Yılın vahşi yaşam fotoğrafçıları

Ofisimizde, evimizde, takvimin köşesinde ya da kullandığımız elektronik aletlerin arka planında yer bulan doğa fotoğrafları ve fotoğrafçıları için hep şunu düşünmüşümdür: İyi ki varlar!

Doğanın giderek değersizleştiği ve savunmasızlaştığı Türkiye’de ve dünyada, türleri tehdit altında olan canlıları belgeleyen ve doğanın izinden giden fotoğrafçıların buluştuğu Wildlife Photographer of the Year 2014 açıklandı. Artık arşivimize yeni fotoğraflar ekleyebiliriz. Henüz gidip göremediğimiz, belki bir gün gitsek de göremeyeceğimiz canlıların ve doğanın fotoğrafları büyüleyici, fakat gerçekleri de bir o kadar ürkütücü.

50 yıllık gelenek haline gelen bu yarışma ana destekçilerinden olan BBC Wildlife Magazine öncülüğünde üç farklı kategoride 1965’te başlamıştı. 1984’te Londra’nın çok tanındık bi kurumu olan Natural History Museum’un da desteğini alan yarışma, bu sene 100 farklı ülkeden 42,000 başvuru aldı. 10 farklı kategoride katılıma açılan yarışma, sadece çalışmaları ile değil başlıkları ile de ilgi çekiyor.

Yılın vahşi yaşam fotoğrafçısı unvanı

Amerikalı fotoğrafçı Michael ‘Nick’ Nichols, türleri tehdit altında olan aslanları görüntüleyerek 2014 yılının vahşi yaşam fotoğrafçısı ödülüne layık görüldü.

111111111111

Çıktığı yolculukta, fotoğrafladığı aslan sürüsünü 6 ay boyunca takip eden fotoğrafçı , sürünün bir süre sonra kendi varlığına alıştığını ifade ediyor. Sürüyü kayalıklarda uzanırken yakalayan Nick, aslanların müthiş bir işbirliği içinde olduklarını da ekliyor. Foto-muhabir olan Michael Nick Nichols yaptığı çalışmalarda, insanların doğa ile olan ilişkisine ve çevre sorunlarına dikkat çekiyor.

Yarışmanın 8 yaşındaki İspanyol katılımcısı Carlos Perez Naval‘ın “Genç Fotoğrafçılar” kategorisinde kendisine ödül kazandıran kışkırtıcı akrep fotoğrafı da oldukça ilgi çekici.

222222222222

Sosyal farkındalık yaratan bir kategori “Dünya Bizim Ellerimizde” ise üç aylık bir çöl tiklisinin hikayesini ödüllendiriyor. Güney Tunus’ta rastladığı genç bir hayvan satıcısını görüntüleyen fotoğrafçı Bruna D’Amicis, vahşi yaşamın korkutucu gerçeklerinden biri olan hayvan sömürüsünü ortaya koyuyor.

BUNU DA OKU:  Dürüstlük Kantini'nin kasa görevlisi alışveriş yapan çocuklar

3333333333333

Hayvan ticaretinin illegal olduğu Tunus’ta, türleri tehlikede olan canlıları inceleyen bir projeye dahil olduğunu belirten fotoğrafçı, Sahra çevresinde yaptığı çalışmalarda köylülerden çokça destek gördüğünü ifade ediyor. Dünya çapındaki hayvan ticareti, avlanma ve tıbbi deneylerde hayvanların kullanılması konusunda farkındalık yaratan karelerden bir tanesi de hiç şüphesiz bu görüntü.

Çarpıcı doğa olaylarına yer veren bir kategori de “Yeryüzü Çevresi”. Şili’de yaşayan fotoğrafçı Francisco Negroni, Puyehue Milli Parkı çevresindeki volkanik patlamaları görüntülemeye gittiğinde, aklından bir daha silinmeyecek bir kareyi donduruyor. Az görülen volkanik yıldırımları yakalayan fotoğrafçı eşsiz bir doğa olayını belgeliyor.

4444444444444444

Çoğumuzun sosyal medyada karşılaştğı iphone seven maymun da yarışmaya yeni katılan bir kategori olan ‘halk oylaması’yla kendine yer buldu. Bir turistin telefonunu maymuna uzatmasıyla başlayan hikaye, Japonya’da bulunan Jigokudani Maymun Parkı’nda geçiyor. O sıralarda bölgeden geçen fotoğrafçı Marsel van Oosten, hepimizin şaşırtıcı bulduğu ve aslında bir o kadar da normal karşılayabileceği bir görüntüyü, teknoloji ve hayvanı son derece bütünleşmiş bir şekilde yakalıyor.

55555555555555

Kaynak: National History Museum


Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Hayat, İyi haberler, Sanat ve Tasarım
Perşembe günü kazananı belli oldu

Bir sonraki konumuz mahallenizde yaşayan hayvan dostlarınız

Kapat