Uluslararası toprak yılında adil ve sürdürülebilir bir ‘toprak’

Toprak bize bitmez tükenmez bir kaynak gibi görünür. Hep orada, ayaklarımızın altındadır; tarlaların, çayırların ve ağaçların altında… Toprağın üstünde yaşıyor ve ondan besleniyoruz, ama kaçımız bunun farkındayız? Akşam yemeği için masaya oturduğumuzda hangimizin aklına yiyeceklerimizin içinde yetiştiği toprak geliyor?

Bitkilere besin maddelerini ve suyu sağlayarak gıda üretimimizin temelini oluşturan sağlıklı bir toprak olmadan sağlıklı gıda da üretmek mümkün değil. Aynı şekilde sağlıklı bir toprak yağmur suyunu süzerek temiz içme suyuna dönüştürür. Buna ek olarak okyanuslardan sonra ki en büyük ikinci karbon yutağı olarak, iklim değişikliğine yol açan sera gazlarından biri olan havadaki karbonu depolar.

Yani toprak demek, hayat demek.Sadece bizim için değil, toprağın kendi içinde de dünyadaki bütün insan nüfusundan fazla sayıdaki organizmalar için. Bu organizmalar o kadar fazla ki dünyadaki bütün canlı türlerinin üçte ikisini oluşturuyor.

57299375

Ama maalesef iklim değişikliği ve hunharca politikalar toprağımız için büyük sorunlar yaratıyor. Şehirleşmenin, kimyasal tarımın, adaletsiz ve ürkek politikaların saatler içinde kaybettirdiği onlarca tonluk toprak katmanları, doğanın incecik ve verimli bir toprak katmanını oluşturması için gerekli binlerce yıl ile karşılaştırıldığında sürdürülemez bir durum çıkarıyor önümüze.

Uluslararası camiaların kendisine belirlediği,biyoçeşitlilik kaybını durdurmak, küresel ısınmayı 2 °C ile sınırlı tutmak ve herkesin yeterli miktarda gıdaya erişimini garanti altına almak üzerine kurulu üç önemli hedefine ulaşmak; verimli,sağlıklı, adil ve sürdürülebilir topraklar olmadan uzak hayaller.

Bunun gibi politikaları tartışmak için tarla, arazi ve toprağa dair sayı ve olgularla yanıt veren ilk toprak atlası “Yeşillere Yakın Siyasi Dernek” Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği tarafından Türkçeye çevrildi.

Daha önce de endüstriyel et üretimini rakamlarla açıklayan Et Atlası gibi bir hazineyi dilimize kazandıran HBSD, Toprak Atlası ile 2015 Uluslararası Toprak Yılında, neler başarabileceğimizi ve toprak meselesinin neden hepimizi ilgilendirdiğini bize gösteriyor.

BUNU DA OKU:  Ege Sahillerinden Çevre Gözlemleri – I

987654323456

Adil ve sürdürülebilir bir toprak için savaşmamızı ve belki de ihtiyacımız olan şey haftalık alışverişimiz sırasında bu derece bağımlı olduğumuz toprağı korumak için yapabileceklerimizi az da olsa düşünmemizi istiyor.

Rapor içerisinden bir kaç ilginç bilgi:

  • AB nüfusunun tüketimi için, 28 üye ülkenin toplam alanının bir buçuk katı olan 640 milyon hektarlık bir alana gereksinim var.
  • Avrupa’daki tüketim için kullanılan alanın yaklaşık yüzde 60’ı, AB sınırları dışında yer alıyor. Bu nedenle Avrupa gerek yaşam tarzı, gerekse tarım sanayi ve enerji gereksinimi için sınırların dışına en fazla bağımlı olan kıta konumunda.
  • Türkiye’de ise 2001-2010 yılları arasında tarım dışına çıkarılan arazi miktarı resmi rakamlara göre 827.007 hektar.
  • Bu, Yırca köyündeki zeytinlik alanından 9 yıl boyunca her gün 5 tane kaybettiğimiz anlamına geliyor.
  • Ve bu alanlar başlıca iki sektöre aktarılıyor: Tarım arazilerinin tarım dışı kullanıldığı alanların başında sanayi ve inşaat sektörü geliyor.

Toprak Atlasına buradan ulaşabilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji
Bize Adalet Lazım!

İstanbul LGBTİ Onur Haftası kapsamında, İklim İçin Hareketi sosyal ve iklim adaleti mücadelerinden deneyimlerin paylaşılacağı etkinliğini düzenliyor.

Kapat