4 adımda daha sürdürülebilir bir şirket nasıl yaratılır?

Günümüzde iklim krizinin etkileriyle yaşadığımız çevre sorunları birçok şirkette yeşil dönüşümün veya bu konuda adımların atılmasının gerekli olduğuna dair planlamaların başlamasına sebep oldu. Şirketler için sürdürülebilirlik artık lüks değil gereklilik. Peki bir şirketi daha sürdürülebilir hale getirmek için nelere dikkat etmek gerekir?

#1 Enerji tüketimini azaltmak

Enerji verimliliği birçok şirketin öncelikli amaçları arasında yer alıyor. Bu adımla şirketinize hem çevre dostu değer yaratıp hem de finansal olarak bir fayda sağlayabilirsiniz. Binayı yalıtmak, LED ampül tercih etmek, gün ışığından maksimum seviyede faydalanan çalışma alanları tasarlamak, yakıt verimliliğe öncelik vermek, mal gönderimi esnasında doğru ulaşım kaynaklarını ve rotalarını oluşturmak, elektronik eşyalarda Energy Star sertifikalı olanları satın almak, temiz enerji biçimlerine odaklanarak güneş paneli ve rüzgar gibi yenilenebilir kaynakları şirketin enerji kullanımda teşvik edecek uygulamalar ortaya koymak enerji tüketimini azaltmak için izlenecek başlıca yöntemler.

Dünya genelinde enerji kullanımına bağlı karbon emisyonlarının yaklaşık yüzde 40’ı binalardan kaynaklanmakta ve küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 33’ünü oluşturmaktadır.

#2 Geri dönüşümü ve atık yönetimini teşvik etmek

Geri dönüşüm farkındalığı oluşturmak için çöp kutularının yanına geri dönüşüm kutuları koymak ve şirketin çalışanlarına neyin geri dönüşüme gidip gidemeyeceği konusunda bilgi vermek, eğitimler düzenlemek iyi bir başlangıç olabilir. Ofislerde her bir çalışan günde yarım ila bir kilogram arası kâğıt ürün harcar. Her bir ton geri dönüştürülmüş kağıt, 1450 litre petrol, 26 bin litre su ve yaklaşık 3 bin litre çöp sahası tasarrufu sağlar.

Kağıt geri dönüşümünün yanında dijital dönüşümünde desteğiyle şirkette kağıt kullanımı azaltmak şirketin sera gazı emisyon miktarında azalmaya yol açar. Emisyonları azaltmanın yanı sıra kağıt geri dönüşümü ve azaltımı ormanların korunmasına ve su kullanımının azaltılmasına katkı sunar. Project Drawdown’ın Geri Dönüştürülmüş Kağıt çözümü tahminlerine göre 2020-2050 yılları arasında geri dönüştürülmüş kağıt ile 2.28-2.9 gigaton karbondioksit azaltımı elde edilebilir ve 1.44-1.62 trilyon ABD doları tasarruf sağlanabilir.

BUNU DA OKU:  İklim iyimserliği nedir?

#3 Uzaktan çalışmayı teşvik etmek

Her bir şirket için veya bir şirketin her bir bölümü için tamamen mümkün olmasa bile olabildiğince uzaktan çalışma veya hibrit çalışma yöntemini tercih etmek bir şirketin enerji tasarrufu sağlamasına neden olur. Aynı zamanda bu tarz çalışma yöntemleri şirket bazında çalışanların ulaşım maaliyetlerini düşürdüğü gibi gezegenimiz için de çevre dostu bir fayda yaratır. Global Workplace Analytics’e göre uzaktan çalışma sadece ABD’de de yılda 54 milyon ton sera gazı salınımının azalmasını ve 64 milyar doları aşan 640 milyon varilden fazla petrol tasarrufu (Basra Körfezi ithalatının yüzde 37’si) sağladı

#4 Sürdürülebilirlik politikaları oluşturmak ve uygulamak

Şirketinizin sürdürülebilirlik stratejinizi oluştururken neden çevre dostu olmak istediğinizi ve bunu nasıl yapacağınızı ana hatlarıyla belirleyip orta ve uzun vadeli planlamalar yapabilirsiniz. Oluşturduğunuz politika çalışanlara farkındalık eğitimleri vermekten çevre için düzenli bağış yapmaya, şirketinizin enerji tasarrufundan atık yönetimine kadar birçok konuyu içererek çevresel ve sosyal etki alanınızı genişletebilirsiniz. Yarattığınız çevresel ve sosyal etki ile alanınızdaki diğer şirketlere örnek olur, şirketinizin itibarının da artmasını sağlayabilirsiniz. Unutmadan, sürdürülebilirlik alanındaki stratejinizi duyurarak da “Yeşil Susma” yani Green-hushing’den uzak kalabilirsiniz. “Yeşil Susma”, yeşil aklama korkusunun da etkisiyle şirketlerin sürdürülebilirlik hedefleri konusunda bilinçli olarak sessiz kalmalarıdır.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Genel, Hayat, Kurumsal Sürdürülebilirlik
Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

#1 Karbon salımı kaynaklı sıcak havanın rüzgâr hızında neden olduğu değişiklik uçuşlarda daha fazla türbülans yaşanmasına neden oluyor. Kaynak: BBC

Kapat