Tüket at market.com

Geçtiğimiz hafta sonu e-posta kutum, eksik olmasınlar, eşin dostun, tanıdık tanımadık iş yerlerinin bayram tebrikleriyle doldu, taştı. Aralarından bir e-mail adresi dikkatimi çekti: info@tüketatmarket.com (Hayır ismi bu değil. Etik olarak başka bir iş yerini burada kötülemek istemiyorum. Neticede kendileri açık açık yeşille alakalı değiller. Belki bilseler farklı davranırlar. O yüzden onları afişe etmeyi şu anda doğru bulmuyorum.)

Deşifre etmemek için kod adını tüketatmarket.com taktığım web sitesine baktım. Davet ve organizasyonlarda bir kere kullanıp atmanız için tabak, çatal, bardak vs. gibi plastik ürünler satıyorlar. Allah için pırıl pırıl bir web sitesi yapmışlar. Ama isim felaket. Hele hele misyon, inanılmaz “out“. Öyle böyle değil, bir kere kullanın sonra çöpe atın, diyor. Hani geri dönüşümü filan destekleseler bir nebze olsun, tepkim hafifleyecek.

36216091_large

Tüketatmarket.com’un hedef kitlesini düşündüm. Bir baktım, ben de onların arasındayım. Neden mi? 3,5 yaşındaki kızım Alisa, bol arkadaşlı partiler ve pikniklere bayılıyor. Üstelik bu çocuklar büyüyorlar. El mahkum doğum günleri kutlamalarının, eğlencelerinin ardı arkası kesilmeyecek. Ve evet, ben de Alisa’nın 2. yaş gününde pratik olsun ve temizleme derdi olmasın diye Eminönü’nden aldığım Mickey’li kağıt tabaklar kullanmıştım. O günün sonunda, çöpe bakıp kendime kızmıştım. Sen git plastik torba kullanma, piknik poşetlerini yıka yeniden kullan, plastiği mümkün olduğunca bertaraf etmeye çalış, ama kızın doğum günü diye hiç dikkat etme. Bu bir nevi çifte standart olmuyor mu? Dolayısıyla ben tüketatmarket.com’un hedef kitlesinde olup o gruptan çıkmayı seçebildim. Ancak ya seçemeyenler ya da seçmeyi düşünemeyenlere ne diyebilirim? Lütfen, siz bu ürünlere rağbet etmeyin. Çocuk doğum günlerinde Ikea’nın plastik tabakları hem dekoratif hem hesaplı.

Ama asıl “tüketatmarket.com”a diyeceğim var. Sevgili Tüketatmarket.com kod adlı internet sayfası (kimi kastettiğimi anladınız değil mi?), maalesef insanlara daha çok çöp çıkartmaları için ön ayak oluyorsunuz. Onun yerine, geri dönüşümden çıkmış plastikler ya da doğada çözülebilen ürünler kullanmaya ne dersiniz? İnanın böyle çevreyle dost ürünler satarsanız, piyasadaki parti dükkanlarından, Eminönü’ndeki çarşıdan bayağı farklı olursunuz gibime geliyor.

BUNU DA OKU:  Dünya'nın en acayip 5 bitkisi
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Genel, Geri Dönüşüm
“Deniz küstü”, haydi kurtarmaya

Lüfere sahip çıkıyoruz.

Kapat