İklim iletişimi nedir ve nasıl yapılır?

İklim değişikliğinin etkileriyle mücadele edebilmek için bireysel yaklaşımları kolektif hale getirmek gerekir. Bu noktada da karşımıza iletim çıkar. İklim değişikliği ile ilgili özellikle bireylerin hayatının nasıl negatif yönde değişebileceği potansiyelinden ancak buna karşın tüm negatif etkilere çözüm odaklı yaklaşımların da olduğundan bahsederek bir iklim iletişimi tasarlamaya odaklanılmalı.

İklim iletişimi veya iklim değişikliği iletişimi, insan kaynaklı oluşan iklim değişikliğinin nedenleri, doğası ve etkilerine odaklanan bir çevresel iletişim ve bilim iletişimi alanıdır. Bu alandaki araştırmalar 1990’larda ortaya çıktı. O günden bugüne kavramsal çerçeve halkın katılımı ve tepkisine ilişkin çalışmaları içerecek şekilde büyümüş ve çeşitlenmiştir. Araştırmaların çoğu halkın bilgi ve farkındalığını artırmaya, altta yatan kültürel değerleri ve duyguları anlamaya ve halkın katılımını ve eylemini sağlamaya odaklanıyor. İklim iletişimde başlıca karşılaşılan sorunlar ise hedef kitleye aşina olunmaması, kamuoyunun anlayışının önündeki görsel ve kültürel engeller, izleyici segmentasyonu, ana akım medyada ve/veya popüler kültürde yeterince yer alamama, aynı iklim soruna bilimsellikten uzak yaklaşımlar geliştirerek sorunun iletişimini yapmak yer alıyor. Tüm bunlara ek olarak başka bir sorun ise iş yaşamında karşımıza çıkan kurumsal iletişim departmanlarının kimi zaman iklim iletişimi konusunda yetkinliği olmamasına karşın bunun iletişimi de üstlenmek durumunda olması ve/veya bu durumda bırakılıyor olması.

İklim iletişimi nasıl yapılır?

Columbia Üniversitesi Çevresel Kararlar Araştırma Merkezi tarafından 2009 yılında geliştirilen İklim Değişikliği İletişiminin Psikolojisi: Bilim Adamları, Gazeteciler, Eğitimciler, Siyasi Yardımcılar ve İlgili Halk için Bir Kılavuz isimli el kitabında iklim iletişim için sekiz ana prensip yer almaktadır.

#1 Hedef kitlenizi tanıyın

#2 İzleyicinin Dikkatini Çekin

#3 Bilimsel Verileri Somut Deneyimlere Dönüştürün

#4 Duygusal Çekiciliğin Aşırı Kullanımına Dikkat Edin

#5 Bilimsel ve İklim Belirsizliklerini Ele Alın

BUNU DA OKU:  Daha çevreci bir yurt odası için 5 öneri

#6 Sosyal Kimliklerden ve Bağlı Kuruluşlardan Yararlanın

#7 Grup Katılımını Teşvik Edin

#8 Davranış Değişikliğini Kolaylaştırın

Net Impact ise iklim iletişimi sanatında ustalaşmak için 11 adımdan bahsediyor.

#1 Aciliyetin İletilmesi

#2 Farklı Hedef Kitlelere Hitap Etmek: Mesajları Değerlere Göre Uyarlamak

#3 Mesajı Çerçevelemek: Olumlu Çerçevelemenin Gücü

#4 Açık ve Erişilebilir Dil: Karmaşıklığın Ortadan Kaldırılması

#5 Hikâye Anlatmanın Gücü: Katalizör Olarak Kişisel Anlatılar

#6 Güven ve Güvenilirlik Oluşturmak: Güvenilir Kaynakların Rolü

#7 Sosyal Medyadan Yararlanma: Platformlar Aracılığıyla Erişimi Artırm

#8 İşbirlikçi Katılım: Daha Büyük Etki için Ortaklık

#9 Güçlendirme ve Eylem: Bireysel Değişimi Teşvik Etmek

#10 Şüphecilik ve İnkarda Yön Bulmak: Şüphecilik Düzeylerini Farklılaştırmak Adına Diyalog Yaratmak

#11 Geri Bildirime Dayalı Uyarlama: Sürekli İyileştirme

Rare, Behavioral Insights Ekibi ve Potansiyel Enerji Koalisyonu, etkili ve davetkar iklim iletişimi için sekiz ilkeyi özetleyen yeni bir kaynak oluşturdu.

#1 Kişiselleştir

#2 Erişilebilir hale getir

#3 Güçlendirici bir forma dönüştür

#4 Yapılabilir bir hale getir

#5 Kolektifleştir

#6 İklim dostu davranışların normal olduğunu sadece toplumun belli bir kesimine ait olmadığını açıkla

#7 Güvenilirlik yarat

#8 Herkes için olduğunu vurgula

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Hayat
Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

#1 Venedik, kitle turizminin İtalyan kenti üzerindeki etkisini hafifletmek amacıyla hoparlörleri ve 25 kişiden fazla turist gruplarını yasaklayacak. Belediyeden yapılan

Kapat