Yedikule Bostanları için son çağrı!

Yedikule Bostanları’nda talan tekrar gündemde. 15 Aralık 2015’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri bostancılara ‘ya siz yıkın ya biz geliriz temizleriz’ demişlerdi.

Şimdi ise Avrupa Yakası Zabıta Müdürlüğü ‘Pazartesi geliyoruz, siz yıkmaz, temizlemezseniz, biz makinelerle girer, temizleriz’ demişler. Mart’a kadar vakit verilmiş.

İki senedir gitgelleri oynayan bir proje Yedikule Bostanları projesi. Son yıllardaki pek çok talan projesi gibi de bir dönüşüm gerekliliği kisvesi altında sunuluyor bizlere. Bostanlar kalkacakmış, ve o bölge rekreasyona açılacakmış.

231425657686765

Olay çok boyutlu. 18. yüzyıldan beri surların dibinde bostancılık yapılıyor. Buradan 100 aile geçiminisağlıyor. Üstelik bu bostancılar, bostan kullanımı için belediyeye ecrimisil de ödüyorlar.

Bilmeyenlere gelsin, ecrimisil, işgal tazminatıdır. Yani bir malın sahibinin da da idarenin izni dışında kullanılmasına verilen isimdir. Kaldı ki aslında burada bir işgal yok. Ama diyelim ki arazinin hakkını ödesinler diye düşünüldü, bu da ödeniyor.

Vakti zamanında son derece kötü onarıldığını çıplak bir gözün bile görmesi mümkün olan surlar, UNESCO mirası. Yedikule bostanları ise bu mirasın bir parçası. Burada hem bir ekonomi dönüyor, hem de şehrin son kalan bostanları. Rekreasyona açılmasının gereğini anlamak, manalandırmak mümkün değil.

Pek tabii İstanbul’un tüm diğer ‘çılgın projeleriyle’ beraber Mega İstanbul sayfasına bakınca bir manalandırma mümkün. İstanbul’un taşı toprağı altın mı, inşaat mi buyrun burdan bakın. Mega Projelerde Yedikule Bostanları’nın başından geçenler de çok güzel özetlenmiş aslında son iki senedir.

56545443

Olacağı kültürel mirası, hali hazırda olan bir ekonomiyi, yerel bahçeciliği yok etmekten başka birşey yok aslında. Konuya dair Radikal’de çıkan şu yazı, ve Fikir Sahibi Damaklar Slow Food Lideri Defne Koryürek’in konuya dair yazısında bulabilirsiniz.

Dolayısıyla bir imza da sizden bunu durdurmak için. Daha evvel Istanbul Büyükşehir Belediye BaşkanıKadir Topbaş’ın 2014’te onaylamadığı bu projeye tekrar dikkat çekmenin, ve kendisinden bu yıkıma dur demesini talep etmenin zamanıdır.

BUNU DA OKU:  21 Haziran Dünya Yoga Günü’nde yogayı keşfetmek için birbirinden güzel 3 etkinlik

Change.org kampanyasını imzalamak için: https://www.change.org/p/yedikule-bostanlar%C4%B1-tar%C4%B1m-alan%C4%B1-olarak-kals%C4%B1n-kadir-topbas

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Gıda, Gıda Gündemi, Kent, Topluluklar, Yeşil alanlar
Şeker tüketimi ve sağlık konusunda bilmeniz gerekenler

Fruktoz meme kanserine yol açıyor olabilir mi?

Kapat