Yıkanabilir bez: Hem ekolojik, hem ekonomik

Yikanabilir bez konsept olarak halen bir çoğumuza uzak. Haklı olarak bir çok annenin pişik yapar mı, ekonomik mi, zahmetli mi gibi soruları var. Taze anne sevgili arkadaşım Meltem Aran Kazancı, kendi tecrübelerini bizimle paylaştı. Onu dinledikten sonra, buyrun kararınızı kendiniz verin.

Yıkanabilir bezleri öncelikle çevreci sebeplerle seçtim. Fakat kullanmaya başladıktan sonra bezlerin aynı zamanda atılabilir bezlere göre çok daha ekonomik ve estetik olduğunu fark ettim.

Çevreci ve pratik: Bir bebek özellikle en baslarda günde ortalama sekiz kez bez değiştirebiliyor. Bu da haftada 60 kadar atılan bez anlamına geliyor. Bu durumda sadece birinci yaş doğum gününe kadar bir bebek için 3.000’in üstünde bez kullanıyoruz. Esasında bebeğimiz daha, çok ufakken onların dünyası için büyük bir çöp problemi yaratıyoruz. Bu bezleri kullandığımı söylediğim zaman ilk aldığım tepkiler; “zor olmuyor mu?”, ” nasıl uğraşıyorsun?” gibi sorular oluyor. Açıkçası kullanımları çok çok kolay ve bizi hiç zorlamıyor. Makinede yıkanabiliyorlar, hele bir de kurutma makineniz varsa işiniz iyice kolay oluyor. Ben en başta18 bezlik bir setle başladım, bu yeterli oluyor. Daha da rahat olmak isterseniz 24 bezlik bir set almanızı tavsiye ederim. Günde 8-10 tane kullanılıyor. Yıkanması kurutulması 1-2 günlük bir döngü olduğu için bu sayı rahatça yeterli oluyor.

Ekonomik: Internet üzerinden satışları yapılıyor bezlerin ve birçok marka var. Ben Amazon’da değerlendirmeleri okuyarak en iyisinin Bum Genius 4.0 markası olduğuna karar vermiştim. Siz de ayrıca değerlendirmeleri okuyarak en makul markaya karar verebilirsiniz. Internet üstünden www.thanksmama.com/ web sitesinden sipariş edebiliyorsunuz setler halinde. 24’lük geniş bir set ısmarladığınız halde 400 USD civarında bir rakam ödüyorsunuz. Çocuğunuz tuvalet eğitimi alıncaya kadar bu bezleri kullanmaya devam edebiliyorsunuz – dolayısı ile bunun dışında hiçbir bez masrafınız olmayacağını düşünürseniz çok ekonomik oluyor. Hesabını kendim yapmadım fakat araştırırken bir sitede okumuştum. Tuvalet eğitimini alıncaya kadar yıkanabilir bez kullanmak atılabilir bezlere göre yaklaşık 2.000 USD seviyesinde ekonomi sağlıyormuş. Kendiniz de bu işe girmeden bir hesap yapabilirsiniz – ilk başta bir yatırım gerektirse de uzun vadede kârda çıkacağınızı tahmin ediyorum.

Estetik: Bezlerin birbirinden güzel şeker gibi renkleri var. Bumgenius’lar özellikle çok güzel renklerde üretilmişler – kıyafetleri ile uyumlu renk kombinasyonları yapmanız mümkün. Hazır bezlere göre çok daha şık duruyorlar – bu da isin cabası.
Seyahat ederken: Belki bir rahatlık noktası şu olabilir: İhtiyacınız olduğu zaman pampers bezlere ulaşmak çok kolay. Biz seyahat ederken veya dışarı gezmeye gittiğimizde atılabilir bez kullanıyoruz çünkü kirli bezleri yanımızda taşımayı tercih etmiyoruz. Dışarı çıktığımız zaman böyle bir seçenek olması bize rahatlık sağlıyor. Yani bu yıkanabilir bezleri tercih ettiğiniz zaman atılabilir bezlerin size sunduğu rahatlıktan da vazgeçmeniz gerekmiyor esasında.

BUNU DA OKU:  Çocuk ve Doğa; Görüntü var, renk yok

Pişik konusu: Son olarak pişik konusunda şunları söyleyebilirim. Bazen bu bezlerin daha fazla pişik yaptığı gibi bir kanı oluyor arkadaşlarımda. Pişik sorunu hiç yaşamıyoruz diyemem – kız bebeğimiz var ve pişik sorunu arada oluyor. Fakat bunun koton bezlerden kaynaklandığını sanmıyorum. Tatilde veya dışarı çıkarken pampers bez kullandığım zaman da aynı sorunları yaşayabiliyoruz. Tabii ikisini net olarak karşılaştırmam mümkün değil pampers’i uzun süre kullanmadığım için – fakat doktorumuzun söylediği bu bezlerin daha sağlıklı olduğu ve sentetik malzeme olmadığı için daha az pişik yaptığı. Bu konuda biraz deneme yapmadan bebeğinizin nasıl tepki vereceğini bilmek zor sanıyorum.

Kısacası hem ekolojik, hem de ekonomik sebeplerle ben yıkanabilir bezlere şans vermenizi çok tavsiye ederim. Bu bezler artık annelerimizin zamanında olduğu gibi muşambalı çirkin şeyler de değiller – son derece şık ve kullanışlı dizayn edilmiş olanları var. Kendi araştırmanızı yapıp en uygun markayı bulduktan sonra hamileliğinizin sonuna doğru sipariş etmenizi tavsiye ederim. Bezler Türkiye’de bulunmadığı için Amerika’dan getirtmek gerekebiliyor – bu da biraz zaman alabilir. Fakat bebeğiniz doğmuşsa ve şu anda atılabilir bez kullanıyorsanız bile, geçiş yapmak için hiçbir zaman geç değil. Hem belki daha sonraki bebekler için de kullanabilirsiniz aynı bezleri :)

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Genel, Sağlık
Climate Reality Project İstanbul’da

Amaç, iklim değişikliği konusunun nasıl hayatlarımızı etkilediği konusunda bilinçlendirme yaparken, ulaşabilen herkesi de çözümün parçası olmaya yönlendirmek.

Kapat