Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

#1 Fransa’da hızlı modaya karşı mücadele kapsamında yenisini almak yerine eskisini tamir ettiren modaseverler ödüllendirilecek. Ekim ayında hayata geçirilecek olan teşvik paketi kapsamında 6 euro ile 25 euro arasında para iadesi yapılacak. Fransa’da her yıl 700 bin ton giyim eşyasının çöpe atılıyor.

Kaynak: BBC

#2 Sahra Çölü’nden çıkan Cerberus sıcak hava dalgası nedeniyle ülkemizin iki hafta daha 40 derece civarında sıcaklıklara maruz kalmaya devam edeceği tahmin ediliyor.

Kaynak: euronews.green

#3 Avrupa Komisyonu, araçların tasarımını, üretimini ve kullanım ömrü sonundaki işlemlerini kapsayan, otomotiv sektörünün döngüselliğini artırmayı amaçlayan önlemler tasarlıyor. Önlemlerin 2035 yılına kadar 12.3 milyon ton CO2 emisyonunu azaltması ve 5.4 milyon ton malzemenin daha iyi değerlendirilmesini ve ayrıca kritik ham maddelerin geri kazanımını artırması bekleniyor.

Kaynak: Circular.

#4 İstanbul‘un içme suyunu karşılayan barajlardaki doluluk oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42 azaldı. Barajlardaki doluluk oranı yüzde 41.89 olarak ölçüldü.

Kaynak: yeşilgazete

#5 İnsan vücudunun dayanabileceği üst sıcaklık değeri 40 ve 50 santigrat derece arasında. Bu sıcaklıklarda artan metabolizma hızı ile beraber insanlar mide bulantısı, baş dönmesi, baş ağrısı ve bayılmaya yol açan “ısı stresi” yaşıyor.

Kaynak: MEDICALNEWSTODAY

#6 Avrupalı KOBİ’lerin yüzde 75’i fosil yakıt maliyetinden kurtulmak için temiz enerjiye geçmek istiyor. Ankete katılan KOBİ’lerin yüzde 40’ı önümüzdeki 12 ay içinde güneş paneli kurmaya başlayacaklarını veya kurmayı düşündüklerini söylerken destek tedbirlerine erişebildiklerinde ve idari engeller kaldırıldığında bu oran yüzde 75’e yükseliyor.

Kaynak: BEYOND FOSSIL FUELS

#7 Kaliforniya Yüksek Hızlı Tren Kurumu, otoyollara ve uçuşlara çevre dostu bir alternatif olarak geliştirilen yüksek hızlı tren projesinin tamamen güneş enerjisiyle çalışacağını duyurdu.

Kaynak: euronews.green

BUNU DA OKU:  Galatasaray Küresel Sürdürülebilirlik Hedeflerine 2030 yılına kadar destek verecek

#8 İngiltere ve İsviçre, şayet dünya 2 derece ısınırsa, sıcaklıkların rahatsız edici derecede yüksek olduğu gün sayısında yüzde 30’luk bir artış yaşayacak ve küresel ısınmaya en çok uyum sağlaması gereken ülkelerden ikisi olacak.

Kaynak: The Guardian

#9 Nature Medicine’da yayınlanan yeni bir araştırmaya göre 2022 yılında Avrupa genelinde 61 binden fazla insan aşırı sıcaklar nedeniyle hayatını kaybetti.

Kaynak: naturemedicine

#10 Japonya’nın güneybatısında gerçekleşen ve bugüne kadar kaydedilen en şiddetli yağış olduğu belirtilen yağmur nedeniyle meydana gelen sellerde ve toprak kaymalarında altı kişi hayatını kaybetti. Kaynak: The Guardian

#11 Yaşanan kuraklık nedeniyle içme suyu rezervi yüzde 2’nin altına düşen Uruguay’da temmuz ortasında suyun tükeneceği öngörülüyor.

Kaynak: T24

#12 İklim krizi nedeniyle okyanusların yüzde 56’sından fazlasının rengi maviden yeşile döndü. Renk değiştiren alan, dünyadaki kara parçasının tamamından daha büyük.

Kaynak: euronews.green

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Ekoloji, Hayat
Mavi ekonomi nedir?

Okyanuslar (ve denizler), dünya yüzeyinin yüzde 70'ini kaplayan ve gezegenimizin biyoçeşitliliğinin tahminen yüzde 80'ine ev sahipliği yapan dünyanın en büyük

Kapat