Yutmayız! : Güneş görmeyen, eziyet gören tavukları kurtarmanın zamanı geldi

Endüstriyel tavuk üretimi sektörünü derinlemesine inceledikçe sorunlar üst üste yığılıyor. Geçtiğimiz aylarda Banvit’in tavuklarını %20 oranında genetiği değiştirilmiş soya ile beslediğini açıklamasının ardından, şimdi de Greenpeace’in yeni kampanyası tavukçuluk sektörü ile ilgili problemleri gözler önüne seriyor.

Türkiye’de bulunan yaklaşık 15.000 endrüstriyel kümes, sağlığımızı ve çevreyi tehdit ediyor. Sadece soframızdan elde edeceği kârı düşünerek, sağlığımıza ve çevreye zarar veren, hayvanlara kötü muamele eden endüstriyel kümeslerin problemleri saymakla bitmiyor.

Greenpeace raporundan öne çıkan bulgular şöyle:

  • 42 günlükken en fazla 435 gram olması gereken tavuğun ortalama ağırlığı, verilen antibiyotikler yüzünden 2,5 kilograma ulaştı.
  • Bir tavuk bir kilo alabilsin diye atmosfere 2,35 kg karbondioksit salınıyor, 4 ton su harcanıyor.
  • Dünyadaki sera gazı salımının yüzde 18’i hayvancılık, yüzde 8’i tavukçuluktan kaynaklanıyor.
  • Dünyadaki ekilebilir alanın 3’te 1’i hayvancılık için kullanılıyor. Yağmur ormanlarının 5’te 1’i yem üretmek için yok edildi.
  • Türkiye’de 1 yılda 1 milyar tavuk kesiliyor. 20 yılda tavuk üretimi beş kat arttı. Türkiye’de dünya ortalamasının 1,5 katı tavuk tüketiyor.
  • 1 metrekarede 18 tavuk, hiç güneş görmeden yaşamak zorunda kalıyor.

21342534

Greenpeace, “Yutmayız!” isimli kampanyasıyla sağlık ve ekolojiyi tehdit eden ve hayvan eziyetine dönüşen tavukçuluk endüstrisinden üretim zincirini 2020’ye kadar değiştirmesini talep ediyor.

Greenpeace, Cezayir Toplantı Salonu’nda yaptığı toplantıyla “Dünyayı Tüketmek” raporunu “Bile Bile Lades: Endüstriyel Tavukçuluk İçin Yolun Sonu” başlıklı bir panelle tanıttı.

Panelde bulunan İstanbul Üniversitesi Kanserbilim Enstitüsü’nden Dr. Yavuz Dizdar, endüstriyel yöntemlerden uzak bir tavuğun 20 dakikada değil, 2 saatte pişirildiğini söyledi. Dizdar, endüstriyel tavuk üreticilerinin kullandığı antibiyotiklerin, tavukların yapısal proteinlerin senteziyle de etkileştiğini ve bunun pişirme süresini etkilediğini belirtti.

Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık ise tavukçuluk sektörünün GDO’lu soya bağımlılığına dikkat çekerek şu anda tavukçuluk sektörünün 24 tane yeni GDO çeşidinin ithalat izin başvurusunun bakanlıkta değerlendirildiğini hatırlattı ve Türkiye 2014 yılında hayvan yemi yapmak için yaklaşık 1,5 milyar dolarlık GDO’lu soya ürünü ithal ettiğini belirtti.

BUNU DA OKU:  Çaylar yola çıkıyor

1324253465

Böyle büyük problemleri olan bir sektörün değişmesi içinse Greenpeace’in belirli talepleri var:

1) Polifilatikler dahil olmak üzere, tavukların hızlı büyümesine yönelik her türlü antibiyotik ve antimikrobiyallerin kullanımını istisna olmaksızın, hemen bırak!

2) GDO içermeyen, tamamen yerli kaynaklardan üretilmiş yem kullan; ithal soya bağımlılığı yerine alternatif protein kaynaklarını seç; karbon ayak izini minimuma indir.

3) Üretim zincirinde kimyasal ilaç veya gübre kullanımına, monokültüre izin verme!

4) Hayvan eziyetini kısmen azaltmanın en düşük standardı olarak, bütün üretim tesislerinde aşağıdaki etik kriterleri uygula:

  • Tavukları kafessiz ortamlarda tut!
  • Tavukların serbest gezinmesine fırsat tanı!
  • Sadece üretim sürecinde değil, tüm tedarik zincirinde hayvan eziyetini engelle.
  • Çalışanlara hayvan eziyetini engelleyecek türde eğitim ver.

5) Sözleşmeli üretim yapan çiftçilerin haklarını gözet, sağlıklı koşullarda çalışmalarını güvence altına al; üretim ve piyasa koşulları nedeniyle oluşabilecek riskleri çiftçilere yükleme.

6) Tavuk çiftliklerinde oluşan dışkıların sisteme etkin geri dönüşümünü sağla, zararlı atıkların çevreye ve su kaynaklarına zarar vermeyecek şekilde bertaraf et.

7) Tür çeşitliliğinin korunması ve değişen çevre koşullarına dayanılıklık geliştirebilmek için üretimdehibrit tavuk ırklarını değil, farklı yerel ırkları kullan.

8) Bu dönüşümü 2020 yılına kadar sağlamak için yol haritanı açıkla, her adımını tam şeffaflıkta kamuoyuyla paylaş.

Siz de kampanyaya imzanız ile destek vererek ve yaygınlaşmasını sağlayarak tavuk sektörünü değiştirebilirsiniz. Kampanyanın imza sayfasına buradan ulaşabilir, sektörü değiştirebilmek adına neler yapabileceklerinizi öğrenebilirsiniz.

Kaynaklar:

Greenpeace

Bianet

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Gıda Gündemi, Kent, Topluluklar
Bu tarifte süt yok, yağ yok ve şeker yok: Yapımı kolay, kakaolu vegan dondurma tarifi

Evde dondurma yapmak ister miydiniz? Hem de vegan.

Kapat