Vahşi yaşamdan iyi haberler

Yıl boyunca gelen üzücü haberler; talanlardan kaçan vahşi yaşam, festivallerde görmekten ürktüğümüz resimler, sömürüler, hayvanların tamamen objeleştirildiği bir sistem ve duyarsızlığın içinde, biliyoruz ki geri kazanılan yaşam hakları da giderek artıyor. Sözü fazla uzatmadan dünyadan, gezegenizmiz ve canlıları için (elbette ki insanlık için de) iyi haberleri sizlerle paylaşalım.

Aşağıda dört maddeyle sıralamış olsak da, hatrı sayılır gelişmeler diyemeceğim. Fakat bu başarıların hakkını vermek ve başarı olarak kalmasını sağlamak yine bizim elimize ve duyarlılığımıza bakıyor.

Avustralya’nın milli parkları artık güvende

0101010101010(1)
Özellikle milli parklarının çok olduğu Batı Avustralya, canlıların başlı başına yaşam alanı. Fakat bioçeşitlilik için önemli rol oynayan parkların pek de masum olmayan bir yanı da uzun süredir ördek, kuş, tavşan ve küçük baş gibi hayvanların av iznine izin verilmesiydi. Hayvanları koruma derneği olan Animals Australia’nın yürüttüğü kampanyalar neyseki hayvanlar için alınacak kararların korumacı ve adil sonuçlanmasını sağladı. Avustralya çevre bakanının da kampanyaları desteklemesi ve haklı bulmasıyla, park sakinlerinin canı güvence altına alınmış oldu ve av izni kalktı.

Yeni Zelanda’dan iki süper haber


15 sene sonra Hayvan Hakları İyileştime Yasası’nda yapılan düzenlemelerle Yeni Zelanda, hayvanları duygusal varlıklar olarak tanımladı. Yasaların hayvanları obje olmaktan kurtarıp, yaşayan ve duyguları olan bir canlı olarak tanımlaması, yaşama özgürlüğüne ve hakları adına en güzel adımlardan biri oldu.

Başka bir haberden bahsedersek, kozmetik deneylerinin yasaklandığı Yeni Zelanda, hayvan haklarının korunmasında bir çok ülkeden önde diyebiliriz. Deneyleri illegalleştiren düzenleme maalesef ithal edilen ürünler için geçerli olamıyor, fakat bu durumu göz önünde bulunduran çalışmalar ülke içine girecek bütün ürünlere deney yasağı getirme çabası içinde.

Çin’den de iyi bir haber

BUNU DA OKU:  Su hak mıdır? Hadi ordan!

Her 15 dakikada bir fil, fil diş ticareti sebebiyle öldürülüyor. Akla gelmeyecek rakamlardaki talep ve ticareti sebebiyle bu canlılar 20 sene içinde soylarının tükeneciği gerçeği ile karşı karşıya. Çin’in büyük paya sahip olduğu bu pazarda, Çin Orman İdaresi avlanmayı bir seneliğine durdurma kararı almıştı. Bu karar elbette fil popülasyonu ve azalan rakamları için önemli bir gelişme. Aynı zamanda bu süreç, Çin’in vahşi yaşam haklarını tekrar gözden geçirebileceği ve ticarete bakışını değiştirebileceği umut verici bir adım.

Mumbai’de atlar araba olmayacak

050505005
Türkiye’den de şahit olduğumuz gibi atların, turistik aktiviteler için taşıdığı arabalar, Mumba’i de Haziran 2016’ya kadar sokaklardan kaldırılacak. Mumbai Yüksek Mahkemesi’nin ‘zulüm’ olarak nitelendirdiği bu turistik aktivitenin durdurulma süreci, aynı zamanda atların rehabilite olmasını ve bu işi icra eden kişiler için de farklı yardım seçeneklerini kapsayacak.

Bu adımlar dünyanın farklı noktalarında, ne kadar bizlere uzak olsalar da hayvan refahını bir daha düşünmemizi sağlıyor. Darısı başımıza dediğiniz duyar gibiyim.

Bu listenin uzayıp gittiği, yakınızmızdan uzağımızdan haberleri sizlerle paylaşmak dileğiyle…

 

Kaynak:

One Green Planet

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Hayvanlar
Güneş enerjili uçak Solar Impulse rekor üstüne rekor kırıyor

Rüya değil gerçek; güneş enerjisiyle çalışan bir uçak dünyanın en uzun ve kesintisiz uçuş rekorunu kırdı.

Kapat