Batı’nın ucuz ürün merakı Çin’de her yıl 100 bin kişinin ölümüne sebebiyet veriyor

Ucuz tüketim ürünlerinin ve uluslararası ticaret görünmeyen masrafları kendini kirlilik, ucuz işçilik ve kaybolan hayatlar şeklinde gösteriyor. Yeni bir araştırma Batı Avrupa ve ABD’de satın alınan ve Çin’de üretilen ürünlerin üretimi sırasında ortaya çıkan hava kirliliğinin her yıl 100 bin kişinin hayatına mal olduğunu ortaya çıkardı.

İngiltere, ABD, Çin ve Kanada’da bulunan 10’dan fazla üniversitenin ortak çalışması olan bu raporu kaleme alanlardan Steven Davis. genelde Çin’den hava kirliliği fotoğraflarını görüp oradaki kişileri suçlama yolunda bir eğilim olduğunu ama aslında bunun büyük bir kısmının sorumlusunun bizim daha ucuza bir ürün alma isteğimiz olduğunu belirtiyor.

Hava kirliliğinin en büyük kaynaklarından birisi mikroskobik boyutlarda olan kirletici partiküller. Bu partiküllerin en büyük kaynağı ise kömürle çalışan termik santraller ve fabrika üretimi.

TIKLAYIN: Çevre kirliliği yılda 1.7 milyon çocuğun ölümüne yol açıyor

pollution-environmental-issues

Rapor bir ülkede üretilip ama başka bir ülkede tüketilen ürünlerin imalatının, hava kirliliğinin direkt sebebiyet verdiği ölümlerin %22’sinden sorumlu olduğunu savunuyor. Bu da yaklaşık her yıl 3,5 milyon kişinin küresel ticaretten dolayı hayatını kaybettiği anlamına geliyor.

Bununla beraber hava kirliliğinden dolayı ortaya çıkan partiküller sadece üretim yapılan bölgeleri etkilemiyor. Hava akımları ile beraber bu partiküller en geç 6 haftada tüketim noktasına ulaşıyor. Bu noktaya ulaşıldığı zaman partiküllerin oranı her ne kadar az olsa da gene de bireyler için büyük sorunlara yol açabiliyor.

Bu mikroskobik partiküllere çok kısa süren bir teşhir bile kalp ve akciğer hastalıklarına yol açabiliyor. Rapor uluslararası ticaret küreselleşme kavramına farklı bir açıdan bakıyor ve sorumluluğun sadece üretimi yapanlarda değil tüketimi yapanlarda da olduğunu çok açık bir şekilde gösteriyor.

Kaynak: Nature, MNN

BUNU DA OKU:  Norveç'te hava kirliliği arttı, dizel araçlar yasaklandı
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, İklim Değişikliği, Kurumsal Sürdürülebilirlik
İzmir’in tamamen elektrikli otobüs filosu yola çıkıyor

İzmir sürüdürülebilir bir şehir olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Kentteki yeni bisiklet yolları, sahil şeridi tramvayı ve yaya köprüsü gibi...

Kapat