönüştüren kişi ve toplulukların ilham verici hikayelerini paylaşır. Sosyal, ekonomik ve ekolojik dönüşüm için öğrenme alanları tasarlayıp kolaylaştırır. Art of Hosting ve The Way of Council kolaylaştırıcılarındandır.

Şimdilerde en büyük tutkusu kadınları çemberde biraraya getirip feminen güçlerini ve armağanlarını keşfetmelerine destek olmaktır.

Dünyanın ve insanın güzelliğini yansıtmak için fotoğraf çeker. Yazmayı sever ve bunu daha çok yapabileceği günü sabırsızlıkla bekler.

BUNU DA OKU:  Kompost yapımını öğrenmeye hazır mısınız?

Yeliz Mert

Yeliz dünya üzerinde dürüst ve onurlu bir insan yaşamı için ‘doğruluk arayışçısı’dır. Council, permakültür ve topluluk oluşturma konularındaki çalışmalarıyla yeni dünyanın inşaasına aktif olarak katkıda bulunmaktadır. Sürdürülebilir Bölgesel Kalkınma konulu uluslararası yüksek lisansında tez aşamasında olmakla birlikte Avrupa ve Amerika’da seyahat ederek permakültür ve topluluk oluşturma konularına odaklanmış organizasyonlarda Mark Lakeman ve Warren Brush gibi saygı duyulan hocaların mentorluğunda çalışmıştır. Doğanın insan yaşamındaki öneminin farkındalığıyla her zaman öncelik verdiği konu insan yaşamı ile doğa arasındaki bütünlüğü sağlamak üzerinedir. Yeliz aynı zamanda doğal ve geleneksel yollarla yapılan el işleri konusunda tutkuludur ve hep daha fazla öğrenme merakındadır.

NEREDE?

Eğitim, Selçuk yakınlarındaki Şirince Köyü’ndeki Tiyatro Medresesi’nde gerçekleşecektir. Kursa kayıt yaptırdıktan sonra size Tiyatro Medresesi’ne ulaşım için detaylı bilgi sağlanacak.

medrese1-resized

KATILIMLA İLGİLİ DETAYLAR

Eğitim İngilizce olacaktır. Türkçe çeviriye ihtiyaç duyulduğu takdirde Türkçe çeviri sağlanacaktır.

Eğitime 20 katılımcı alınacaktır.

Bu eğitim kar amaçlı bir eğitim değildir ve katılım katkı payları eğitimin gerçekleşmesini mümkün kılan masrafları karşılamak ve eğitmenlerimizin emeğini onurlandırmak için kullanılacaktır.

Eğitim için önerdiğimiz katkı payı 350 TL + 3 öğün yemek dahil konaklama seçenekleri ile:

– kendi çadırınızda ya da 8-10 kişilik koğuşlarda 300 TL (toplamda 650 TL)

veya

– 4 kişilik odalarda 350 TL (toplamda 700 TL)’dir.

Başvurunuzu yapmak için lütfen başvuru formuna tıklayın ve formu doldurun. Form için tıklayın:

Başvurularınızı değerlendirirken özellikle niyet paragrafına önem verilecek. Bu sebeple sizi, niyetinizi özen ve açıklıkla yazmanız iyi olur.

Başvurunuzu değerlendirip size onay verdikten sonra kaydınızı kesinleştirmek için en az 250 TL ön ödeme yapmanız rica edilecek. Eğitim için ayrılmış bir burs fonu bulunmamaktadır. Önerilen katkı payı bütçenizi aştığı takdirde imece fonunu denemenizi tavsiye ediyoruz. Gerektiği takdirde organizatörler bu konuda sizi destekleyebilir.

Eğitimle ilgili sorularınız için baraka.iletisim@gmail.com üzerinden toplulukla iletişime geçebilirsiniz.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Etkinlikler, Kent, Topluluklar
Dünya Vegan Günü kutlu olsun

Vücudunuzun ihtiyacı olan bitki bazlı proteinlerin hangi gıdada ne kadar bulunduğunu gösteren infografiği bulabilirsiniz

Kapat