Yaza hazırlık: Ev yapımı selülit karşıtı reçeteler

Yüz bakım maskeleri, nemlenmdiriciler, saç bakım reçeteleri derken doğal malzemelerle yapılan ve şahane sonuçlar veren kişisel bakım tariflerine artık herhalde alışmışsınızdır. Yüzlerce lira vererek satın aldığınız bakım ürünleri cildinizi paraben, fitalat ve sodyum loril sülfat gibi zehirli kimyasallara boğar ve bu bakım ürünlerinin ambalajları da gezegene plastik atık olarak geri döner. Doğa için sindirmesi en zor içeriklerden biri olan plastik; geri dönüştürülmezse binlerce yıl boyunca atık madde olarak suya ve toprağa karışır.

Şunu her seferinde belirtmekte fayda var. Paketli olarak satılan kozmetik ürünlerin içerisindeki kimyasalların bu ürünlerin içerisine konulmasının başlıca nedenleri ürünün raf ömrünü uzatmak, güzel kokmasını sağlamak ve size hoş görünen bir renkte olmasına özen gösterilmesidir. Cilt kanseri, erken yaşlanma, nefes alma problemleri ve organ zehirlenmesi gibi sayısız rahatsızlığa sebep olabilen bu kimyasallar doğal olarak insanların maruz kalabileceği maddeler değildir ve hayatımıza büyük markaların pazarlama politikaları nedeniyle dahil olurlar.

main_sun_0716

Bu ana ve son derece önemli bilgiyi aktardıktan sonra, yaz yaklaşırken baş edilmesi gereken sorunlara göz atalım. Atmosferdeki bozulmanın da etkisiyle olması gerekenden daha sert ve yakıcı bir biçimde yeryüzüne ulaşan güneş ışınları cildiniz ve saçlarınızda olumsuz etkilere sebep olur. Açık bir tene ve kumral ya da daha açık renk saçlara sahipseniz bu etki birkaç katına çıkar. Ev yapımı saç bakım reçeteleri için buraya, güneş kremi tavsiyelerimiz için buraya bakabilirsiniz.

Gelelim havaların ısınmasıyla beraber gelen başka bir derde: Selülit.

Kozmetik mağazalarında ve büyük marketlerde satılan selülit önleyici kremlerin arkasını çevirip içinde neler olduğunu okumanız, bu kremlerden uzak durmanız için yeterli aslında. Genelde etikette anlamadığınız ne kadar çok şey varsa, ürün o kadar zararlıdır. Selülitle mücadele etmek için en etkili yol esansiyel yağlar ve masaja başvurarak kan dolaşımını hızlandırmak ve cildi beslemektir. Aşağıda ev yapımı, selülit düşmanı iki reçete veriyoruz. Bunların yanında olabildiğince su içip toksinleri vücudunuzdan atarak, nitelikli beslenerek ve düzenli egzersiz yaparak selülit oluşumunu engelleyebileceğinizi de unutmayın.

BUNU DA OKU:  Yaz ayları için 10 öneri

Selülit düşmanı yağlar:

Greyfurt yağı: İçerdiği yüksek miktarda anti oksidan bromelayin enzimi ile selülitleri parçalar.

Ardıç ağacı yağı: Detoks ve arındırı özellikleri ile bilinir.

Biberiye yağı: Kan dolaşımını ve yaşamsal metabolik faaliyetleri hızlandırır.

98(1)

Greyfurtlu selülit yağı

Yarım fincan zeytinyağı (badem ya da jojoba da olabilir)

15 damla greyfurt yağı

15 damla ardıç ağacı yağı

5 damla biberiye yağı

Hepsini kapaklı bir kavanoza koyup karıştırın. Az bir miktarını cildinize uygulayın. İlk dört hafta günde iki kez selülitli bölgeye dairesel masaj yaparak uygulayın. Etkiyi sürdürmek için haftada 4-5 kez uygulamaya devam edin.

Greyfurtlu selülit scrub’ı

Yarım fincan şeker

Yarım fincan çekilmiş ve kullanılmış filtre kahve

Yarım fincan sıvı yağ (jojoba, zeytin ya da badem)

15-20 damla greyfurt yağı

Tüm malzemeleri bir kaba koyup yoğun bir krem haline gelene kadar karıştırın.

İstediğiniz kıvama gelecek miktarda şeker ya da yağ ekleyebilirsiniz.

Suyla temas etmediği takdirde kapaklı cam bir kavanozda 2-3 ay bozulmadan durur.

Selülitli bölgelere dairesel masaj yaparak uygulayın.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Hayat, Kendin yap, Kişisel Bakım, Kozmetik
“Organik Tarıma Giriş” eğitimi

Ankara'da Organik Tarıma Giriş Eğitimi katılımcılarını bekliyor. Buğday tarafından yayınlanan etkinlik detaylarını aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.

Kapat