4 adımda gıdadan kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltmak için neler yapılabilir?

BM destekli bir araştırmaya göre gıda sistemleri, küresel sera gazı emisyonlarının üçte birinden fazlasını oluşturuyor ve gıda sistemi emisyonlarının kabaca üçte ikisi tarım, arazi kullanımı ve arazi kullanımındaki değişikliklerden kaynaklanıyor. Çin, Endonezya, Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Avrupa Birliği ve Hindistan ise en çok emisyon salan ülkeler.


İnsan türü olarak yaşama devam edebilmek için yemek yememiz gerekiyor. Yani üretici değil tüketici canlılar grubuna dahiliz. Peki gezegenimizi paramparça etmeden türümüz için yaşamsal olan gıdayı sürekli kılmak adına acilen neler yapılabilir?

#1 Sağlıklı insan ve sağlıklı gezegen için bitki bazlı öğünler tercih edin.

Nature Food dergisinde yayımlanan Oxford Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre yüksek miktarda et tüketen kişilerin beslenme biçimi her gün ortalama 10.24 kg sera gazı salınımna neden oluyor. Az et tüketenler için bu miktar 5.37 kg’ye kadar düşüyor. Vegan beslenen insanların günlük sera gazı üretimi ise 2.47 kg.

#2 Onarıcı tarım politikalarını takip et, yiyecekleri satın alırken satın aldığın manava, markete bu konuda soru sormaktan çekinme. Unutma sen talep ettikçe o ürünler daha çabuk raflarda yerini alacak.

Onarıcı tarım, tarımda kullanılan kaynakları korumanın ötesinde iyileştirmeyi hedefleyen ve tarımsal faaliyetlerde toprak sağlığını merkeze alan bütünsel bir yaklaşımdır. Küresel ölçekte ekilen araziler şu anda yılda 1.85 gigaton daha fazla karbon depolayabilir, bu da dünyanın ulaşımla ilgili tüm emisyonlarını telafi edebilir. Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), acilen harekete geçilmezse dünyanın üst toprağının yüzde 90’ından fazlasının 2050 yılına kadar risk altında olacağını belirtiyor.

#3 Gıda israfına karşı hem bireysel katkı yapın hem de küresel ölçekte kampanyalara destek vererek farkındalığın parçası olun.

Gıda ve Tarım Örgütü’nün verilerine göre ise küresel ölçekte 1.3 milyar ton gıda çöpe atılıyor ve ne yazık ki atılan gıdaların en az yüzde 40’ı yenilebilecek durumda. Birleşmiş Milletler Gıda İsrafı Endeksi (2021) raporuna göre araştırmaya dahil olan 214 ülke içinde ülkemiz evsel gıda israfı ile 15. sırada yer alıyor. Ülkemizde her yıl 7.7 milyon ton yiyecek çöpe atılıyor, bu miktar kişi başı ortalama 93 kilograma denk geliyor.

BUNU DA OKU:  Obama, planlarını yarın açıklıyor

#4 Kendi yakın çevrenden başlayarak gıda konusunda duyarlılığı artır. Arkadaş ve aile sofralarından kurumsal sofralara kadar birçok yerde yaratılan onarıcı hareketinin parçası ol. Aynı zamanda kamusal düzeyde onarıcı tarım ve gıda israfı konusunda yapılan adımları takip et.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Ekoloji, Gıda
Akdeniz’de deniz suyu sıcaklık rekoru kırdı, bundan sonra ne olacak?

İspanya Deniz Bilimleri Enstitüsü 25 Temmuz Salı günü Akdeniz'de su sıcaklığının 28,71 dereceye ulaşarak yeni bir rekora imza attığını bildirdi....

Kapat