Türk biliminsanından harika bir buluş: Katlanabilir güneş enerjisi panelleri

İkinci Dünya Savaşı’nda ABD’nin ulusal güvenlik projelerini geliştirmesi için kurulmuş, Sandia Ulusal Laboratuvarında 16 yıl çalışan Türk biliminsanı Murat Okandan, 2015 yılında kendi startup şirketi mPower Teknolojiyi kurmak için uzun yıllar çalıştığı iş yerinden ayrıldı ve şimdi güneş enerjisi konusunda çok önemli bir buluşa imza atmış durumda.

Okandan, günlük yaşamımızdaki herhangi bir objeyi güneşten elektrik üretir hale getiren mikro güneş hücreleri geliştirmeyi başardı. Özellikle tekstil ürünleri için uygulanması düşünülen bu katlanabilir mikro güneş panelleri, uydular, insansız hava araçları ve biyomedikal ürünlerinde çığır açabilecek bir buluş.

TIKLAYIN: Gezegeni yeşillendiren 5 çevreci tasarım

3068127-poster-p-1-scientists-have-finally-figured-out-how-to-make-foldable-solar-panels

Güneş paneli denince akla gelen ik metrelik camdan yapılar, o kadar minik bir hale getiriliyor ki, enerji üreten her bir hücre neredeyse bir parlak süs taşının boyutuna iniyor. Diğer güneş panelleri gibi yüksek verimli silikondan üretilen hücreler, Okandan’ın yeni tasarımı ile birbirine bağlı ve neredeyse kırılamaz şekilde üretiliyor.

Bu teknoloji ile uydular enerjisini katlanabilir güneş panellerinden üretebilir ya da kampa giden bir kişi çantasına rahatça bir güneş enerjisi paneli sıkıştırabilir. Bu teknoloji aynı zamanda güneş panellerini çatılarda kullanmak isteyenler için de taşınabilir ve daha hafif yeni ürünler sağlayarak hızlı ve daha ucuz bir şekilde kurulum yapılmasını sağlayabilir.

Okandan’ın tasarımı çok sıkı bir ağ sistemi kullandığından, bir hücrenin gücünü kaybetmesi veya güneş ışınlarının hücrelere ulaşmaması durumunda sistemin tümü etkilenmiyor. Böylelikle daha uzun ömürlü olan paneller, aynı zamanda şu an pazarda bulunan bulunan alternatiflere göre daha az materyal gerektirdiğinden daha ucuz bir şekilde elektrik üretebiliyor.

Kaynak: FastCoExist, Solarbaba

BUNU DA OKU:  Fosil yakıtlara artık ihtiyacımız olmadığını kanıtlayan 5 ülke
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Hayat, İyi haberler, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Teknoloji, Yenilenebilir Enerji
Mutlu son! 70 metrelik sondaj kuyusuna düşen köpek 10 gün sonunda kurtarıldı

10 gün önce vatandaşların ihbarı üzerine Beykoz'da 70 metre derinliğindeki bir sondaj kuyusuna yavru bir köpeğin düştüğü ortaya çıkmıştı. Uzman...

Kapat