Türkiye’nin eko-keşif rotaları

Uzun ince bir yol, iki yanım yemyeşil…
İki tepenin arasında toprak bir yolda, sırtımda çantamla metrelerce yürüyorum,
toprakta ayak izlerimi bırakarak…

‘Tatil’ denilince pek çok insanın aklına artık yalnızca deniz, kum, güneş, beş yıldızlı otellerde tüketilen günler gelmiyor; sesten ve insandan uzak, doğayla başbaşa kalabileceği ‘Biraz kafamı dinleyeyim artık’ dediği yerler arıyor insanlar.

Uzun süreli tatiller bir yana haftasonu biraz olsun hayat karmaşasından kaçabilmeyi umuyoruz. Günlük yürüyüşlerin, yeni yerleri kendimiz keşfederek görmenin, farklı yaşamlarla yollarımızı kesiştirmenin iyi bir deneyim olacağına inanıyoruz.

Buraya kadar akıllarımız ortak ise yazının devamında sizi birileriyle tanıştıracağız.

‘Yola koyulayım, Türkiye’yi kendim gezeyim, insanlarla tanışayım, başka hayatlara dokunayım, kültür miraslarını göreyim de nerelere gideyim?’ diye geçiriyosanız içinizden işte size bir dost eli: Kültür Rotaları Derneği.

main-page-flag1

Bizler gibi düşünen ve taşın altına elllerini koyup, bizlere de yardımcı olmak isteyen bir grup gönüllü 2012 baharında bir araya gelerek Kültür Rotaları Derneği’ni kurmuşlar.

Bir araya gelen dernek üyeleri; doğada yürüyüş yaparken Türkiye’nin kırsal yöre kültürünü tanıyabileceğiniz, civar bölgedeki tarihi dokuları görebileceğiniz yürüyüş daha doğrusu kültür rotaları oluşturmuşlar.

014c8041-691f-48ae-ac17-d0e22039846f

Şu anda Türkiye üzerinde 17 farklı kültür rotası belirleyen dernek üyeleri rotalarını belirlerken her bir rotanın tarihi doğal ve/veya kültürel değerlerden en az biriyle ilişkisi olmasına dikkat etmişler. Belirledikleri kültür rotaları için bazı standartlar geliştiren, rotaların korunması için çalışmalar yapmakta olan dernek ayrıca köylü ve yerel halk için de alternatif gelir kaynakları sağlayıp, rotaların Türk ve uluslararası ziyaretçilere tanıtılmasını amaçlıyor.

Antalya’da bulunan ve kâr amacı gütmeyen Kültür Rotaları Derneği, rotalar üzerinden herhangi bir tur veya organizasyon düzenlemiyor. Her bir kültür rotası için hazırladıkları rehber kitapları, haritaları, GPS koordinatlarını, yol işaretlemelerini ,güncel bilgileri ve en önemlisi de deneyimlerini ziyaretçiler ile paylaşıyorlar. Kültür Rotaları Derneği’ne rastlar rastlamaz iletişime geçtiğim ve dernek hakkında pek çok bilgiyi de kendisinden edindiğim Hüseyin Eryurt; turizmin alternatif biçimlerini kullanarak kırsal kalkınmaya yönelik işler yapmaya çalıştıklarını da ekliyor.

BUNU DA OKU:  Bitkilerinizin seveceği ev yapımı tarifler

34534534543

Üyelerinin pek çoğunun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalarına karşın rota kullanıcılarının daha çok yabancı olması, eko-tatil ve sürdürülebilir turizmin Türkiye’de yer edinmesi için üye sayısı giderek artan Kültür Rotaları Derneğini önemli çalışmalar yapmaya teşvik ediyor. Fakat Hüseyin Bey’in de önemle vurguladığı bir diğer nokta; Türkiye’de yaşayan insanların bu hususta farkındalıklarını artırmak için turizm işletmecilerine ve idarecilerine de büyük iş düşüyor.

56723

Sadece kültür rotalarını belirlemekle kalmayan dernek devamında bu rotaların geliştirilmesi için de önemli çalışmalar yapıyor. Örneğin St. Paul yolu üzerinde kullanmak için akıllı telefon uygulaması gerçekleştiren dernek; bu sayede yürüyüşçülerin bulundukları yeri, yolları üzerindeki yerleşim bölgelerini, yeme-içme yerlerini ve su kaynaklarını cep telefonlarından görmelerini sağlıyor.

Köy konaklaması ve bu konuda verilebilecek eğitimler üzerine de bir proje yürütmekte olan dernek aynı zamanda sınır ötesi iş birlikleri ile Evliya Çelebi rotasının Balkanlar ayağını da oluşturmak için çalışıyor.

Konuya ilgi çekmek ve derneğin görünürlüğünü artırmak için ‘sürdürülebilir’ kavramının geçtiği pek çok etkinlikte yer almaya çalışan dernek; üye olmak ya da destek olmak isterseniz sizleri http://cultureroutesinturkey.com/c/ adresine bekliyor.

Yürüyüş yapmayı planlıyorsanız, rotalar hakkında daha ayrıntılı bilgiye ihtiyacınız varsa yine huseyineryurt@yahoo.com adresinden Hüseyin Bey’e ulaşabilirsiniz.

Kültür Rotaları Derneği’nden seçmece üç rota:
Ata binmek için Evliya Çelebi Rotası

3544353543

Bisikletle geçmek için Hitit Rotası

3242324

Dağlara taşlara: Kaçkar Rotası

kackar-daglari_resimleri_0

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoturizm, Hayat, Kent, Spor
Atıklar, atıklarımız…

Geri Dönüşüm 101: geri dönüştürülebilen evsel atıklar nelerdir?

Kapat