Uzmanlar Monsanto’nun otları öldüren kimyasalının bal arılarına da zarar verdiğini açıkladı

Yapılan araştırmalar dünyanın en çok kullanılan ot öldürücü kimyasalının baş arılarının sindirim yolunda yaşayan bakterilere zarar verdiğini ve bal arılarını öldürücü enfeksiyonlara karşı güçsüz bıraktığını ortaya koydu.

Bal arıları besin ürünlerinin neredeyse %75’inin polenleşmesi için büyük önem taşıyor. Daha önceki araştırmalar neonikotinoidlerin de bal arılarına zarar verdiğini açıklamıştı.

Monsanto’nun glifosat adlı öt öldürücü kimyasalı sadece bakteriler ve bitkilerde bulunan enzimleri hedef almakta ama bu yeni araştırma bal arılarının bağışıklığını güçlendiren mikrobiyomunun da tehlike altına aldığını belirtiyor.

Glifosat dünyanın en çok kullanılan tarımsal kimyasalı ve uzmanlar bu kimyasalın canlıların doğal ortamlarına zarar verdiği hakkında uyarılarda bulunmuştu.

Teksas Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalar, özellikle genç işçi arıların glifosata maruz kaldığında oldukça yaygın bakterilerden ortaya çıkan hastalıklardan daha sık öldüğünü gösteriyor. Bu araştırmaya paralel olarak Çin’de yayınlanan bir araştırma ise glifosata maruz kalan larvaların daha uzun sürede geliştiği ve daha sık öldüğünü belirtiyor.

Çevre koruma grubu Buglife ise glifosatın bal arılarının bağlı olduğu yabani çiçeklerin kaybolmasına yol açarak en büyük zararı verdiğini savunuyor. Sussex Üniversitesi’nde görevli Prof. Dave Goulson’a göre bu araştırma büyük miktarlarda tarım ilacının büyük bölgelere uygulandığında ortaya çıkabilecek negatif sonuçların tahmin edilmesinin ne kadar zor olduğunu gösteriyor.

Monsanto yaptığı açıklamalarda bu araştırmanın sonuçlarının doğruyu yansıtmadığını belirtiyor. Şirkete göre geniş çaplı hiç bir araştırma azalan bal arısı nüfusu ile glifosat arasında bir bağlantının olduğunu göstermemekte. Monsanto 40 yıldır yapılan bağımsız bilimsel araştırmalarda glifosatın insanlara, hayvanlara ya da çevreye aşırı bir zararın verildiğini göstermediğini açıkladı.

 

Geçtiğimiz Ağustos ayında ise Monsanto’nun glifosat yüzünden ölümcül kansere yakalandığı iddia edilen bir kişiye 289 milyon dolar tazminat ödemesi mahkemeler tarafından mahkum edildi.

BUNU DA OKU:  SALT'ta ücretsiz belgesel gösterimleri başlıyor

2015 yılında ise Dünya Sağlık Örgütü’nün kanser konusunda araştırma yapan kolu IARC da glifosatı insanlar için muhtemel kanser yapıcı olarak kategorize etmişti.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Hayvanlar, Kurumsal Sürdürülebilirlik
Dünyada bir ilk: Almanya’da hidrojenle çalışan sıfır emisyon tren seferleri başladı

Almanya'da bu hafta dünyada bir ilke imza atılıyor. Dizel yakıtla çalışan lokomotiflere alternatif olarak geliştirilen sıfır emisyon trenler seferlere başladı....

Kapat