Türkiye’nin iklim karnesi “Çok Kötü”, iklim politikası ise “Sıfır”

Fas’ın Marakeş kentinde devam eden 22.Taraflar Konferansı-COP22 kapsamında, Küresel İklim Ağı-Avrupa’nın (Can Europe)’nın katkıları ile sivil toplum örgütü Germanwatch, her yıl yayınladığı İklim Değişikliği Performans Endeksi’nin 2017 yılı sonuçlarını açıkladı.

İklim değişikliğine sebebiyet veren sera gazları salımların %90’ından sorumlu 58 ülkenin değerlendirildiği rapor ile ülkelerin iklim değişikliğine karşı geliştirdiği politikaların son performansları değerlendirildi. Türkiye, listenin sonlarındaki 51. sıradaki yerini korudu ve “çok kötü ülkeler” arasında yer aldı.

Paris Anlaşması’na onaylamayan, iklim değişikliği ile ilgili mevzuat ve politikalarda ilerleme kaydetmeyen Türkiye, iklim politikaları başlığında sıfır puan aldığı görüldü. Raporda ayrıca iklim değişikliği ile ilgili kaynak yaratmayan Türkiye’nin uluslararası finans kurumlarından bunları karşılamak istediği belirtildi.

TIKLAYIN: Paris Anlaşması bugün yürürlüğe girdi ama Türkiye’nin hâlâ onaylaması bekleniyor

iklimendeksi-tr-fas

İklim Değişikliği Performans Endeksi raporuna katkı veren, 350 Ankara’nın kurucularından Önder Algedik, Türkiye’nin karnesi kötülüğününün asıl sebebinin, geliştirilen politikaların batan yüksek karbon ekonomisi gemisinde bulunmasından dolayı olduğunu belirtti. Algedik, Türkiye’nin yerli kömür politikalarının ithal kömürü arttırdığını ve bu yüzden kömür, doğalgaz ve petrolünü ithal ettiği fosil yakıt tedarikçisi ülkeler ile aynı listede yer aldığını ekledi. Kömür ve İklim Değişikliği 2016 raporuna göre Türkiye’nin 16 bin MW kömür santraline karşılık 25 bini ithal kömür olmak üzere 29 bin MW resmi izin süreçlerinde kömürlü termik santral projesi bulunuyor.

İklim Değişikliği Performans Endeksi, iklim değişikliğini durdurmaya yetecek gerekli adımları atan ülke olmadığı için ilk üç sırayı boş bırakmış durumda. Bununla beraber listede, geçmiş hükümetlerin başarılı politikaları sonucunda İngiltere 6., İsveç 5. olurken Paris Anlaşmasındaki rolü Fransa’ya 4.’lük getirdi. Zirveye ev sahipliği yapan Fas ise geçen sene 10. sırada iken bu sene 8. sıraya yükseldi.

BUNU DA OKU:  Plastikte döngüsel ekonomi modeli nedir?

iklimendeksi-haritaweb

Fas örneğinde de olduğu gibi, 2017 Performans Endeksi’nin ortaya çıkardığı sonuçlardan biri de gelişmekte olan ülkelerin iklim politikalarında gelişmiş ülkeleri yakalamaya başladığı. Rapor aynı zamanda yenilenebilir enerji sektörünün iki basamaklı büyüme seviyelerine ulaşırken, petrol tüketiminin giderek düşen fiyatlarına rağmen  azalmaya başladığını savunuyor.

2005 yılından bu yana kömür tüketimi en alt seviyeye ulaşırken, kömür sektörünün bu düşüşü engellemek için savunmaya geçtiği belirtildi. Raporun yaarlarından Jan Burck “Düşük karbon ekonomisine geçiş, açık bir şekilde hızlanıyor. Ancak bazı ülkeler kötü performns sergilerken bazıları ise geriye gidiyor” dedi.

Kaynak: 350 Ankara

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Genel, İklim Değişikliği, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Topluluklar
Beşiktaş Belediyesi restoran atıklarından ayda 500 kg gübre üretiyor

Geçtiğimiz yıldan beri restoranlardan topladığı gıda atıklarını toplayıp kompostlaştırarak gübreye dönüştüren Beşiktaş Belediyesi, bu yöntemle parklarda kullanılmak üzere ayda 500-600...

Kapat