Yalnız değilsin Belgrad…

Üçüncü Köprü projesi konuşulmaya başladığından beri gözümüz Belgrad’ın üzerinde. Asfalttan bıktığımızda, doğaya karışmak istediğimizde ya da canımız orman sesleri arasında yürümek istediğinde gidecek bir yerimiz olduğunu biliyoruz. Belgrad’ın karşısındaki tek tehlike üçüncü köprü değil.

Her gün yüzlerce kişinin ziyaret ettiği ormanlık alan, bilinçsiz ziyaretçilerin bıraktığı çöpler nedeniyle ciddi tehdit altında. Ormanlık alana bırakılan plastik, cam ve kağıt atıklar Belgrad’daki doğal yaşama ket vuruyor, canlıların yaşam alanına tecavüz ediyor.

Alanı ziyaret ettiğimizde arkamızda çöp bırakmadan çıkmak yeterli değil, birilerinin de duyarsız ziyaretçilerin çöplerini toplaması gerekiyor. İşte tam da bu noktada devreye BOSÇEP’in Belgrad’ı temiz tutma projesi giriyor. Onlarca sponsor şirket ve çevre gönüllüsü 20 Mayıs itibariyle her pazar alanda bir araya gelip Belgrad’ı temizlemeye başladılar. Orman kapılarına konuşlanan gönüllülere geri dönüşümlü çöp torbaları dağıtılıyor ve Belgrad çöplerden arındırılıyor. Dediğim gibi Belgrad’ın seveni çok, kaderine terk etmeyecekler bu yeşil mabedi. BOSÇEP proje koordinatörlerinin gönüllülere teşekkürü aşağıda, asıl biz onlara teşekkür ediyoruz, bu projeye herhangi bir şekilde dahil olan herkesin ellerine sağlık.

BOSÇEP Proje Koordinatörlerinden Teşekkür…

Belgrad Ormanlarını Temizleme Seferberliği Başladı…

Projenin her türlü aşamasını ortak yürüten ve koordine eden MBB Marmara Belediyeler Birliği Çevre Yönetim Merkezi ve YUDOSK Yeni Ufuklar Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü’nün önderliğinde bir araya getirilen 27 Kurum, Kuruluş, Belediye, STK ve Sponsorların katılımıyla “BOSÇEP-Belgrad Ormanları Sürdürülebilir Çevre Temizliği Projesi”nin 20 Mayıs 2012 saat 11:00’de sağnak yağmura rağmen büyük bir katılım sağlayan proje ortaklarına teşekkür edildi.

2012 Avrupa Spor Başkenti İstanbul” projelerinin içindeki tek ulusal proje olma özelliğine de sahip “BOSÇEP” “Ormanların korunması, Çevre Temizliği, Piknik alanlarının kullanıldıktan sonra korunması ve temiz bırakılması” hususunda tüm Türkiye ye örnek olacak.

BUNU DA OKU:  Eşya Kütüphanesi

İstanbul’un Belgrad Ormanlarıyla nefes aldığını, her fırsatta İstanbul halkının piknik için ve İstanbul’da yaşayan sporcularında aktiviteleri için (Koşu, Trekking, Bisiklet v.b.) gittikleri en önemli yeşil alanlardan biri olduğunu vurgulayarak yola çıkan Dağcılar ve Doğa Sporcuları mevcut çevre kirliliğinin kendilerini çok üzdüğünden hareketle bu projeyi hazırladıklarını vurguluyorlar.

Yaklaşık 1,5 yıl sürecek temizlik projesi, orman temizliğinin yanı sıra “kentlilik bilinci ve piknik kültürü” başlığıyla toplum bilinçlendirilmesinin yanı sıra, projenin uygulama aşamasında bir sistem inşaa etmeyi de hedefliyor.

BOSÇEP projesiyle bir taraftan Ormanlık alanda büyük bir temizlik çalışması yapılırken, diğer taraftan ormana gelen insanların çevre ve orman temizliği konusunda bilgilendirilmesi, doğaya bırakılan Naylon Poşet ve Ambalaj atıklarının çevreye verdiği zararlar hakkında bilinçlendirilmesi amaçlanmakta ve bu projeyle birlikte Orman kapısı giriş noktalarında sürdürülebilir bir sistem inşaa edilmesi hedeflenmektedir.

Başlangıçta kapıdan girerken verilecek, Geri dönüşümlü BOSÇEP Poşetleriyle atıklarını kapıya getiren piknikçilere hediyeler dağıtılması, sonrasında da kapıdan girerken görevliler tarafından verilecek BOSÇEP poşetlerinin bir depozito karşılığı teslimi ve çöp poşetleri ile kapıya gelmeleri halinde ise depozitolarının iadesi işleminin kurulacak bir sistem dahilinde oluşturulması (deneyerek) hedeflenmektedir.

Bu sayede ormanlık alana naylon poşet ve ambalaj atıklarının bırakılması önlenmiş olabilecek ve geri dönüşüme gönderilmesi sağlanacaktır.

belgrad2

 

20 Mayıs 2012 Pazar günü açılış şölenine; Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü ve yetkilileri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yetkilileri, Marmara Belediyeler Birliği Başkan Vekili Lokman Çağrıcı, Genel Sekreteri Züver Çetinkaya, Çevre Yönetim Merkezi Direktörü Aynur Acar, YUDOSK Başkanı Oğuz Baş ile sporcular, Eyüp Belediyesi Başkan Yardımcıları ve çevre gönüllüleri, Şişli Belediyesi Başkan Yardımcısı, Sarıyer Belediyesi Başkan Yardımcısı ve Çevre Gönüllüleri, Bağcılar Belediyesi ve çevre gönüllüleri, AKUT Başkanı Nasuh Mahruki ve Akut Kent Gönüllüleri, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Doğanay Tolunay ve öğrencileri, İBB Gençlik Meclisi ve Çocuk Meclisi Üyeleri, TURMEPA Deniz Temiz Derneği Gönüllüleri, WWF Doğal Hayatı Koruma Derneği Gönüllüleri, HSBC Çevre Gönüllüleri fiili olarak katılarak projeye destek verdiler.

BUNU DA OKU:  Avrupa yakası sürdürülebilir giyim rotası

Projenin sunuculuğunu MBB Çevre Yönetim Merkezi Direktörü Aynur Acar’ın gerçekleştirdiği açılış; Orman ve Su Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, Proje ortağı Belediyeler adına konuşma yapan Marmara Belediyeler Birliği Başkan Vekili Lokman Çağrıcı, AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, Orman Bölge Müdürlüğü adına Orman Mühendisi İbrahim Kolbaş ve YUDOSK Başkanı Oğuz Baş’ın konuşmalarıyla yapıldı.

Etkinlik boyunca yağan sağnak yağmura rağmen orman temizliğinin startı MBB Başkan Vekili ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı, AKUT Başkanı Nasuh Mahruki ve proje koordinatörleriyle tüm ortaklar tarafından çöp toplayarak verildi.

Açılış sonrası tören alanında ayrıca Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Belgrad Ormanları Ekolojik yapısını ve canlı türlerini yansıtan birde fotoğraf sergisi gezildi.

Projeyi; Orman ve Su Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Bağcılar, Eyüp, Esenler, Şişli ve Sarıyer Belediyeleri, İstanbul, Koç ve Boğaziçi Üniversiteleri, AKUT Arama Kurtarma ve Kent Gönüllüleri, İBB Gençlik Meclisi, TURMEPA Deniz Temiz Derneği, WWF Doğal Hayatı Koruma Derneği, Belgrad Ormanını Koruma Gönüllüleri Derneği, HSBC Gönüllüleri desteklerken, Koton-gönüllü yeleklerine, HSBC-eldivenlere, DHL-Çöp toplama sopalarına, İBB Gençlik ve Spor Müdürlüğü ve Spor A.Ş.-Mobil Büfe ile yeme/içme/ikrama, Gafa Ajans-Afiş tasarımlarına, Truva ambalaj-Çöp Poşetlerine, Uğurteks Tektil-Bez Çantalara, Taşsan Geri Dönüşüm-Konteyner ve toplama hizmetlerine, Nehir Fidan-Uğur Gümrükleme-Afiş Kağıtlarına, Zen Mabuacılık-Afiş-Billboard Baskı işlemlerine sponsor oldular.

Proje yürütücüleri Marmara Belediyeler Birliği Çevre Yönetim Merkezi Direktörü Aynur Acar ve YUDOSK Yeni Ufuklar Doğa Sporları İhtisas Klübü Başkanı Oğuz Baş hava muhalefetine rağmen katılım sağlayan tüm ortaklara teşekkür ederek, projenin sürdürülebilirliği için kurumlara, üniversitelere, okullara, bankalara, STK’lara ve özel şirketlere gönüllü olarak temizlik çalışmalarına destek daveti göndereceklerini vurgulayarak, tüm İstanbul’luları bu projeye destek vermeye çağırdılar.

BUNU DA OKU:  İnsanlığın doğaya etkilerini gerçeküstü eserleri ile betimleyen Josh Keyes ile tanışın

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Kent, Topluluklar, Yeşil alanlar
Aşk Tüneli

Gerçek olmayacağına inanmayacağınız romantik tünel.

Kapat