Türkiye’nin Kömür Gerçeği: Kömür Atlası yayımlandı

Türkiye’de 1994 yılından beri demokratikleşme, iklim değişikliği ve sürdürülebilir kalkınma gibi konular üzerinde faaliyet gösteren Heinrich Böll Stiftung Derneği uluslararası yayımlanmış olan Kömür Atlası’nı Türkiye’den makaleler ile zenginleştirilerek, Türkçe olarak yayımlandı.

Kömür Atlası Türkiye’nin kömür gerçeğini, neden kömürden vazgeçilmesi gerektiğini ve bunun yollarını değerli katkılarla birlikte gözler önüne sermeye çalışıyor. Rapor Türkiye’nin kömür gerçeğini çok katmanlı bir şekilde emekten hukuka, halk sağlığından iş güvenliğine ve hatta yönetişime kadar çok yönlü bir şekilde değerlendiriyor.

TIKLAYIN: Kömürde Sonun Başlangıcı: Avrupalı enerji şirketleri artık kömürle enerji üretmeyecek

Kömür Atlası için geçtiğimiz Cuma günü bir tanıtım paneli düzenlendi. Panele Kömür Atlası’nın editörü gazetece Filiz Yavuz ile beraber Kemerburgaz Üniversitesi EÇAM Müdürü Doç Dr. Sevil Acar, Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Kurnaz ve BirGün gazetesi yazarı Özgür Gürbüz konuşmacı olarak katıldı.

Doç. Dr. Sevil Açar’ın Türkiye’de kömür endüstrisinin, kömür fiyatlarını düşük tutmak için halkın vergilerini kullandığını belirtti. Açar bununla beraber kömür endüstrisinin sebebiyet verdiği iklim değişikliği ya da hastalıkların yol açtığı ek maliyetleri tazmin etmeye de çalışmadığını söyledi. Doç. Dr. Sevil Açar artan kömür ithalatı ve azalan linyit üretimi de göz önüne alındığında, Türkiye’nin ‘yerli kaynakları teşvik’ stratejisinin maliyetinin tekrar düşünülmesi gerektiğini savundu.

Prof. Dr. Levent Kurnaz, de son zamanlarda ortaya çıkan “temiz kömür” hakkında bir konuşma yaptı. Temiz kömür diye bir şey olmadığını belirten Kurnaz, kömür lobisinin böyle bir iddiayı ortay attığını belirtti. Temiz kömürün parçacık ve kükürtdioksiti engellendiğinde temiz olduğunu savunduklarını söyleyen Kurnaz bu yöntemlere rağmen karbondioksit salınımını engellemenin mümkün olmadığını açıkladı.

Gazeteci Özgür Gürbüz ise hükümetin kömür teşviği ile enerjide dışa bağımlılığı azaltacağına dair söylemlerinin gerçekçi olmadığına vurgu yaptı. Enerjide dışa bağımlılığın 2001 yılında yüzde 61 oranında olduğunu ifade eden Gürbüz, şimdi ise bu oranın yüzde 75’e yükseldiğini ifade etti. Gürbüz bu rakamın Cumhuriyet tarihindeki en büyük dışa bağımlılık oranı olduğunu ve hükümetin kendilerini yalanlamış olduğunu belirtti.

BUNU DA OKU:  'İkinci İstanbul'u beraber keşfedelim

Bununla beraber Kömür Atlası’nda da belirtildiği üzere Türkiye aslında bir enerji dönüşümü yapacak kaynaklara sahip, bunun önündeki tek engel ise siyasi irade. 

Heinrich Böll Stiftung Derneği’nin yayımladığı Kömür Atlası’na burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Yeşil Gazete

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, İklim Değişikliği, Kent, Topluluklar, Yenilenebilir Enerji
Şehirlerde yaşamak ruhsal hastalıklara yol açıyor olabilir

Özellikle şehirlerde büyüyen çocukların, kırsalda büyüyen çocuklardan daha fazla risk altında olduğu belirtiliyor.

Kapat