GDO’lu ürünler artık sofralarımızda

Geçtiğimiz günlerde bir bebek maması markasının ürünlerinde GDO’ya rastlanması, ülkemizde insan gıdası amaçlı GDO’lu ürünlerin üretilip üretilmediğine dair sorulara sebep olmuştu. Aradan çok zaman geçmeden GDO’lar ve Ürünlerine Dair Yönetmelik’te değişiklik yapılması akılları daha da karıştırdı.

Türkiye’de yalnızca hayvan gıdası olarak GDO’lu ürünlerin kullanımına izin veriliyor ve hayvansal ürünler kullananların da dolaylı olarak GDO’lu ürünler sofrasına geliyordu. Oysa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı‘nın yönetmelikte yapmış olduğu değişiklikle artık GDO’lu ürünler doğrudan sofralarımızda yer alabilecek. İnsan gıdası amaçlı GDO’lu ürünlerin üretimi Biyogüvenlik Kurulu tarafından yasaklanmış olmasına rağmen yapılan değişikliklerle gıda ürünlerinde belirli bir oranda GDO bulunmasının önü açılıyor.

fft2mm6355869

Buna göre yönetmeliğin 23. maddesinde ‘numune alma, analiz ve değerlendirme’ kriterleri belirlenirken eklenen “Analiz sonucunda üründe yüzde 0,9 ve altında GDO tespit edilmesi halinde bu durum GDO bulaşanı olarak değerlendirilir,” fıkrası tepki çekti. Yönetmeliğin 4. maddesinin birinci fıkrasında da “GDO Bulaşanı” düzenlenerek şöyle değiştirildi: “Genetik modifikasyon teknolojisi uygulanan veya uygulanmayan bir üründe, birincil üretim aşaması dahil üretim, imalat, işleme, hazırlama, işleme tabi tutma, ambalajlama, paketleme, nakliye veya muhafaza sırasında ya da çevresel faktörler ile teknik olarak engellenemeyen, önlenemeyen veya tesadüfi olarak bulaşan GDO’ları kapsıyor.”

İlk tepki GDO’ya Hayır Platformu’ndan

Yaptıkları basın açıklamasında ülkemizde şu anda insan gıdası amaçlı hiçbir GDO’lu ürünün üretim ve ithalatına izin verilmediğine dikkat çeken Platform, yönetmelikte yapılan değişikliklerin GDO konusunun son derece tehlikeli bir boyuta taşınmak istendiğinin açık bir göstergesi olarak niteliyor.

Yönetmeliğin 23. maddesinin başlığının değiştirilmesinin yanında içeriğinde yapılan değişiklikle GDO bulaşanı olan ürünlerde ‘bulaşan’ olarak tespit edilen genlerin Biyogüvenlik Kurulu tarafından onaylanmış olması durumunda ürünlerin onay amacına uygun olarak kullanılabileceği belirtiliyor. Platformun dikkat çektiği nokta oldukça kritik: “Biyogüvenlik Kurulu’nun gıda amaçlı izin verdiği hiçbir GDO yoktur.”

BUNU DA OKU:  Seferihisar'da şenlik var!

gdo-krizinin-vurdugu-soya-simdi-de-karaborsaya-dustu_1622807_720_400

Yönetmeliğe karşı dava açacaklar

Yönetmelikte yapılan düzenleme Biyogüvenlik Kanunu’na aykırı olduğunu belirten Platform açıklamasında, “Kanunun ‘Yasaklar’ başlıklı 5. maddesinin (d) fıkrasında ‘GDO ve ürünlerinin bebek mamaları ve bebek formülleri, devam mamaları ve devam formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanımı’ yasak olduğu açıkça belirtilmektedir. Buna karşın yönetmelikte hiçbir ayrım yapılmadan ‘GDO bulaşanı’ kavramı getirilerek gıdalarda %0,9 ve altında onaylanmış GDO bulunmasına izin veriliyor olması kanuna aykırılık teşkil etmektedir. Kanunun izin vermediği bir konu yönetmelikle izinlendirilmiştir,” ifadesine yer veriyor.

Türkiye’de sadece mısır ve soya yemine izin var. GDO’lu 16 mısır ve 3 soya çeşidinin hayvan yemi olarak kullanılmasına izin verilmişti. GDO’ya Hayır Platformu’nun açtığı dava sonucu iki mısır çeşidinin girişi yasaklanmıştı. Yapılan yeni düzenleme ile insan gıdasında kullanımlarının da yolu açılmış oluyor.

Ne yapabiliriz?

Tepkisiz kalmamalı. Tedirginliklerimiz giderilene, sorularımıza açık ve net cevaplar verilerine kadar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile İl ve İlçe Müdürlüklerine GDO’yu neden istemediğimizi iletmekte fayda var.

Not: GDO’ya Hayır Platformu’na dair bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Beslenme, Çocuk ve Bebek, Gıda, Gıda Gündemi
Liseliler soruyor: GDO’yu biliyor musunuz?

Liseli öğrenciler GDO'ya yönelik toplumda farkındalık yaratmak hedefiyle bir proje yaptılar.

Kapat