Yüksek teknolojili ‘Şehir Ağacı’ havayı 275 ağaçtan daha iyi temizliyor

Şehirde hava kirliliği günümüzün en büyük problemlerinden biri. Düşük hava kalitesi astım gibi kronik hastalıkları tetiklerken, yürümeyi, bisiklet sürmeyi ve dışarıda zaman geçirmeyi zorlaştırıyor. Buna en basit ve en doğal çözim yeşil alanlar yaratmak olsa da, maalesef bu yeşil alanlar büyük şehirlerde çoğunlukla konut projelerine dönüşüyor.

Bu dönüşüm her ne kadar şehrin kapasitesini artırsa da, aynı zamanda hava kirliliğini daha da artırıyor. Bu sorunu gören bir Alman firması ilgi çekici bir çözüm önerisi sunuyor. Biyoloji ve doğanın gücü ile “nesnelerin interneti” (IoT) teknolojisini bir araya getiren “Şehir Ağaçları” (CityTree) Green City Solutions adlı startup’ın büyüyen şehirlere bir çözüm önerisi olmuş.

TIKLAYIN: Dünyanın en büyük dikey bahçesi 85 bin bitki ile Kolombiya’da yükseliyor

“Şehir Ağaçları” için bir ağaç olarak bahsetmek çok doğru değil aslında. Yosun kültürü ile kaplu bu dikey ünite, şehrin görüntüsü içinde kaybolan ama 275 ağaç kapasitesinde toz, azot oksit ve karbondioksit temizleyebilen 3,5 metre alana sahip bir teknolojik araç.

Daha fazla yaprak alanına sahip olduğu için seçilen yosun kültürleri, ağaçlardan çok daha kirletici yakalama kapasitesine de sahip. 50 metrelik bir alanın hava kalitesini artıran “Şehir Ağacı” aynı zamanda bir pano ve reklam alanı veya kısa menzilli ve kablosuz bir iletişim yöntemi olan ” Yakın Alan İletişimi” (NFC) için de kullanılabiliyor.

Kendi enerjisini güneşten sağlayan “Şehir Ağacı”, yağmur suyunu toplayıp otomatik olarak kendini sulayabiliyor. Green City Solutions şimdiye kadar 20 adet “ağacı” Oslo, Paris, Brüksel ve Hong Kong gibi şehirlerde kurmuş. Uzmanlar “Şehir Ağaçlarının” her ne kadar yeşil alanların yerini tutmasa da, bu halihazırda beton ormanı bölgelere yeni bir soluk getirebilecek be hava kirliliğinin etkisini azaltabilecek yaratıcı bir çözüm olarak görüyor.

BUNU DA OKU:  Toplu taşımada bir devrim: Elektrikli otobüs şehri Shenzhen'le tanışın

Kaynak: Treehugger

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Hayat, İklim Değişikliği, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Sanat ve Tasarım, Teknoloji, Yeşil alanlar
Siz bayram tatilindeyken: Sıcaklar insanlığı tehdit ediyor, doğayı tahrip yasası geri geliyor, Çin “ormanşehir” kuruyor

Tatildeyken gündemi kaçırdım diye üzülmeyin, sizin için sürdürülebilirlik ve çevre haberlerinin önemli başlıklarını topladık.

Kapat