Yeşilin anlamını küçük çocuğunuza öğretmek

Çevremizin geleceğini koruyabilmek adına hepimizin atabileceği en doğru adım, geleceğin sahiplerine yani çocuklarımıza bunu öğretebilmek bence. En basit yöntemlerle ‘yeşil düşünme’ye, onlara örnek olarak yol göstermekle başlayabilirsiniz.

 

Size kendi deneyimlerimden yola çıkarak onlara yardımcı olabileceğiniz birkaç örnek vereyim: Küçüklerimize çevreyi temiz tutmak için etrafın kirlenmeden ne kadar güzel göründüğünü anlatmak ve yerlere çöp atmamaları için sebep-sonuç ilişkisine sokarak düşündürmek en etkili yöntem. Çocuğunuzun çevreye zarar verecek bir şey yaptığını gördüğünüzde, bunu bir hikayeye bağlayabilirsiniz. Hikayeler çocuklara bir şeyler öğretmenin en güçlü yollarından biri. Mesela denize çöp attığını görürseniz, zavallı balığın bu çöpten dolayı hastalandığını anlatan bir hikaye onların akıllarından hiç çıkmayacaktır.

scouters_mountain_mom_kid_grasses

Öğrettiklerinizi alışkanlık haline getirmeleri için sizin de onlara iyi birer örnek olmanız gerektiğini unutmayın. Ailece göstereceğiniz özen onların da bunu zaman içinde öğrenmeleri ve dolayısı ile alışkanlık haline getirmelerini sağlayacaktır, diye düşünüyorum. Ben üç buçuk yaşındaki oğluma birkaç şeyi öğretmeye başladım bile; ama öğretirken bunları niye yaptığımı da her defasında açıklıyorum. Alışveriş sırasında plastik torba almadığımda ona bunun dünyamızı nasıl kirlettiğini anlayabileceği yollarla açıklamaya çalışıyorum. Ayrıca odadan çıkarken ışıkları kapatmak; ellerini yıkarken, dişlerini fırçalarken suyu fazla kullanmamasını sağlamak da ilk öğrettiklerim arasında.

cute-kids-gardening-whole-kids-foundation-school-garden-grants-program

Çocukları doğaya çıkarmak da çok önemli. Dışarıda oynayan, bahçe işlerinize yardım eden çocuk, doğadan zevk almayı öğrenir ve doğa onun bir parçası haline geldiğinde ona çevreyi temiz tutmayı anlatmanın yolları da çoğalır. Toprağı, içinde yaşayanları görür ve doğayı sevmeye başlar. Oğlum şu anda evimizde çöpe karıştırmadan ayırdığımız kağıtları, plastikleri ve şişeleri görüyor, gözü alışıyor. Henüz bunların sebebini ona anlatmadım, ama zamanı geldiğinde (ki bu da çok yakın) geri dönüşümün ne anlama geldiğini ona anlatacağım ve onunla birlikte atıklarımızı kumbaralara atmaya gideceğiz. Ben ona elimden geldiğince temiz bir dünya bırakmaya çalışıyorum. Ancak anne olduktan sonra çevre, yeşil ve dünya kaynakları konularına merak salmış olsam da, “Zararın neresinden dönsem kârdır,” deyip ona her şeyden önce dünyayı korumayı öğretmenin doğruluğuna gönülden inanıyorum.

BUNU DA OKU:  Yıkanabilir bez: Hem ekolojik, hem ekonomik
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Eğitim, Genel
Su Aşkına “FLOW” (“For Love Of Water”)

Su gibi aziz olmanın manası.

Kapat