Yerken aptal olunur mu demeyin, okuyun!

Besin değeri yüksek gibi görünen gıda beyninize tahribat yapıyor olabilir. Suçlu kim mi? “Sağlıklı” birçok gıdanın içinde, hatta bebek mamaları, elma püreleri ve sevdiğiniz kahvaltılığınızın içinde rahatlıkla bulabileceğiniz yüksek fruktozlu mısır şurubu.

UCLA’de yapılan bir araştırmada altı hafta boyunca mısır şurubu içeren gıdalarla beslenmenin beyin fonksiyonları üzerinde olumsuz etkiler yaptığı saptandı. Prof. Dr. Fernando Gomez-Pinilla, “Yediklerimizle düşünce gücümüz arasında bir bağlantı olduğunu gördük” dedi ve uzun süreli mısır şurubu tüketiminin bilgileri öğrenmek ve hatırlamak açısından beyinde değişiklik yaptığını vurguladı.

Gazlı içecekler ve şekerleme yapımında yaygın kullanımı olan mısır şurubu hiç tahmin etmeyeceğiniz bazı gıdalarda da bulunuyor; örneğin bazı ekmekler, meyve suları, salata sosları, cipsler, baklavalar, ketçap ve hatta hazır yulaf ezmeleri bunlardan birkaçı. (Daha önceki bazı çalışmalardan ise mısır şuruplarına civa karıştığını da biliyoruz)

Obezite ve diyabete sebebiyet verdiğini bildiğimiz mısır şurubunun zararları arasına Journal of Physiology dergisi artık “beyin tahribatı”nı da ekledi. Ülkemizdeki yoğun mısır şurubu üretimine ve özellikle de geçtiğimiz yıl içinde yükseltilen kotaya bakılırsa hepimiz tehdit altında olabiliriz.

Peki mısır şurubundan kendimizi nasıl uzak tutabiliriz?

Organik beslenin. Eğer markette gezinirken yanınızda bir büyüteç ile gezmiyorsanız veya etiketleri okumakla zaman kaybetmek istemiyorsanız o zaman organik ürünleri tercih edin. Sertifikalı organik ürünlerde bu tip mısır şurubu gibi gıda katkıları kullanılmaz.

Güvenli tatlılarla beslenin. Şeker alımınızı minimuma indirmek için hazır tatlılardan vazgeçin, onun yerine buzdolabınızda her zaman bulabileceğiniz yoğurdun üzerine mevsim meyveleri koyarak yiyin. “Arada sırada da tatlandırıcı eklenmemiş bitter çikolataları yemekte bir zarar yok” diyor Prof. Dr. Fernando Gomez-Pinilla.

Aldığınız gıdalarda beyin gücünü artırıcı Omega-3 olmasına dikkat edin. Omega-3’ü serbest dolaşan tavukların yumurtalarında, yabanda avlanmış Alaska somonunda, keten tohumunda ve cevizde bulabilirsiniz. Eğer mısır şurubu içeren gıdalar tüketiyorsanız Omega-3 almanızın şart olduğunu bilin.

BUNU DA OKU:  Hayvan kullanımı tartışmasına giriş: İnsan Neden Vegan Olur?
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Beslenme, Çocuk ve Bebek, Gıda, Yeme İçme
Vejetaryenim çünkü küresel ısınmadan korkuyorum

Et tüketiminin verdiği zararlara ortak olmamaya karar verme noktasındayım.

Kapat