Yemekle ilgili kendinize söylememeniz gereken 8 şey

Konu yemek olunca kendimizin en büyük düşmanı olabiliyoruz. Yemeye başlamadan ya da yedikten sonra kendimize söylediğimiz bahaneler tahmin ettiğimiz kadar masum değil. Belki de ihtiyacımız olan yemeğe dair düşüncelerimizi yeniden kurgulamaktır.

Beslenme uzmanlarının dikkat çektiği sekiz ‘tehlikeli’ cümle iyi bir başlangıç olabilir.

1. “Bugün çok kötüydüm”

Gününüzün nasıl geçtiğine bağlı yargılarınız, bu yeniden kurguladığınız sözlüğünüzde yer almaması gerekenlerin başında geliyor. “Am I Hungry?” adlı bilinçli yeme platformunun kurucusu Doktor Michelle May’e göre suçluluk ve mahrum kalma aşırı yemeyi tetikleyen en güçlü duygusal durumlardan yalnızca iki tanesi. Bu düşünce yapısı “ye-pişman ol-tekrar et” döngüsünü başlatarak insanları sürekli tekrarlanan diyetlere mahkum ediyor. Doktor May’e göre yemek yeme alışkanlığınız hem ihtiyacınız olan besinlere hem de yemekten zevk aldığınız yiyeceklere göre şekillenmeli.

2. “Aslında bunu yememem lazım”

Yemek yemek bir deneyim ve kafanızda olumsuz düşüncelerle bu deneyimi mahvetmek istemezsiniz değil mi? Yiyeceğinizden tamamen zevk almak yerine, bunun kefaretini uzatılmış egzersiz saatleriyle ya da bir sonraki öğününüzü atlayarak ödemeyi planladığınız zamanlarda da aslında fark etmeden kendinize zarar veriyorsunuz. Peki bunun sonucunda ne oluyor? Doktor May’in açıklamasına göre egzersiz bir cezaya dönüşüyor ve yemek yemeyi kazanılması gereken bir hak olarak algılamaya başlıyoruz. Buradaki tehlikeli nokta, cezasını ödediğimiz sürece istediğimizi yiyebileceğimizi sanmamız. Bunun yerine önerilen ise sevdiğimiz yiyecekleri ölçülü bir biçimde tüketmek ve yemek yemeye bağlı pişmanlık ve suçluluk duygularını hayatımızdan çıkartmak.

5DietDisasters720

3. “Bunu kesinlikle yiyemem”

Bir başka beslenme uzmanı, diyetisten Carolyn O’Neil ise yasaklı yiyecekler listesi tutmak yerine, yapılması gerekenin ‘kışkırtıcı’ yiyeceklerle başa çıkmayı öğrenmek olduğunu vurguluyor. Canınızın çektiği yiyecekleri tüketmek ve bu konuda kendinizi kötü hissetmemek O’Neil’a göre uzun süreli kilo kontrolünün sırlarından biri. Ortalama derecede aktif bir hayat süren bir yetişkinin günlük olarak şeker, yağ ve alkole harcayabilecek 250 kalorisi olduğunu belirten uzman, kişinin sürdürdüğü hayat temposuna göre bu miktarın artabileceğine de ekliyor.

BUNU DA OKU:  İlaçsız, sağlıklı bir kış için

4. “Başaramadım”

Kafanızdaki “mükemmellik” anlayışı da size olumsuz olarak dönen bir başka düşünce biçimine yol açıyor. Bir başka uzman Lauren Harris-Pincus’a göre yemek yeme alışkanlıklarımıza ‘ya hep ya hiç’ diye baktığımız sürece kendimize gösterdiğimiz aşırı hoşgöründen de suçluluk duygusundan da kurtulmamız mümkün değil.

Bu başarısızlık ve kendini suçlama hissi 500 kalorilik bir “hatayı” 2000 kalorilik bir “pes etmeye” dönüştürme tehlikesi taşıyor. Peki bunun yerine ne yapabiliriz? Sağlıklı beslenmeye sizi götürecek anahtar yediğiniz yemeklere karşı farkındalık geliştirmelisiniz. Mesela şuna ne dersiniz: ” Bugün akşam yemeğinde biraz fazla kaçırdım. Ama sorun değil, daha yavaş yemeye ve yiyeceğimden zevk almaya bundan sonra daha fazla özen göstereceğim”.

5. “Pazartesi tekrar başlıyorum”

Bir başka diyetisyen Vicki Shanta Retelny, hepimizin bildiği ‘hafta başı diyetleri’ne dikkatimizi çekiyor: “Bir kaçamak bütün bir haftayı baltalamaz“. Evet, belki düşündüğünüzden biraz daha fazla yediniz ama hepsi bu. Sağlıklı beslenmeye devam etmek için bir dahaki hafta başına kadar beklemenize gerek yok. Uzmanların önerisi bir sonraki öğünde kaldığınız yerden devam etmeniz yönünde.

top-5-reasons-why-you-are-not-losing-weight-on-a-paleo-diet-1200x800_c

6. “Bunu hak ettim”

İstediğiniz şeyleri yemek kazanılmış bir hak değil: her gün ve her zaman istediğinizi tüketebilirsiniz. Tatlısız geçen bir kaç günden sonra, tatlı kaçamakları yapıyor olmanız gayet normal. Fakat uzmanlara göre burada dikkat etmeniz gereken nokta herhangi bir yemeği ne sıklıkla kendinizi ‘ödüllendirmek’ ya da yaşadığınız zorluklarla başa çıkmak için tükettiğiniz. Yemek yemek problemlerinizi çözmez. Aksine, yemek yemeyi bir ödül olarak kurgulamanın sizi utanç, kendini ayıplama ve tekrar diyete başlama döngüsüne götüreceği de uzmanlar tarafından belirtiliyor.

7. “Elimde değil, şekersiz/tatlısız yapamıyorum”

Şekere ya da belirli yiyeceklere ‘bağımlı’ olduğunuzu söylemek kendini gerçekleştiren bir kehanetten fazlası değil. İşte tam da bu kabullenme beyninize nasıl davranması gerektiğini söylüyor. Uzmanlara göre yapmanız gerekense yiyeceklere size hükmedecek gücü kesinlikle vermemek! Kendinize şunu hatırlatın: bir yiyeceği yiyip yememek tamamen sizin kararınız. Yiyeceğinizin sizden daha güçlü olmadığını “fark edin”.

BUNU DA OKU:  Beslenmenize eklemeniz gereken 5 sağlıklı yeşillik

8. “Yapabileceğim bir şey yok, iştahımı kontrol edemiyorum”

“Ne kadar mücadele ederseniz, o kadar zorlaşır”. Evet, bazen akışına bırakmak diyet yaparken de yapabileceğiniz en iyi şey. Öncelikle, kendiniz için doğru seçimleri yapacağınıza inanın. Farkındalığınızı canınızın istediği yiyecekler ve vücudunuzun ihtiyacı olan besinleri bir araya getirmek için kullanın. Yapmanız gereken son şey ise rahatlamak ve yemeğinizin tadını çıkarmak.

Kaynak: Huffingtonpost

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Hayat, Spor, Yeme İçme
Balkon bahçeciliği yapanlar ve yeni başlayacaklar için Şubat ayında yapılacaklar

Balkonda bitki yetiştiriciliğine bu sene başlamayı düşünüyorsanız baharda rengârenk, cıvıl cıvıl bir balkona sahip olmak için kolları sıvama zamanı geldi.

Kapat