Zeytinlikler katledilirken Manisa valisi ne yapıyor?

Manisa-Yırca’da günlerdir süren hukuksuz zeytin ağacı kesimine karşı verilen mücadele sürüyor. Yasalara göre bu alanı koruması gereken kişi bizzat Vali iken, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş hem ağaçların kesilmesine göz yumuyor hem de ceza kesiyor!

Ülkenin hemen her köşesinde akan derelerin önünde, zeytinliklerde, ağaçlara sarılmış, omuz omuza vermiş nöbet tutuyoruz uzunca bir süredir. Bu nöbetlerden biri de Yırca’daki zeytinliklerde tutuluyor. Bölgede hali hazırda 2 tane termik santral olmasına rağmen bir yenisini de üstelik koruma altındaki zeytinlikleri yok etmek pahasına Kolin Şirketler Grubu‘na devredecek kamulaştırma kararı henüz hayata geçmemişken 500 zeytin ağacını kaybettik. Bölge halkının “Para değil, çocuklarımızı istiyoruz, zeytin ağaçlarımıza dokunmayın,” feryadı 2000 yıl ömrü olan ağaçlara bir gecede kıyanlar için ne ifade ediyor bilemiyorum. Dün kesilen ağaçlarla valilik önünde eylem yapan halkın tek bir talebi var: “Zeytinimi Kesme”. Gelin, ne istediklerine kulak verelim:

Manisa valisi katliama göz yumuyor

Tüm bunlar yaşanırken sosyal medya sayesinde ulaşılamayan yetkililer erişim ağına dahil oluyor ve Greenpeace Akdeniz, Manisa Valisi‘ne ulaşabiliyor. Konuşmalar Vali Bektaş’ın süreci adeta seyrettiğini ortaya koyuyor:

VALİ: Mevcut hukuki durumda eldeki verilerle yapılması gereken yapılıyor. Ortada kanunlar ve bakanlar kurulu kararı var. Hukukçularınız ne yapacağımızı hukuk içinde olmak şartıyla önerirlerse yerine getirmekte bir tereddüdümüz yoktur.

GP: Kamulaşturma süreci henüz bitmedi. Kamulaştırma kararı, ağaç kesim ve tarım alanını tahrip izni vermez. Şirketin ÇED raporundaki taahhüdü 5403 ve 3573 sayılı yasalar uyarınca gerekli yasal izinler alındıktan sonra çalışmalara başlanması yönündeydi. 5403 sayılı yasa uyarınca hukuken yapılması gereken: şirketi engellemek, alanı korumak. Kamulaştırma şayet size göre geçerliyse şirket devlet malına zarar verme suçu işliyor.

BUNU DA OKU:  Teşviklerle beraber çatıda elektrik üretimi Türkiye’nin enerji faturasını yüzde 5 hafifletebilir

VALİ: Devlet bu malı kamulaştırdı ve şirkete santral kurma amacıyla verdi. Şirket bu amacı gerçekleştiriyor. 5403’ün öngördüğü koruma sistemi ve müeyyide ortada. Başka ne yapılabilir?

GP: Bizler sizden yasalarca getirilen tarım alanı ve zeytinlikleri koruma zorunluluğunu uygulanmasını bekliyoruz. Soma belediyesi bize verdiği cevapta önlemleri ve korumanın valiliğinizce yapılması gerektiğini bildirmiştir. Şirketin belediyeden hafriyata dair alınmış hiçbir izni yok. Termik santral yapılmasına ilişkin imar planı da yok. Zira bu alan koruma altında olan zeytinlik alanı. Şirketin ihtar edilmesi, engellenmesi , ihtara uymuyorsa şantiye faaliyetinin durdurulması gereklidir.

#ZeytinimiKesme

10471258_10153266199194517_7629944023385850137_n-1

Kolin Şirketler Grubu, Jandarma’nın müdahalelerine rağmen bu hafta 500 ağaç kesti ve tüm ağaçları keseceğini de duyurdu. Vali Bektaş’ın konuyla ilgili yorumu ise neredeyse skandal niteliğinde: “Kesimin hukuksuz olma ihtimaline karşı da kesilen her ağaç başına ceza kesiyoruz.”

İnsanların ‘evladım’ dediği ağaçlar için belirlenen değer de 100 TL.

Bu arada Greenpeace hem oldukça hızlı ve başarılı bir sosyal medya kampanyası başlattı hem de kesilen ağaçlarla ilgili suç duyurusunda bulundu. Acele kamulaştırma kararının şirkete ağaçları kesme hakkını vermediğini söyleyen Greenpeace Avukatı Deniz Bayram, “Çünkü kanunlara göre zeytinlik alanlar acele kamulaştırma kapsamına giremez. Bu nedenle, buradaki acele kamulaştırma kararına karşı zaten davamız sürüyor. Bu projeyle ilgili kurumlara sorduğumuz her soruya aldığımız yanıtta ayrı bir skandalla karşılaştık. Tarım Bakanlığı, yazılı olarak bize, bölgenin tarım dışı kullanımına izin vermediğini açıkladı. Şirketin henüz bir imar planı da yok. Ancak şirket ağaçları keserek, ‘cezasını öderim, ağaçları da keserim’ yaklaşımı ile hukuksuz ağaç kesimini devam ettiriyor. Şirketin amacı, oradaki zeytinlikleri yok ederek gerekli izinleri daha kolay almak ve hukuksal süreci boşa çıkarmak. Yetkili birimler de buna göz yumuyor. Yasadışı ağaç kesimine engel olmak için alanda tüm engelleyici tedbirler alınmalı, şirketin zarar verici eylemleri önlenmeli. Valilik başta olmak üzere tüm idari birimleri hukuksuz ağaç kesimi ve tarım alanlarının tahrip edilmesine karşı görevlerini yerine getirmeye ve yetkilerini kullanmaya çağırıyoruz,” diyor.

BUNU DA OKU:  Neden Riva'daydık?

Güncel bilgileri takip etmek ve mücadeleye katkıda bulunmak için aşağıdaki sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.

@Greenpeace_Med

@yircakoyu

Yırca Köyü’nü yalnız ve zeytinliksiz bırakmayalım.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Kent, Yeşil alanlar
Organik Kongre’ye Sivil Manifesto

Yeşilist'in de imzasının bulunduğu manifesto 18.IFOAM Dünya Organik Kongre’sin de sunuldu.

Kapat