Türkiye’de ekoturizm: Marmara Bölgesi

İmece Evi – Küçükkuyu / Çanakkale

Pek çok isimsiz yeşil, çevreci, doğa korumacı, barışsever, doğa sporcusu, sanatçı ve felsefecinin bir araya gelerek kurduğu İmece Evi, barış içinde, kolektif, sade ve ekolojik bir yaşam adına kurulmuş bir üretim çiftliği. Üretimlerine destek olmak ve doğa dostu yaşamı amaçlayan aynı kafada insanların bir araya gelmek amacı ile paylaşım yapmak isteyen herkese kapıları açık. Mutfak atıklarından kompost yapıyorlar. Kendi yaptıkları sabunları kullanıyorlar. Ziyaretçilerinden de aynı şekilde davranmalarını ve poşet, köpük, pet, peçete, kola, katkılı ve hazır gıda yerine müzik aleti, boş cam kavanozlar, serisi bozulmamış mutfak malzemeleri getirmelerini rica ediyorlar. Çiftlikte yaşam, gönüllü dayanışma ve ortak çalışma esasına dayanıyor. Yemekler bahçeden toplanan ürünlerden veya yöredeki anlaşmalı çiftçilerden ve lokal pazardan alınan yiyeceklerle hazırlanıyor. Gönüllüler mutfakta da yardımcı olabiliyorlar.

İletişim
e-mail : imeceevi@gmail.com

telefon : 543-6775809

adres : Küçükkuyu Assos Yolu, 5. km. Arıklı Köyü, Çanakkale

dedetepe-ekolojik-ciftligi

Dedetepe Çiftliği – Küçükkuyu / Çanakkale

Erkan Alemdar ve İngiliz eşi Tamahine, “tipi” adı verilen Kızılderili çadırlarına kalıyor ve konuklarını da bu çadırlarda ağırlıyorlar. Yemekleri odun ateşinde pişiriyolar. Kaz Dağı eteklerindeki bu çiftlikte hayat tamamen doğal. Çift, arsalarında zeytin yetiştirip zeytinyağı elde ediyor. Ailenin küçük kızı Nehir ve çevredeki okul öncesi çocuklar için kurdukları oyun evi, çiftliğe gelen çocukların, bireysel eğitimi esas alan Montessori eğitimiyle birlikte vakit geçireceği olağanüstü bir yer. Yiyecekler tamamen vejetaryen, bahçeden ve lokal pazardan alınan gıdalarla hazırlanıyor. Aileyi; işlerinde yardımcı olarak nisan, mayıs, haziran, eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında ziyaret edebilirsiniz. İsterseniz birbirinden bağımsız kütük evlerde kalabilir ya da çadır kurabilirsiniz. Taştan yapılmış çiftlik hamamı, tuvalet ve duş ortak kullanılıyor. Çiftlik, TaTuTa Ekolojik Çiftlik Ziyaretleri sisteminde yer alıyor.

İletişim
telefon :+90 537 953 81 05
e-mail : info@dedetepe.org
adres : Değirmendere Mevkii No:1, Mıhlı, Küçükkuyu, Çanakkale

BUNU DA OKU:  Küresel Risk Raporu'nda ilk kez dünyayı bekleyen 5 büyük riskin tamamı çevre ile ilgili

ekomarmara_aral

Aral Tatil Çiftliği – Bozcaada / Çanakkale

14 dönüm arazi üzerinde kurulmuş Aral Çiftliği eski bir Rum bağ evine ev sahipliği yapıyor, çiftliğe aynı zamanda birkaç taş ev ve bir kaç betonarme ev de eklenmiş . Arazinin dört bir yanı bağlarla çevrili, bahçe de ayrıca armut, çam, incir, zeytin, ayva, nar, erik, şeftali, badem ağaçları ve günebakanlar ile dolu. Çocuk oyunu alanı da olan bahçede keçi, koyun ve kümes hayvanları da yaşıyor. Bir de badem ağacı üzerinde çocukların oynaması için hazırlanmış bir ağaç ev var. 23 nisan ve 31 ekim tarihleri arasında konuk kabul ediyorlar.

İletişim

adres : Çayır Yolu 2. Kilometre Aşıklar Çeşmesi Karşısı, Bozcaada

telefon : +90 286 697 83 57/58

mobil : +90 533 962 11 05

faks : +90 286 697 00 86

e-mail : info@araltatilciftligi.com

11(1)

Jade Çiftliği – Maksudiye/Söğütlü / Sakarya

80 dönümlük meyve ve 20 dönümlük sebze bahçesi olarak toplam 200 dönümlük arazisinde organik tarım yapılan Berin Ertürk’e ait Jade Ekolojik Tatil Çiftliği, Adapazarı/Söğütlü/Maksudiye’de bulunmakta. Şu anda ayva, elma, erik, sebze ve diğer tarla ürünlerinin çoğu ekolojik sertifikalı. Çiftlikte 12 kişilik konuk kapasitesi var. Jade Çiftliği’nde mart ayından ekim ayına kadar gönüllü olarak kalabilirsiniz. Ziyaretçiler için mutfak var. Yemek birlikte hazırlanıyor.

ekomarmara_klan

Klan Çiftliği – Eceabat / Çanakkale

Çiftlik Gelibolu Milli Parkına dört km. mesafede, sırtını ormanlara dayamış. Levent Gürsel, yakın arabalarıyla ve bir çoban aileyle birlikte Çanakkale – Eceabat’taki Klan Çiftliği’nde 1996′dan beri organik tarım yapıyor. Zeytin, sebze, meyve yetiştirip çiftlikteki beş ineğin sütünden de peynir yapıyorlar. Salça, tarhana, domates suyu ve ekmek kendi üretimleri. Evde elektrik yok. Bu nedenle tedbirli gitmenizde yarar var. Birçok şeyi kendi ürettikleri ve mutfak atıklarını da kompost yaptıkları için çöpleri neredeyse yok. Sizin de buna saygı gösterip ambalaj atığı bırakmamanızda yarar var. Aile yaşadıkları evin alt katındaki üç odayı konukları için ayırmış. Gönüllü olup çeşitli faaliyetlerde aileye yardımcı olarak yılın tüm aylarında aylarında konaklayabilirsiniz. Gönüllü olmak isteyenlerin bahçeye çadır kurup, kendi yemeklerini pişirmeleri gerekiyor. Çevrede 50 kadar farklı kuş türü gözlemleyebilirsiniz, denize uzaklığı bir km. TaTuTa Ekolojik Çiftlik Ziyaretleri sisteminde yer aldığını belirtmekte fayda var.

BUNU DA OKU:  Yalovalı balıkçılara destek veriyor musunuz?

Ağıldere Altı Mevkii, No.12-13 Yalova Köyü, Eceabat

www.klanciftligi.com

Thuya Ekopansiyon – Armutlu / Yalova

Sosyolog Tülay Andiç, 1994’te kızının doğumuyla birlikte ona daha sağlıklı yiyecekler bulabileceği bir ortam yaratmak amacı ile kurmuş Thuya’yı. Çiftlikte çeşit çeşit meyve ve sebze yetiştirip, reçel, yağ ve sirke yapıp satmaya başlamış. 2001’den beri pansiyon olarak da hizmet veren Thuya deniz seviyesinden 450 mt yüksekte. 2006’dan bu yana da agro-ekoturizm sertifikası bulunmakta. Yemeklerin tamamı çiftlikte yedi dönüm arazi üzerinde yetişen ekolojik ürünlerden yapılmakta. Vejetaryen yemek seçimleri bulunuyor menüde. Çiftlikte atlar, ördekler, tavuk ve kazlar var. Çiftlik gönüllüsü olarak da kalabiliyorsunuz. Thuya’da 15 kişi kapasiteli beş oda bulunuyor. TaTuTa Ekolojik Çiftlik Ziyaretleri sisteminde yer alıyor.

Gençtur temsilcisi: Zafer Yılmaz

(212) 244-6230 / dahili 146

Gündönümü Çiftliği – Silivri

Aysun the Sütçü, eşi Mehmet ve ‘kızları’ (inekleri). Gündönümü Çiftliği, her şeyden önce ineklerinin sağlığını ve mutluluğunu gözeten bir çiftlik. 150’ye yakın hayvanları var, onları beslemek için çevredeki yaklaşık 200 dönümlük arazide ziraat yapıyorlar. Bu arazilere inek gübresi dökerek toprağı zenginleştiriyorlar. İnekleri her gün dışarı çıkarıp güneşi hissetmelerine, otlamalarına özen gösteriyorlar. Aysun the Sütçü’nün amacı çiftliği kendini çekip çevirebilecek noktaya getirmek ve şehre geri dönmek zorunda kalmadan ailesi ve kızlarıyla mutlu mesut yaşamak. İstanbul’un çeşitli semtlerine belirli günlerde saf sütlerinin dağıtımını yapıyorlar. Bahçe işleri, çiftlik hayvanları bakımı, meyve toplama gibi işlerde yardımcı olmak amaçlı senenin her ayı gönüllü veya misafir olarak konaklayabilirsiniz. TaTuTa Ekolojik Çiftlik Ziyaretleri sisteminde yer alıyor.

Gençtur temsilcisi: Zafer Yılmaz

(212) 244-6230 / dahili 146
ekomarmara_siginak

Sığınak – Keşan / Edirne

Saros Körfezin’nin kuzeydoğusunda, çam ormanlarının kıyısında, şehirin kaosundan uzak bir sığınak burası. Yeşim ve Bülent Ertosun’un dört dönümlük bahçeleri içinde altı odalı bir taş restoran, üç ahşap ve bir de taş evde yıl boyu konaklamanız mümkün. Dilerseniz bahçeye çadır da kurabilirsiniz. Bir tarafta meyve ağaçları ve hamaklar diğer tarafta çiçekler, rahat minderler… Çok düzenli çim ekili (lütfen çimlere basamayınız tabelası olan) bahçe formundan uzak, üzerinde yatıp güneşlenebileceğiniz doğal yonca çayırı bir bahçe var.Bahçede yetişen veya yöre pazarından alınan sebze ve meyvelerle yemekler yapılıyor. Reçel, şarap, likör, yoğurt ve peyniri kendileri üretiyorlar.

BUNU DA OKU:  Çevre kampanyalarını seviyorsanız...

Yeşim ve Bülent Ertosun

(284) 783-4310

İbrice Liman Yolu, 64, Mecidiye Beldesi, Keşan, Edirne

www.siginak.com

Ataol Çiftliği – Bozcaada / Çanakkale

Eskiden ahır, çobanevi ve bağ evi olarak kullanılan taş binaların restore edilip ekoturizm amaçlı bir çiftliğe dönüştürülmesi ile 35 dönüm arazi üzerinde tamamen ekolojik doğa dostu tarım yöntemleri ile zeytin, meyve ve sebzelerini yetiştirerek misafirlerini ağırlıyorlar. Ördekler, kazlar, sülünler, tavşan ve keçiler misafirlerle Ataol Çiftliğini paylaşıyor, aynı zamanda doğal dokuyla uyumlu atmosferi restorandaki kırlangıç yuvalarıyla tamamlanıyor. Mutfaklarında kendi yetiştirdikleri ürünleri pişiriyorlar. Zeytinyağı, ekmek ve keçi peynirini denemenizde fayda var. 23 nisan ve 31 ekim tarihleri arasında konuk kabul ediyorlar.

Metin Ataol

0535 760-1947

Namazgah Meydanı, Alaybey Mahallesi, No.19, Bozcaada Çanakkale

www.ataolciftligi.com

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoturizm, Kent
Turkcell Blog Ödülleri’ndeyiz

Oylarınızı bekliyoruz.

Kapat