Yemek yaparken alüminyum folyoyu tercih etmemek için 3 sebep

Belki farkında değiliz ama alüminyum bir çok şeyin içinde bulunmakta; mısır, çay, bitkiler, deodorant ve hatta içtiğiniz su. Alüminyum aynı zamanda tava, tepsi ve büyük kaşıklar gibi mutfak araç gereçlerinin de içinde. Zira alüminyum dünyada en fazla bulunan üçüncü element.

Buna karşın, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) alüminyumu vücut ağırlığınızın her kilosu için 40 mgdan (kilonuz x 40 mg) fazla tüketmenin, sağlığınıza zararlı olabileceğini belirtiyor. Bu miktardan fazla alüminyum tüketmenin ise nasıl sağlık sorunları yaratabileceği konusunda hala tartışmalar sürmekte.

Dünya Sağlık Örgütü 2003 yılında en son yaptığı araştırmalarda, alüminyumun nörotoksik etkilerini inceleyen 6 çalışma yaptı. Yapılan araştırmaların 3’ü alüminyumun Alzheimer hastalığına yol açtığını savunurken, diğer 3 araştırma bu konu ile ilgili bir bağlantı bulamadı.

142703

Alüminyum Birliği bu tarz bulguları efsane diye nitelendirirken, Alzheimer Birliği bu bulguları doğrulanmış olarak kabul etmediğini, ama bu şekilde çalışmalar yapan uzmanların belirli bir kısmının bu şekilde verilere ulaştığını belirtiyor.

Alüminyum ile ilgili diğer çalışmalar, çok fazla alüminyum tüketmenin böbrek ve kemik hastalarının durumunu kötüleştirebileceğini, aynı zamanda beyin hücrelerinin büyüme hızını yavaşlatabileceğini öne sürüyor.

Özellikle alüminyum ile yemek pişirmenin, bu etkiyi arttırabileceğini belirten uzmanlar, yüksek sıcaklıklarda minik alüminyum parçalarının yemeğe karışabileceğini öne sürüyor. Özellikle içinde domates ve limon gibi asidik yiyecek bulunan ve alüminyum ile pişirilen yemeklerin bu parçalardan etkilenme oranı ise daha fazla.

Vegetables-In-Foil-Packets-Grilling

Yüksek sıcaklık ve asidite, Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği miktarlardan daha fazla oranların yemeğe karışmasına yol açabiliyor. O yüzden balık ve sebze gibi yiyecekleri alüminyum folyoya sarıp fırına atmak çok iyi bir fikir olmayabilir.

Burada alüminyum parçacıklarının, alüminyum içeren metal tavalarda yemeğe karışmadığını belirtmek lazım. Kaliteli mutfak gereçlerinde bulunan alüminyum, oksitlenmiş bir katman tarafından korunduğundan güvenle kullanabilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Bahar alerjisinde beslenmenin rolü

Bu yüzden uzmanlar alüminyum ile olan etkileşiminizi azaltmanızı özellikle alüminyum folyo ile yemek pişirmeyi tercih etmemenizi belirtiyor. Alzheimer içinse daha çok sosyal etkileşimi, entelektüel dürtülerinizi harekete geçirmeyi ve kalp hastalıkları ile diyabet riskinizi azaltacak yolları denemenizi öneriyorlar.

Her ne kadar Alzheimer konusunda uzmanlar ikiye ayrılmışsa da, seramik ve cam ürünleri kullanmak ve yemeğinizi birazcık uzun sürse de alüminyum folyosuz pişirmek sağlığınız için alabileceğiniz en iyi kararlardan biri olsa gerek.

Kaynak: Mother Nature Network

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Gıda Gündemi
Kahve unu: Çöpten süper gıdaya dönüşen bir hammaddenin öyküsü

8 milyon ton potansiyeli olan, çöpten süper gıdaya dönüşen kahve ununun öyküsü

Kapat