Yaşam İçin Su Film Festivali başlıyor!

Yaşam İçin Su Film Festivali 19-28 Mart tarihleri arasında İstanbul, İzmir, Karaburun, Bursa, Kırklareli, Kaynarca ve Tekirdağ’da izleyicilerle buluşacak. 7 ayrı mekanda gerçekleşecek gösterimlerin hepsi ücretsiz olacak. Festival açılışı 21 Mart’ta Maya Sahnesi’nde Vocca konseriyle gerçekleşecek.

Festivalde gösterilecek filmler için Su Hakkı Kampanyası hazırlık aşamasında bir çağrıda bulunmuş ve izlemek istediğimiz filmleri kendilerine iletmemizi istemişti. Bu harika çağrının ardından şekillenen, suyun metalaşmasına karşı düzenlenen paranın geçmediği festivalin programı sonunda açıklandı.

Suyun önemi ve suyun ticarileşmesi denilince artık neredeyse akla ilk gelen kısa filmlerden biri olan “Abuela Grillo (Büyükanne Grillo)” da festival fragmanında yerini aldı.

 

Festival Filmleri

1(36)

Dünyanın Susuzluğu / La Soif Du Monde

90 dk. / Fransa / 2012

Yönetmen: Yann Arthus-Bertrand

Dil: Fransızca, Türkçe altyazı

Su, en değerli müştereklerimizin başında geliyor. “Dünyanın Susuzluğu”, Güney Sudan ve Kuzey Kongo gibi, aralarında ulaşılması zor bölgeler de olan yaklaşık 20 ülkede çekildi. Film, etkileyici hava görüntüleriyle suyun gizemli ve büyüleyici dünyasını tanıtıyor. Filmi izlerken, suyun gezegenimizde oluşturduğu en güzel manzaraları -gölleri, nehirleri, sulak alanları- keşfediyoruz. Kuzey Kenyalı bir çoban gözümüzün içine bakıyor ve su için birini öldürdüğünü ve bunu bir daha yapabileceğini söylüyor. Köylerine su ulaştığında kadınlar dans ediyor. Sıra dışı bir Birleşmiş Milletler Büyükelçisi, suya erişimi kolaylaştırma yolunda, hükümete karşı verdiği mücadeleyi anlatıyor. Film boyunca karşılaştığımız ilginç karakterler hayâl güçleri ve su konusundaki coşkularıyla bizi aydınlatıyor. Temiz içme suyuna erişim, yarınlarımızın en büyük zorluklarından biri.

 

2(25)

Baraj Devri / DamNation

87 dk. / ABD / 2014

Yönetmen: Travis Rummel, Ben Knight

Dil: İngilizce / Türkçe altyazı.

Barajları kalkınmanın ve insanın doğaya hükmünün sembolü olarak gören egemen zihniyetin on yıllar içinde nasıl değişti? Bu hâkim anlayışın ortaya çıktığı topraklara, yani Amerika’ya gidiyoruz. Barajlarla ilgili ideolojik ve toplumsal bu tavrın nelere mal olduğunu yerlerinden edilen kırsal kesim ve yok olan nehir ekosistemlere baktığımızda daha iyi anlıyoruz. Artık Amerika’da enkaza dönüşmüş barajlar kaldırılıyor. Nehirler yeniden akıp hayat vermeye başlıyor. Görkemli sinematografisi, nehirlerin özgürce akabilmesi için mücadele verenlerin deneyimleriyle Baraj Devri, doğa için mücadelenin toplumu var etmek için olan mücadeleden farklı olmadığını anlatıyor. Baraj devri artık kapanıyor.

BUNU DA OKU:  Sayılarla "su"

 

1(37)

Akıntıya Karşı

63:44 dk. / Türkiye / 2012

Yönetmen: Akıntıya Karşı Belgesel Ekibi

Dil: Türkçe

Akıntıya Karşı, yaşam kaynağı derelerin Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı bahane edilerek sayısı binleri bulan Hidroelektrik Santraller (HES) projeleri kanalıyla şirketlere nasıl peşkeş çekildiğini anlatan bir belgesel. Karadeniz’in eşsiz doğası ve onun insanlarının derelerini savunmak için verdikleri mücadele aslında bir ölüm kalım savaşı. Bu sadece Borçka’da, Senoz’da veya Fırtına Vadisi’nde yaşayanların değil, kentlilerin de var oluş mücadelesi. Zira dereler akmazsa, yaşam da akmıyor. Dereler yoksa toplum da yok. Mücadelenin kalbine yolculuk başlıyor.

 

2(26)

Şişelenmiş Hayat / Bottled Life

90 dk. / İsviçre/ 2012

Yönetmen: Urs Schnell

Dil: İngilizce / Türkçe altyazılı

Çeviri: Berke Malgaz

Sıradan suyun milyar dolarlık bir ticarete nasıl dönüştürüleceğini biliyor musunuz? İsviçre’de bunu adeta sanata dönüştüren bir şirket var: Nestlé. Artık İsviçre’den çıkıp tüm dünyaya yayılmış olan ve dünya su pazarının önemli bir bölümünü kontrol eden bu şirketi İsviçreli gazeteci Res Gehringer araştırdı. Gehringer, ABD, Nijerya ve Pakistan’da Nestlé’nin görünmeyen hikayesini araştırmak ve suları gasp edilen insanların sesi olmak için bir keşif gezisine çıktı. Onun şişelenmiş su dünyasına yaptığı bu yolculuk gezegenimizdeki en güçlü gıda ve içecek şirketinin yaşamı yok sayan plan ve stratejilerini ortaya çıkarıyor.

 

1(38)

Habap Çeşmeleri

72 dk. / Türkiye/ 2012

Yönetmen: Dilek Aydın

Dil: Türkçe, İngilizce / Türkçe altyazılı

Elazığ’ın Habap’a köyüne gidiyoruz. Tehcir’den sonra adı Ekinözü olarak değiştirilerek bu Ermeni köyüne, civar yörelerden Kürt köylüler yerleştirilmiş. Ve eski zamanlardan geriye iki tarihi çeşme kalmış. Hrant Dink Vakfı’nın girişimiyle, Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli yerlerinden gönüllü gençlerin ve köy halkının emekleriyle çeşmeler restore edilmeye başlanmış. Fethiye Çetin, gönüllü gençler ve köylüler çeşmelerin yenilenmesi sürecinin, nasıl bir toplumsal restorasyonun da ilk adımlarına dönüştüğünü anlatıyor. Bir yüzyıl öncesine kadar kullanılmayan ve bu nedenle harabeye dönen çeşmelerden su akmaya başlayınca, insanlar da konuşmaya başlıyor.

BUNU DA OKU:  Alternatif tatil planı arayanlara: İzmir'in yemyeşil 19 zeytin rotası

 

watershed-300x251(1)

Havza: Yeni Batı İçin Yeni Bir Su Etiği Arayışı / Watershed: Exploring A New Water Ethic For The New West

56 dk/ ABD/ 2012

Yönetmen: Mark Decena

Dil: İngilizce / Türkçe altyazılı

Çeviri: Nevin Savran

Rocky Dağları Ulusal Parkı’nda kamış balıkçılığı rehberi olan Jeff Ehlert, Colorado Nehri havzası boyunca çok kullanılan bir deyişe atıfta bulunarak, “Viski, içmek içindir. Su, savaşmak içindir,” diyor. Dünyada üstüne en fazla baraj kurulmuş, kazılmış ve yatağı değiştirilmiş nehir olan Colorado Nehri; Amerika Birleşik Devletleri’nin batısı ve Meksika çevresinde yaşayan otuz milyon insanın geçim kaynağı olmaya çalışırken “Colorado Nehri Anlaşması” olarak bilinen sulh anlaşması artık yetersiz kalmakta. Ancak Colorado Nehri Anlaşması olarak bilinen sulh anlaşması artık yapabileceklerinin sınırına gelmiş durumda.

Zaten çorak olan topraklarda yükselen sıcaklıklar ve azalan yağmura rağmen, artan bir nüfusun ihtiyaçlarını nasıl karşılayabiliriz? Şehirlerin, tarımın, uğraşım (rekreasyon) alanlarının, yaban hayatının ve yerel toplumların suya olan taleplerini nasıl dengeleriz? Havza filminde; Ehlert, Colorado Nehri havzasında yaşayan ve çalışan altı kişiyle söyleşiyor. Bu insanların paylaştığı hikâyeler, yeni ve kaçınılmaz bir su etiğini anlatıyor ve herkese yetecek birlikte var oluşun yolunu gösteriyor.

Bu film, hayata tutkuyla sarılmış gönülden bir çevreci olan Bradford Delano Smith (1958 – 2008) anısına çekilmiştir.

 

Kısalar

1(39)

Böcek Nine / Abuelo Grillo

13 dk. / Danimarka / 2010

Yönetmen: Denis Chapon

 

 

 

2(27)

Şişe Suyunun Hikayesi / The Story of Bottled Life

8:05 dk. / ABD / 2010

Yönetmen: The Story of Stuff Project

 

 

 

3(21)Kirliliğin Gölgesinde Tekstil Kasabaları / Textile Towns in the Shadow of Pollution

13:58 dk. / Kanada / 2013

Yönetmen: GreenPeace

 

 

 

1(11)Nehirler ve Mücadeleler / Rivers and Struggles

BUNU DA OKU:  Bu şehir astım, alerji ve kalp rahatsızlıklarına karşı doğayı değerlendiriyor

13 dk./Türkiye/ 2011

Yönetmen: Mine Islar

 

 

 

2(9)Su ve Enerji: Kamusal Hizmetler Hala Kamusal mı? / Water and Power: Are Public Services Still Public?

3 dk./Kanada/ 2015

Municipal Services Project

 

 

3(7)Kısa Filmler: 40’lar, 50’ler, 60’lar

40’lar, 50’ler, 60’lardan su haberleri

 

 

 


Etkinlik Programları

İstanbul / 21-22 Mart / Ayrıntılı program için tıklayınız.

İzmir / 22 Mart / Ayrıntılı program için tıklayınız.

Karaburun / 22 Mart / Ayrıntılı program için tıklayınız.

Bursa / 21 Mart / Ayrıntılı program için tıklayınız.

Tekirdağ / 28 Mart / Ayrıntılı program için tıklayınız.

Kaynarca / 19 Mart / Ayrıntılı program için tıklayınız.

Kırklareli / 20 Mart / Ayrıntılı program için tıklayınız.

Herkese iyi seyirler!

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Etkinlikler, Kent, Topluluklar
Yeryüzü Film Geceleri başlıyor

Yeryüzü Derneği'nin düzenli olarak gerçekleştirmeye başladığı Yeryüzü Film Geceleri'nin ikincisi 27 Mart'ta Kadıköy Naboo Cafe'de gerçekleştirilecek.

Kapat