UNESCO: Kömürü değil, kültürü koru!

350.org’dan çağrı var! UNESCO: Kömürü değil, kültürü koru!

“Türkiye’de sayısız yerel mücadele yaşam alanlarını kömürden korumak için direniyor. Yaşam alanlarımız, kültür ve doğa mirasımız yani gelecek nesillere bırakacağımız Dünya, fosil yakıt tehdidiyle karşı karşıya.

TIKLAYIN: Anadolu zeytinliklerinin ölüm fermanına hayır

Yatağan’daki Lagina Hekate Tapınağı / Elif Gündüzyeli

Türkiye’deki yerel topluluklar gibi, Avustralya, Bangladeş ve Kenya’da da kömürün ortak mirasımıza teşkil ettiği tehdide ve sınır tanımayan iklim değişikliği felaketine karşı direniş devam ediyor.

UNESCO ve Dünya Mirası Komitesi, bu alanların koruyucusu olması gerekirken sessiz kalıyor. Çeşitli tehditler altında yok olmaya yüz tutan Türkiye’deki kültürel miras alanlarında sürdürdüğü sessizliği, fosil yakıt ve iklim değişikliği tehdidi altındaki alanlar için de bozmuyor. Bu sessizlik UNESCO’nun var oluş amacıyla çelişiyor.

Yatağan’daki Lagina Hekate Tapınağı / Elif Gündüzyeli

UNESCO’ya sesleniyoruz: UNESCO, dünya üzerindeki ortak mirasımızı ve gelecek nesilleri korumak için hükümetlerin Paris Anlaşması’na uyması çağrısı yapmalıdır. Bu yönde, bilimin açıkça ortaya koyduğu şekilde iklim değişikliğinin bir numaralı sorumlusu kömür başta olmak üzere, bütün fosil yakıt yatırımlarını durdurun diyebilmelidir.

UNESCO’DAN NE İSTİYORUZ?
UNESCO 1963 yılından beri ortak mirasların korunmasından sorumludur. Bu yüzden de kültürel mirasları koruması için harekete geçmesini istiyoruz. Geleceğe bırakacağımız miras kömür ve diğer fosil yakıtların tahribatı olmamalı. Bu yüzden geleceğe doğru adım atarken ortak mirasımızdan da sorumluyuz. UNESCO’dan kendi sorumluluğunu yerine getirmesini ve hükümetleri mirasları, doğal kaynakları ve iklimi etkileyen kömür santralları konusunda harekete geçmeye davet etmesini bekliyoruz.

UNESCO neler yapabilir?

UNESCO’dan isteğimiz, dünya mirasları alanlarını doğrudan tehdit eden tüm fosil yakıtların çıkarılmasını durdurmak için hükümetlerle iletişime geçmesi ve aynı zamanda Paris Antlaşması’nı imzalayan Türkiye dahil 144 ülkenin bu anlaşmaya uymasını sağlamasıdır. İklim değişikliğini sınırlayabilmemiz için vaktimiz giderek daralıyor. UNESCO hem geleceğe bırakacağımız mirası hem de geleceğimizin kendisini koruyabilmek için mutlaka harekete geçmelidir.

  1. Kömür, iklim değişikliğinin bir numaralı suçlusu. Kömür yakmak dünya genelindeki karbondioksit salımlarının %46’sından sorumlu.
  2. Türkiye’nin de içinde olduğu 197 UNFCCC üye ülkesinden 146’sı Paris Anlaşması’nı onayladı. Anlaşma, küresel ısınmayı 1.5C’de sınırlamayı hedefliyor.
  3. Halihazırda, iklim sanayileşme öncesi döneme göre 1C ısındı. Isınmayı güvenli sınırda tutmak için çok az süremiz kaldı.
  4. Türkiye var olanlara ek olarak yaklaşık 70 yeni kömürlü termik santral planlıyor. Bu iklim değişikliğini durdurmak değil körüklemek demek oluyor.
  5. Şimdi eyleme geçmeliyiz.  UNESCO, tarihimizi koru, kömürü değil!”
BUNU DA OKU:  Veganlıkla ilgili merak edilen her şeyi vegan diyetisyen Kevser Başkara'ya sorduk

Kampanyayı imzalamak için buraya tıklayın.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Kent, Topluluklar, Yenilenebilir Enerji
98 yaşındaki gizli zengin milyonlarca metrekarelik doğal alanı korumak için 2 milyon dolar bağışlıyor

215 futbol sahası büyüklüğünde bir yabani alanı korumak için 2 milyon dolar bağışlayan Russ Gramel, şimdiye kadar basit bir yaşam...

Kapat