Ve… Emmy ödülü: sağlıklı beslenmenin

Geçtiğimiz cumartesi gerçekleşen 62. Emmy Ödülleri’nde En Başarılı Realite TV Program ödülünü kim aldı biliyor musunuz? Yemek yapmayı sevenlerin çok iyi bileceği bir isim: Jamie Oliver

Günümüzde realite tv adına televizyonda insanların yapmadığı maskaralık kalmamışken, Jamie Oliver bu ödülü, obeziteyle savaşıp sağlıklı yemek pişirme ve yeme alışkanlıklarını öğrettiği “Jamie’s Food Revolution” programıyla aldı. 6 bölümden oluşan bu program boyunca, Jamie Amerika’nın en obez şehri olarak bilinen Huntington, West Virginia’da sağlıklı yemek pişirme alternatifini insanlara öğretiyor.

Kızarmış patatesin bir sebze olmadığını ve obezlerin extra büyük beden tabutlarını seyirciye gösterirken, okullarda öğlen yemeklerinin sağlıksızlığına dikkat çekiyor. İçerik olarak dolu dolu bir reality show. Diğerlerinden farklı çünkü çok önemli bir misyonu var. Misyon derken, Jamie Oliver artık sadece bir şef değil aynı zamanda yemek konusunda sıkı bir aktivist. Okullarda verilen yemeklerin sağlıklı olması için ciddi bir lobicilik faaliyeti gösteriyor.

Ödül aldığı food revolution programıyla insanların yeme alışkanlıklarında değişiklikler yapmaları için yine bayrağı eline aldı. Gittikçe daha hızlı yaşadığımız şehir hayatında, ailelerin pizzalar, hamburgerler ve nice sağıksız yiyecekleri seçmeleri yerine, taze yemek pişirmeye ve yediklerini önemsemelerine sebep oldu.

Jamie’nin bir çok kitabı bende de var. Yemeğini yedim mi, hayır yemedim. Eminim iyi bir şeftir. Ama onu asıl Jamie Oliver yapan, sadece genç, dinamik ve karizmatik olması değil, aslında herkesin kafasına taktığı bir problem olan obeziteyi, yapay yiyecekleri, fast-food kültürünü sadece eleştirmedi, birebir harekete geçti. Amerika’daki okul yemeklerine dair başlattığı “Yemek Devrimi Dilekçe”sine imza atanlar 600.000’i geçti.

Jamie için yemek yapmak inanılmaz bir tutku, ama bence asıl harika olan o tutkuyu başkalarıyla paylaşmak, ve dahası onların da yemeğe yaklaşımlarını değiştirmek. Bir ara, Digitürk Show Plus’ta Jamie Oliver’ın programlarını gösteriyorlardı. Her nerede bulursanız (malum bugün herşey sanal ortamda mevcut) bir, o enerjiyi izleyin ve yemek devriminin siz de tanığı olun derim.

BUNU DA OKU:  Dünyanın en sağlıklı 10 şehri
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Gıda Gündemi, Hayat, İyi haberler, Sanat ve Tasarım
Stella McCartney in, kürk out

Fashion Week'te kürke hayır

Kapat