Topluluk etkinlikleri için doğanın içinde 4 buluşma noktası

Topluluk etkinlikleri için şehirden kaçıp doğada buluşmak isteyenler elbette kamplar düzenleyip çadırlarda konaklamalı harika organizasyonlar gerçekleştiriyor. Ve fakat bu buluşmaları her mevsimde yapmak pek mümkün olmuyor. Kaldı ki etkinliğin içeriğine göre ihtiyaç duyulan ekipmanlar da bu pratik buluşmaları engelleyebiliyor.

1

Nesin Matematik Köyü:

Ali Nesin’in ders verdiği üniversite öğrencilerinin matematik eğitimlerinin ne kadar zayıf olduğunu görmesi ve onlara önce evinde ardından Nesin Vakfı’nda ders vermeye başlamasıyla gelişen süreç Nesin Matematik Köyü’ne giden yolun özeti. Bağışlarla ve gönüllü desteklerle var edilen köy, genellikle okulların tatil olduğu dönemlerde hareketleniyor. Köy’ün kuruluş amacı kapsamında düzenlenen yaz okulları ve kampların düzenlendiği dönemlerin dışında, toplulukların kültürel ve eğitim amaçlı buluşmaları için de kapıları her daim açık.

Başkaları tarafından düzenlenen ve Köy’ün ev sahipliği yaptığı günübirlik veya 1 haftaya kadar uzayabilen etkinlikler için köyün konaklama imkanlarından da faydalanmak mümkün.

Nerede?

Nesin Matematik Köyü, İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı olan Şirince köyünün 1 kilometre uzağındaki Kayser dağının yamaçlarında yer alıyor.

Köy’ün fiziksel koşulları: Toplam yatak kapasitesi 145 olan 14 koğuşu ve eğitmenler ile çalışanların konaklaması için toplam yatak kapasitesi 36 olan 19 ev bulunuyor. Konaklama tesisleri dışında, 2 kapalı derslik ve 200 kişilik konferans salonuna sahip yaklaşık 5000 kitaplık bir matematik, sanat ve felsefe kütüphanesi var ki araştırma meraklılarının kaçırmaması gerektiğini düşünüyorum! Kadın ve erkek hamamları dışında ortak kullanıma açık 9 banyo, 20 tuvalet bulunuyor. Kışlık kapasitesi 110 olan bir yemek salonu ve oldukça geniş bir mutfağı var. Bunların dışında 4 açıkhava dersliği, çalışma seti adını verdikleri bir açıkhava alanı, ‘uyku mevki’ adını verdikleri bir başka açıkhava alanı ve güneşten korunaklı bir açık hava yemek alanı var. Binalar taştan yapılmış. Yaz aylarında çadırlarda da kalınabiliyor. Köy’ün kuytu köşelerinde yalnız kalarak çalışabileceğiniz küçük ve sevimli alanlar olduğu gibi, daha kalabalık gruplar olarak buluşabileceğiniz alanlar da mevcut. Köy’ün fotoğraflarına bakıp iç geçirmek isteyenleri buraya alalım.

BUNU DA OKU:  Yağmurlu bir günde İstanbul'da yapılacak 4 şey

Nasıl iletişime geçebilirsiniz?

Tüm başvuru ve kayıt işlemlerini e-posta yoluyla yapıyorlar. Pazartesi- cumartesi, 09:00-12:00 ve 13:00-18:00 arası aşağıdaki iletişim seçeneklerini kullanarak Köy’le iletişime geçebilirsiniz.

E-posta:

Aslı Can Korkmaz, aslicankorkmaz@nesinvakfi.org

Sennaz Uzun, sennazuzun@nesinvakfi.org

Telefon:

0533 207 12 04 – Şennaz Uzun

0534 070 24 30 – Çiğdem Şahin

* Nesin Matematik Köyü’ne bağışta bulunmak için buradan sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

IMG_4194.JPG

Tiyatro Medresesi:

Medrese mimarisinin hem bir inziva hem de bir buluşma halini içeren ikili yapısı var. Tiyatro Medresesi’nde sanatçıların ayrı çalışmalar yürütebileceği özel alanlar ve birbirleriyle karşılaşabilecekleri bir avlu bulunması planlanıyor. İnziva halinde üretilenlerin, klasik medrese mimarisinin en önemli unsuru olan avluda, bu kendine özgü kamusal alanda, başkalarıyla paylaşılacağını, bu yolla Medrese’de bir yoğunlaşma ve bu yoğunlaşmaya derinlik katan bir ortak yaşam atmosferi oluşacağını umarak inşa ediyorlar. Ve esasen Medrese bir yanan faaliyetlere ev sahipliği yaparken bir yandan da inşasına devam edilen doğa içinde bir buluşma noktası.

Tiyatro Medresesi festivallere, tiyatro kamplarına, kurslara, araştırma ekibine ev sahipliği yapmanın yanı sıra Medrese’de kendi çalışmalarını yapmak isteyen bağımsız sanatçılara, araştırmacılara ve topluluklara da hizmet ediyor. Medrese, özellikle plastik ve görsel sanatçılar için dünyada çok yaygın olmasına karşın performans sanatçıları için örneklerinin pek bulunmadığı “sanatçı konaklama” (artist in residence) alanındaki boşluğu doldurmaya adaydır.

Nerede?

Nesin Matematik Köyü’nün komşusu olan Medrese, İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı olan Şirince köyünden 800 metre yürüme mesafesinde.

Medrese’nin fiziksel koşulları: Medrese’nin prova salonları, kütüphanesi ve zeytin ağaçları manzaralı iç avlusu, şehrin ve kendi gündemlerinin yoğunluğundan uzaklaşıp çalışmalarına yoğunlaşmak isteyen herkesin emrine amade. Medrese, özel odaları ve yatakhaneleriyle birlikte, şimdilik 50 kişi için iç mekanda konaklama olanağı sunuyor. Önümüzdeki yıl, ikinci katın da tamamlanmasıyla birlikte, bu sayının 80’e ulaşmasını planlıyorlar. Çadır kurmak isteyenler için de yeterince ağaç altı ve uygun alan var. Ayrıca Medrese’ye dair görsel bir fikir edinmek için şuradaki galerilere bakarak kaçış planları yapmaya başlayabilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Birgün'e destek zamanı

Nasıl iletişime geçebilirsiniz?

E-posta: tiyatromedresesi@gmail.com

Telefon: 0531 696 41 09

* Tiyatro Medresesi’ne destek olmak için buradan sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

2007-Sanat-Yapıtında-bakış

Adatepe Taşmektep:

Adatepe Köyü İlkokulu 1947-1985 yılları arasında aralıksız olarak hizmet verir, ancak 1985 yılında öğrenci azlığından dolayı kapatılır. Köyün öğrencileri ise Küçükkuyu’da eğitim almaya devam ederler. Bu sırada ise okulun binası kaderine terk edilir.

Okul binasını 1997 yılında oldukça bakımsız halde iken Çanakkale Valiliği’nden kiralayan ekip, bölgeye özgü taş yapı özelliklerini taşıyan bu binayı, bütün özelliklerini koruyarak restore ediyor. Uzun süren resmi izin çalışmaları ve restorasyon sonucunda okul bugün felsefe, edebiyat, sanat ve sanat tarihi alanlarında seminerlerin yapıldığı, ayrıca değişik disiplinlerde çalışan sanatçıların serbest atölye çalışmaları yapacakları mekan, yani Adatepe Taşmektep’e dönüşüyor.

Nerede?

Çanakkale- Küçükkuyu’ya 3,5 km uzaklıktaki Adatepe Köyü’nde yer alıyor. Özel bir tarihi olan Adatepe Köyü’ne dair daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Taşmektep’in fiziksel koşulları: Köy meydanından 5 dakikalık bir yürüyüş ile okula gidiliyor. Etkinlikler çam ağaçları arasında konumlanmış okulun dersliklerinde veya etkinliğin konusu veya katılımcıların tercihi doğrultusunda okul bahçesinde, içeriğine

göre film, dia ve müzik eşliğinde yapılabiliyor. Aralarda anıtsal çam ağaçları altında çay ya da kahveler içip sohbet etme imkanınız da var. Etkinliği düzenleyeceğiniz mevsime göre öğleden sonraları katılımcılar isterlerse Türkiye’nin en temiz denizlerinden birine sahip kıyılarda denize girebilme, isterlerse doğa harikası sayılan bölgede yürüyüşe çıkabilme ya da köyün sessiz ortamında kalıp dinlenme olanağına sahip olabiliyor. Taşmektep konaklama açısından bir imkan sunmuyor, ancak Adatepe’de yer alan az sayıdaki pansiyonlardan biri Taşmektep’in konuklarına indirim yapıyor. Şimdiye kadar mekanda düzenlenen etkinliklerin fotoğraflarına buradan göz atabilirsiniz.

Nasıl iletişime geçebilirsiniz?

E-posta : adatepetasmektep@gmail.com

BUNU DA OKU:  Hayvanlar da nefes alır

Telefon : 0286 752 59 99 / 0542 488 33 07

Screen Shot 2015-10-02 at 2.40.26 PM

Gümüşlük Akademisi:

Her şeyi bağışlarla oluşmuş bu bahçenin etkinlikleri, kurulduğu 1995 yılından bu yana Bahçenin varlığı, anlamı ve işlevi, meşe ağaçlarının gölgesinde buluşmuş ve karşılaşmış olan insanların ortak üretimlerinde saklı.

Bahçe, kurulduğu coğrafyada kadim Ege uygarlıklarındaki düşünce okullarına benzer bir içerik gözetiyor ve kurucuları “İnsana ve doğaya ilişkin hiçbir şey bu bahçenin ilgisi dışında değildir” diyor. İnsana, topluma, doğaya, sanata ilişkin yeni düşünceleri buluşturmak, yeni bir dünyanın olanaklarını araştırmak, çeşitli deneyimlerin ve duyarlılıkların aktarılması ve paylaşılmasına olanak sağlamak başlıca varlık nedenleri olarak tanımlıyorlar.

Nerede?

Akademinin Merkez’i Gümüşlük’te, İstanbul’da ise bir şubeleri bulunuyor. Ama bizim buluşma noktası olarak önerdiğimiz bahçe Muğla- Gümüşlük’te.

Bahçe’nin fiziki özellikleri: Bahçe’de resim, heykel, seramik vb çalışma alanlarına ilişkin atölyeler; edebiyat, felsefe ve bilim çalışmaları için salonlar ve kitaplık; konaklama için stüdyo evler; yemek-içmek için lokal; tiyatro, müzik sinema vb gösterimler ve toplu çalışmalar için 450 kişilik bir amfitiyatro yer alıyor. Mevsimlerin tüm renklerini barındıran, on beş dönümlük bu bahçede Monet’nin resimlerini andıran nilüferli bir gölet de var. Stüdyo evler, konukların yararlanacağı yeterli donanımda. Bahçe’ye dair görsel bir fikir edinmek isteyenleri buraya alalım.

Nasıl iletişime geçebilirsiniz?

E-posta: info@gumuslukakademisi.org

Telefon : 0252 394 43 01 / 0554 345 29 91

Keyifli buluşmalar!

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoturizm, Etkinlikler, Hayat, Kent, Ofis, Topluluklar
6 çevre dostu Sevgililer Günü hediyesi

Sevgililer Günü için gezegen dostu altı hediye seçtik.

Kapat