Türkiye’de ekoturizm: Akdeniz

Pastoral Vadi

Pastoral Vadi Fethiye’nin Yanıklar Köyü sınırları içinde Kocabük mevkiinde bulunuyor. Vadinin gerisinde Batı Toros dağlarının eteklerinden doğan Kargı Çayı; Günlük ağaçlarının içinden, Pastoral Vadi’nin kenarından, narenciye bahçeleri arasından Akdeniz’e doğru yol alıyor. Caretta Caretta kaplumbağalarının üreme alanı olan uzun bakir kumsalın yanında göçmen kuşların konakladığı Akgöl bulunuyor.

Pastoral Vadi; binlerce yıllık tarihsel süreç içinde birbirlerinden etkilenen Likya, Roma, Bizans, Osmanlı uygarlıklarına tanıklık eden eski kent yerleşimleri ile barış ve dostluğun simgesi Kaya Köyü, doğa harikası olan Ölüdeniz, Saklıkent, Kelebekler Vadisi, ayrıca birbirinden güzel koylar ve adalarla aynı coğrafyada yer alıyor..

Ekolojik mimari yaklaşımla tasarlanan çiftliğin Kargı Deresi kenarındaki ahşap evleri ile yamaca dayalı taş ve kerpiç evlerinde yıl boyu 50 konuk aynı anda ağırlanabiliyor. Pastoral Vadi mutfağında, organik olarak üretilen ürünler doğal yöntemlerle hazırlanıyor. Evlerde artık pek yapılmayan, mönülerde kolay bulunmayan, yöresel Akdeniz mutfağı ağırlıklı hazırlarlanan yemekler sunuluyor. Taş fırınıa ekmek yapılıyor, yemekleri tandır ve ocakta, odun ateşi kullanarak, geleneksel yöntemlerle pişiriliyor. Yemek hazırlama işlemi aynı zamanda bir atölye çalışması olduğundan, konuklar yemek hazırlama çalışmalarına katılabiliyor, hünerlerini paylaşabiliyorlar.

TaTuTa sistemiyle konuk ve gönüllü de kabul ediyor.

0252 633 66 27
Yanıklar Köyü Kocabük Mevkii, Fethiye/
www.pastoralvadi.com

Patika – Fethiye

Faralya’da çam ormanlarının kıyısında narenciye, kayısı, erik, nar, asma ağaçları ve sebze bahçesi arasında tek katlı bir taş ev. Bahçeye serili hasırlar, çiçekler, kelebekler, birkaç dakikalık yürüyüş mesafesindeki denizin dalgalarının sesi… 15 Mayıs- 15 Ekim tarihleri arasında evlerinin bahçye bakan altı odasında ağırlıyorlar misafirlerini.Temizlikte küllü su ve arap sabunu kullanıp, kompost yapıyorlar. Çiftlikte yoga dans, detoks ve çocuk kampları yapılıyor. Ayrıca gönüllüleri bekleyen çapalama, sulama, marangozluk, gıda işleme, hasat gibi çiftlik işlerine dilerse konuklar da katılabiliyorlar. Çiftlik TaTuTa sistemiyle konuk ve gönüllü de kabul ediyor.

0533 650-8070 Erol Scott
Faralya Köyü, Fethiye, Muğla
www.patikadayolculuk.com

Yonca Lodge EkoPansiyon – Fethiye

Yonca Lodge, Fethiye’nin Yanıklar Köy’ünde yer alan 12 odalı bir küçük/butik otel. Akdeniz’in en güzel ada ve koylarının merkezinde, çeşit çeşit meyve ağaçları ve çiçeklerle süslü sevimli bir bahçe içerisinde yer alıyor. Sade döşenmiş, ferah odaların bulunduğu evlerin bir yanında endemik bir tür olan Sığla ağacı (Liquidambar orientalis) ormanı varken diğer yanında ördeklerle beraber birçok canlının yaşam alanı olan bir dere akıyor. Kumsalın yanındaki restoran ve çevresindeki köşkler sakin bir köşede dalga ve kuş sesleri dinlemek isteyenleri kendine çekiyor. Kumsalın diğer tarafında ise enerjinizi yükseltecek neşeli, hareketli bir bar bulunuyor. Ağaçların gölgelerinde kurulu hamaklarsa kitap keyfinizi daha da artıracak. Türkiye’nin güney batısında yer alan Fethiye, etkileyici Antik Likya Kentleri, Ölüdeniz, Kelebekler Vadisi, Kabak Koyu ve Göcek Koyları gibi doğal güzellikleri ve çevresindeki özgün geleneksel yaşamı ile görülmesi gereken bir turizm merkezi. Fethiye; kara ve deniz turları,yamaç paraşütü, rafting, trekking, binicilik, rüzgar sörfü, yelken, su altı dalışı gibi zengin alternatifleri ile misafirlerine unutulmaz bir tatil fırsatı sunuyor. TaTuTa sistemiyle konuk ve gönüllü de kabul ediyorlar.

Dikencik Evleri – Fethiye

Fethiye’den 20 km uzaklıktaki Yeşilüzümlü’de Çal Dağı manzaralı taş evler burası. Dağlardan toplanmış mantarlar ve otlarla yapılmış yemeklerin eşsizliğine bir de kışın şömine başında veya yazın bahçede yakılan ateşin başında tatlı sohbetler ekleniyor. Cengiz Genç ve eşi Ayşe hanımın ev sahipliği yaptığı bu güzel yerde ev yapımı kekler, bitki çayları ve şuruplar var. Her yıl mart sonu, nisan başı gibi mantar festivali düzenliyorlar. Doğal değerler ve yerel kültürün karunması ve tanıtımı için çaba gösteren çift, yenilebilir otları araştırıyor, çevredeki orkideleri bahçede yetiştirmeye çalışıyor ve yöresel adı duguk olan yöresel laleyi tanıtıyor. Workaway sistemiyle gönüllü kabul ediyorlar. Geniş bahçelerinde çadır kurmak da mümkün.

0252 665-5707
Dikencik Mevkii, Yeşilüzümlü Beldesi, Fethiye
www.yesiluzumlu.com

Su Değirmeni – Fethiye

Ferruh ve Brigitte Özbalı’nın 13 yıl önce açtıkları Kelebekler Vadisi’nin yukarısındaki dik yamaçta kurulmuş olan Su Değirmeni, 150 yıllık su değirmeninin yanı başında kurulmuş vernik yerine bezir yağlı ahşap mobilyalı bir doğa dostu taş ev. Özbalı ailesi reçel ve ekmeklerini kendileri yapıyorlar. Tesise PVC girmiyor, dağdaki kaynaktan gelen içme suyu pet şişelerle değil, cam sürahilerle servis ediliyor. Burada klima yok, zaten 60 cm. kalınlığındaki taş duvarlar da içerinin serin kalmasına sebep oluyor.TV yok, dev bir kayanın üzerine oyularak hazırlanmış havuz klor yerine floatron denilen bir sistemle temizleniyor. Temizlikte arap sabunu ve fosfatsız deterjan kullanılıyor. Üstelik mutfak ve havuzun doğaya heri dönüşümünü sağlayan gri su sistemi de mevcut. 1 Nisan-31 Ekim tarihleri arasında açık.

BUNU DA OKU:  Yol Yeşilken Geri Dönün!

0252 642-1245
Hisar Mahallesi No.4 Faralya Köyü
www.natur-risen.com

Blacktree Farm – Fethiye

Kabak koyunun eşsiz manzarasını takip ederek 1.100 metre yükseklikteki Blacktree Farm 70 dönüm üzerine kurulmuş. Taş ve ahşap evler konuklara haftalık olarak kiralanıyor. Bahçede yaz ve kış sebzelerinden oluşan bir bahçe ve çiftlik hayvanları var. Kuyularından çekilen yeraltı suyu, mutfakta, banyoda ve havuzda kullanılan büyük bir kısmı doğal yöntemlerle arıtılarak doğaya geri veriliyor. Bahçe dört ayrı sarnıçta toplanan yağmur suyu ile sulanıyor. 1 Nisan- 31 Ekim tarihleri arasında açık olan tesiste bir bakkal, çocuklar için oyun parkı, DVD izleme odası ve bir de kütüphanesi var.

0252 617-0045
Ölüdeniz, Fethiye
www.blacktree.net

Ali Baştuğ Çiftliği – Ağlasun

Ali ve Fadime Baştuğ, misafirlerini evlerinin içindeki üç kişinin kalabileceği odalarında ağırlıyorlar. Yemekler misafirlerle birlikte yeniyor. Banyolarında güneş enerjisinden elde edilen sürekli sıcak suları var, tuvalet alaturka. Aile geçimini, 1990 yılından beri ürettikleri ekolojik yağlık gül ve seralarından sağlıyor. Ekolojik üretim konusunda bilgi ve üretecekleri ürünler için pazar garantisine ihtiyaçları var. Kendi ihtiyaçlarının çoğunu bahçe ve seralarından elde ediyorlar. Ürün fazlalarını ise dönem dönem satabiliyorlar. Çiftlik TaTuTa sistemiyle konuk ve gönüllü de kabul ediyor.

Ali Uğur Çiftliği – Ağlasun

Ali ve Yaşar Uğur’un oğulları Hasan ve kızları Rabia Isparta’da çalışıyor ve hafta sonları kasabaya geliyor. Aile, misafirlerini evlerinin içindeki üç kişinin kalabileceği odalarında ağırlıyorlar. Yemeklerini misafirleriyle paylaşabiliyor ya da konuk mutfağında pişirmek üzere gıda malzemesi temin edebiliyorlar. Banyolarında güneş enerjisinden elde edilen sürekli sıcak suları var, tuvalet alaturka. Ailenin geçimi, ürettikleri ekolojik yağlık gül ve kirazdan. Tüm üreünlerini ekolojik yöntemlerle üretmek için bilgiye ve üretecekleri ürünler için pazar garantisine ihtiyaçları var. Kendi ihtiyaçlarının çoğunu bahçelerinden elde ediyorlar, ürün fazlalarını da dönem dönem satabiliyorlar. Bu sene 2-3 ton kiraz hasat edilecek. 4. ve 5. aylarda (budama-çapa), 6. ayda (kiraz toplama), 7. 8. 9. aylarda (sulama, tahıl, ot hasadı) duruma göre bir ya da en fazla iki gönüllü kabul ediliyor. Çiftlik TaTuTa sistemiyle konuk ve gönüllü de kabul ediyor.

Habib Altınkaya Çiftliği – Çıralı

Habib ve Ayşe Altınkaya ile oğulları Ramazan (10), misafirlerini evlerinden bağımsız iki kişilik bir odası, mutfağı, güneş enerjisi ile ısınan sıcak sulu banyosu, alaturka tuvaleti olan bahçedeki şirin küçük evde ağırlıyorlar. Yemek aile ile birlikte yenilebiliyor. Ayrıca konukların kendi yemeğini pişirebilmesi için bahçeden ekolojik malzeme temin etmeleri mümkün. Habib Altınkaya ailesi ile 1998 yılında, yörede ekolojik tarımı başlatanlardan. Her tür gıda ihtiyaçlarını ekolojik olarak üretmenin yanında, geçimlerini sağlamak üzere ekolojik portakal bahçesi ve sebze seralarının ürünlerini satıyorlar. Aile, kısıtlı olanaklarına rağmen yöredeki ekolojik hareketin içinde aktif olarak yer alıyor. Çiftlik TaTuTa sistemiyle konuk ve gönüllü de kabul ediyor.

Halil Yılmaz Çiftliği – Ağlasun

Halil ve Emine Yılmaz, oğulları Mehmet Ali ve kızları Melike ile yaşıyorlar. Konuklarını biri evlerinin içinde, diğer ikisi karşısında yaptıkları evde, ikişer kişilik üç odada ağırlıyorlar. Sıcak su için şofben var, tuvaletleri alaturka ve sofralarını konukları ile paylaşıyorlar. Aile keçi, tavuk, yem bitkisi, meyve, sebze üretimi ile neredeyse tam bir kapalı devre doğal üretim gerçekleştiriyor, üretim fazla olmadığından ekolojik sertifikaları yok. Ayrıca Halil Yılmaz, Sagalassos yolunda 550 dönümde özel ormancılık yapıyor ve bu konuda da ekolojik yöntem ve üretimle yakından ilgileniyor. Çiftlik TaTuTa sistemiyle konuk ve gönüllü de kabul ediyor.

Hasan Aşar Çiftliği – Ağlasun

Hasan ve Emine Aşar, misafirlerini kendi evlerinden ayrı, üçer kişilik üç odası, güneş enerjisinden elde edilen sıcak suyu bulunan, alaturka tuvaletli, mutfaklı bir evde ağırlıyorlar. Yemekleri misafirleriyle paylaşabiliyor veya konuk mutfağında pişirmek üzere gıda malzemesi temin edebiliyorlar. Aşar ailesi küçük ve çeşitli üretimler yapıp, kendi tüketimleri dışında kalanı kasaba halkına satarak geçiniyorlar. Ayrıca ekolojik gül de yetiştiriyorlar. Aile ekolojik sistemin doğruluğuna tamamen inanmış ancak pazar sorunu olduğu sürece diğer üretimlerini artırmak ya da tümünü sertifika programına sokmak onlar için şimdilik alınamayacak bir risk. Yine de bu konuda adım atmak için imkan kolluyorlar. Çiftlik TaTuTa sistemiyle konuk ve gönüllü de kabul ediyor.

Hidayet İtaatlı Çiftliği – Çıralı

Hidayet ve Ülkü İtaatlı ile kızları Melike’nin evlerine yaz aylarında bazı yakın akrabaları da konuk oluyor. Seraları, avokado ve narenciye ağaçları arasındaki evlerinin karşısında, ikişer kişilik iki odası, mutfağı, güneş enerjisiyle ısınan sıcak sulu banyosu, alafranga tuvaleti olan bir misafirhaneleri var. Yemek aile ile birlikte yenilebiliyor. Ayrıca konukların kendi yemeğini pişirebilmesi için bahçeden ekolojik malzeme temin etmek mümkün. İtaatlı ailesinin çiftliği, yörede 1998’de ekolojik üretime geçmiş ekolojik çiftliklerin en büyüklerinden biri. Büyük miktardaki üretimlerini, daha önceden uzmanı olmadıkları ekolojik üretime geçiren aile, özellikle ürünlerini pazarlamada sıkıntı yaşadıkları halde ekolojik yöntemden vazgeçmiyor. Yıllık 40 ton civarında portakal, 5 ton limon, 2 ton mandalina, yaklaşık 5.000
adet avokado, 14 ton kabak, biber, domates üretiyor ve tüm ihtiyaçlarını ekolojik üretiyorlar. Çiftlik TaTuTa sistemiyle konuk ve gönüllü de kabul ediyor.

BUNU DA OKU:  Doğa için şeffaf, yapıcı ve samimi kahvaltı

Mehmet Demirtaş Çiftliği – Ağlasun

Mehmet, Necmiye, Enes (22), Zeynep (14) Demirtaş, misafirlerini evlerinin içindeki üç kişinin kalabileceği bir odada ağırlıyorlar. Yemeklerini misafirleriyle birlikte yiyorlar. Banyolarında güneş enerjisinden elde edilen sürekli sıcak su var, tuvalet alaturka. Aile uzun süredir ekolojik sisteme uygun üretim yapıyor. Kiraz yeni dikilmiş, ayrıca ceviz, kendi ihtiyaçları için de tahıl, sebze ve tavuk, küçükbaş, büyükbaş hayvan da yetiştiriyorlar. Çiftlik TaTuTa sistemiyle konuk ve gönüllü de kabul ediyor.

Mustafa Baştuğ Çiftliği – Ağlasun

Mustafa ve Müyesser Baştuğ, Ağlasun’daki evlerinde oturuyorlar ve TaTuTa projesi başlamadan hemen önce benzer bir fikirle kasabanın girişindeki 14 dönümlük arazilerinde bir konuk evi inşa etmişler. Evin üçer kişinin rahat kalabileceği üç geniş odası, mutfağı, alaturka tuvaleti ve sobalı sıcak sulu banyosu mevcut. Yazın yemekleri aile hazırlayacağı gibi, istenirse evin mutfağında konuklara pişirmeleri için ekolojik malzemeler de temin edebiliyorlar. Baştuğ ailesinin 40 dönümde, sekiz senedir ekolojik kekik tarımı yaptıkları bir arazileri bulunuyor. Bunun dışında şimdilik ticari olmayan, kendi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik her tür bitkisel ve hayvansal üretimleri mevcut. Bu ürünleri ekolojik yönteme uygun üretiyorlar ancak ticari olmadığından bu ürünlerin henüz sertifikası yok. Çiftlik TaTuTa sistemiyle konuk ve gönüllü de kabul ediyor.

Rasayana Çiftliği -Geyikbayırı

Verilen adres Müzeyyen, Bülent, Havva ve Mehmet kardeşlerin Antalya’daki iletişim adresi ve ürünlerini pazarladıkları yer. Ancak Akgöz kardeşler, gönüllü misafirlerini dönem dönem kendilerinin de kaldıkları, Geyikbayırı’ndaki imalathanelerinde bulunan sıcak sulu, alaturka, alafranga tuvaletli, mutfaklı konutta ağırlıyorlar. Aile, beş yıldır doğadan toplama ve yetiştirme yoluyla elde ettiği şifalı ekolojik bitkileri kurutarak, işleyerek, ambalajlayarak satışa sunuyor (perakende ve toptan). Antalya’nın tek ekolojik ürün dükkanı olan Rasayana, adını ürünlerin markasından alıyor. Müzeyyen Akgöz, Antalya’daki dükkan ile ilgilenirken, Havva yine Antalya’daki güzellik ve sağlık merkezinde çalışıyor. Yakın bir zamanda Bülent ve Mehmed Akgöz’ün çabalarıyla üretime hazır hale getirilen Geyikbayırı’ndaki tesislerde kurutulmuş şifalı bitki üretimi yapılacak.

Süleyman Varlı Çiftliği – Ağlasun

Süleyman ve Sıtık Varlı ile çocukları Durmuş, Şükrü ve Elif, bahçe içindeki evlerinin ikinci katında oturuyorlar. Misafirlerini evlerindeki iki kişilik odada ağırlıyorlar. Evde güneş enerjisinden elde edilen sıcak suyu olan banyo, merkezi ısınma sistemi ve alaturka tuvalet var. Yemeklerini misafirleri ile paylaşıyorlar. Ağlasun’daki bir çok aile gibi Varlı ailesi de kendi ihtiyaçlarını yetiştiriyor ve gülcülük yapıyorlar. Diğer çiftçilerden farklı olarak, Süleyman Varlı hem devlet dairesinde çalışıyor, hem de uzun süredir NuKa firmasının ekolojik gül projelerini koordine ediyor. Yörede ekolojik tarımın gelişmesi için her türlü kolaylaştırıcılığı yapmaya hazır olan Varlı, bu konuda dileyenlerle yardımlaşmaya açık.

Tanal Ailesi Çiftliği – Akçaeniş

Hüseyin Serdar ve Serpil Tanal, oğulları Hamza Gürkan (1988), Kaygusuz Eren (2006) ve Ayşe nineyle birlikte 2 katlı kerpiç çiftlik evinde yaşıyorlar. Konuklarını 6 geniş ve bol yatak kapasiteli odası olan. güneşle ısınan sıcak suyu, alaturka ve alafranga tuvaleti mevcut aynı evde ağırlıyorlar. Evde internet de mevcut. En yakın sağlık ocağı 4 km, hastane 17 km. uzaklıkta. Aile 1996 yılından beri Elmalı ovasında tamamı ekolojik sertifikalı çok çeşitli ürünler üretiyor ve hayvancılık yapıyor.

Çok zengin ve lezzetli bir mutfağa sahipler. Zengin üretimin yanında kendilerinde olmayan ürünleri de diğer çiftliklerden temin edip konuklarına %100 ekolojik sebze, meyve, yöresel ürünler ve hayvansal ürünler de dahil çok zengin bir menü sunuluyor. Ekolojik beslenme yanında, diş macunundan, sabun, şampuan ve deterjanına varıncaya dek ekolojik temizlik imkanı sağlıyorlar.

Baba oğlun birlikte bağlama çalıp söylemeleri ve ceviz altı sohbetleri zengin ayinlerinden. Araştırmacı kimliğiyle tanınan Hüseyin Serdar Tanal özenle bir araya getirdiği, ekolojik tarım, çevre, sağlıklı yaşam ve çok çeşitli konuları içeren çok zengin bir kitap arşivine, ayrıca 200 saatlik video ve özenle yazılmış arazi kayıtlarına sahip. Ekolojik tarım konusunda geniş bir bilgi ve tecrübeye sahip olup aynı zamanda danışmanlık hizmeti de veriyor. Bir çevre derneğinin de kurucusu. Ayrıca konukların her yönden çok zengin bu coğrafyada Çığlı kara ve Çam kuyusu milli parklarında vahşi atları, anıt ağaçları, yaban hayatını çok zengin bitki ve hayvan türlerini görme imkânları var. Uçarsu ve Aykırtça şelaleleri, Arikanda ve Limyra antik şehirleri görmeye değer diğer yerler. Güzergâhta Başgöz çayı kenarında alabalık lokantaları da var. Avlan gölü, Baranda gölü ve Çayboğazı barajında amatör balıkçılık yapılabiliyor. Girdev gölü kuş cennetinde kuş gözlemi ve Yeşil göle yürüyüş yapılabiliyor. Kök boya el dokuması halı, kilim ve heybe alışverişi ile türbe ziyaretleri düzenlenen diğer etkinlikler.

BUNU DA OKU:  Bu pazar ya pikniğe gelin ya da...

Ürünlerini bilinçli kullanıcı grupları, ekolojik pazar yerleri ve perakende müşterilerine pazarlamalarına rağmen talep tam olarak arzı karşılamıyor. Çiftlikte başta elma, tahıllar, baklagiller, sebzeler üretiliyor ve ekolojik hayvan yetiştiriliyor. Tanal çiftliği nisan – ekim arası nadiren gönüllü kabul ediyor. Genelde konuk kabul ediyorlar. Her mevsim konuk kabul edebiliyorlar. Ama Çığlılara, Çam kuyusu milli parkları, Yeşilgöl, Baranda gölü ve Uçarsu kış mevsiminde kar nedeniyle gezilemiyor. Bölgenin en yeşil olduğu dönem nisan – haziran arası.

Timbriada Çiftliği – Aksu

Çiğdem Akkıran, kızı Mısra ve arkadaşları Mario ile birlikte yaşıyor. Misafirlerini evlerinin yakınındaki taş konakta ağırlıyorlar. Üç kişinin kalabileceği, iki odalı, bahçe içinde havuzu bulunan, tuvaleti hem alaturka hem de alafranga olan taş evde güneş enerjisiyle ısınan suyla banyonuzu yapabiliyorsunuz. Ayrıca çiftliğin çevresinde kamp yapmaya uygun alanlar var. Çiftlikte yemekleri kendiniz pişirebilirsiniz. Timbriada çiftliğinin en önemli özelliği, ekolojik olarak yetiştirdikleri meyvelerden kuşburnu, erik ve elma şarabı üretmeleri. Aynı zamanda yetiştirdikleri meyve ve sebzelerle kışa konserve, baharat, sebze kurusu yaparak hazırlanıyorlar. Çiftlikte tavuk, horoz, kedi ve köpek de var. Timbriada çiftliğine misafir olduğunuzda evcil hayvanınızı da yanınızda götürebilirsiniz. Çiftlik TaTuTa sistemiyle konuk ve gönüllü de kabul ediyor.

Yaşam Çiftliği – Gökdere Köyü

Gönüllülerin ev işlerine yardım etmesi ve en az iki hafta kalması bekleniyor! 4. ay (gübreleme, meyve ağaçlarında tepe kesimi), 5.ay (sebze dikimi), 8. ay (aşı-
uzmanlık gerektirir), 8. 9. 10. 11. aylarda (elma hasadı, işleme, kurutma), 4. 5. 6. 8. 9. aylarda (fidan terbiyesi, çapa, ot yolma, sulama,ürün işleme, çevre düzenleme, budama). Yasemin ve İbrahim Kılıç ve okul sebebiyle yılın büyük bir kısmı şehirde olan üç kızları (Elif, Destan ve Ozan) ile elma bahçesinin içinde, köyün dışında, kendileri inşa ettikleri taş evde oturuyorlar. TaTuTa misafirleri için evlerinin iki üç kişinin kalabileceği bir odasını ayırıyorlar. Evlerinde güneş enerjisi ile ısınan su ve hem alaturka hem alafranga tuvalet mevcut. Türkiye’de ekolojik standartta meyve ağacı fidanı yetiştiren ilk üretici olan Kılıç ailesinin 10 dönümlük örnek bahçelerinde başta elma çeşitleri olmak üzere birçok meyve ağacı bulunuyor. Bodur ve yarı bodur türlerin de bulunduğu 30’u aşkın elma ve diğer meyve türlerinin fidanlarını yetiştirip satan Kılıç ailesi, aynı zamanda ekolojik meyvacılık konusunda danışmanlık da yapıyor. Çiftlik TaTuTa sistemiyle konuk ve gönüllü de kabul ediyor.

İbrahim Şahin Çiftliği – Çıralı

İbrahim ve Şengül Şahin ile oğulları ve kızları misafirlerini bahçe içindeki evlerinin yanında yer alan bir misafirhanede misafir ediyorlar. Misafirhanenin üçer kişilik iki odası, mutfağı, güneş enerjisiyle ısınan sıcak sulu banyosu, dışarıda alaturka, içeride alafranga tuvaleti bulunuyor. Yemek aile ile birlikte yenilebiliyor. Ayrıca konukların kendi yemeğini pişirebilmesi için bahçeden ekolojik malzeme temin edilebiliyor. Şahin ailesi geçimini 1998 yılından bu yana ekolojik olarak yetiştirdikleri portakal ağırlıklı narenciye ve çeşitli sebzelerden sağlıyor. Bölgede ekolojik tarımın öncülerinden olan İbrahim Şahin ek gelir elde etmek için aşçılık ve fırıncılık da yapıyor. Aile, evin yanındaki ağılda keçi ve tavuk besliyor kendi ihtiyacının çoğunu bahçesinden temin ediyor. Çiftliğin çevrede yapılacak gezilere uygun on kişilik bir minibüsü de var. Çiftlik TaTuTa sistemiyle konuk ve gönüllü de kabul ediyor.

Şaban Akıncı Çiftliği – Çıralı

Şaban ve Necla Akıncı ve oğulları Şükrü, misafirlerini, avokado, narenciye ağaçlarının arasındaki evlerinde ağırlıyorlar. Misafirlerine ayırdıkları iki kişilik bir oda, güneş enerjisiyle ısınan sıcak sulu banyo ve alaturka tuvalet bulunuyor. Misafirler yemeklerini aileyle birlikte yiyorlar. Akıncı ailesinin evi İtaatlı ailesinin eviyle misafirhanesinin hemen yanında. Akıncı ailesi de diğerleri gibi Ulupınar kooperatifinin üyesi, seralarında 2003 yılından bu yana ekolojik üretim yapıyorlar. Ekolojik üretim yapan diğer çiftçi aileleri gibi Akıncı ailesinin de pazarlama sıkıntıları ve bu konuda çözüm arayışları var. Seradaki sebze üretimleri dışında kendi ihtiyaçları olan çok çeşitli hayvansal ve bitkisel gıda da üretiyorlar. Çiftlik TaTuTa sistemiyle konuk ve gönüllü de kabul ediyor.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoturizm, Kent
Rareblossom’ın yeni mağazasına uğradınız mı?

Mutlaka bir göz atın.

Kapat